POP 14: Οι κορυφαίες αθλητικές στιγμές της χρονιάς

Ακόμη μια χρονιά φεύγει γεμάτη με αθλητικές στιγμές από εκείνες που γεμίζουν τα βιβλία της ιστορίας πολλά χρόνια μετά. Άλλες δραματικές, άλλες εντυπωσιακές, άλλες σοκαριστικές κι άλλες όμορφες. Είναι σίγουρο πάντως πως το 2014 σε αθλητικό επίπεδο θα μείνει ως μια από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών κι όχι μόνο για το Μουντιάλ, με το οποίο θα μπορούσαμε να καλύψουμε όλη τη λίστα, αλλά προτιμήσαμε να δείξουμε τι συνέβη γενικότερα σε διαφορετικά αθλήματα. Ίσα-ίσα που μάλλον μόνο δέκα γεγονότα δε φτάνουν. Εγχώρια και ξένα γεγονότα, από τα ρεκόρ του Μέσι, την επιστροφή του «ασώτου» Λεμπρόν στο Κλίβελαντ, μέχρι και το θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Η Γερμανία ισοπεδώνει τη Βραζιλία και μαζί καταρρακώνει ένα ολόκληρο έθνος. (8 Ιουλίου 2014)

Μουντιάλ 2014, 8 Ιουλίου στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όλα έδειχναν πως ακόμη και με όχι και τόσο μεγάλη ομάδα, η «σελεσάο» θα έφτανε κοντά στο τρόπαιο, έχοντας ως τελευταίο εμπόδιο τη «μηχανική» Γερμανία. Το ότι μπορούσε να χάσει ασφαλώς και δεν ήταν απίθανο, αλλά το ότι θα διασυρόταν με το απίστευτο 1-7, μάλλον δε το πίστευε (και δεν το πιστεύει ακόμη) κανένας από τη χώρα της σάμπα. Το δεύτερο μεγαλύτερο σοκ στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, μετά το προηγούμενο Μουντιάλ που είχε γίνει το 1950 και το «Μαρακανάζο».

Το δάγκωμα του Σουάρεζ (24 Ιουνίου)

Και πάλι από το Μουντιάλ, η καθόλου ασυνήθιστη πλέον κίνηση του Λουίς Σουάρεζ να δαγκώσει κάποιον αντίπαλο, αυτή τη φορά τον Τζόρτζιο Κιελίνι στο ματς Ιταλία-Ουρουγουάη. Η βαριά τιμωρία που του επιβλήθηκε (9 αγωνιστικές από ματς με την Εθνική, αλλά και τέσσερις μήνες αποχή από τα γήπεδα, μαζί με χρηματικό πρόστιμο) ξεκίνησε μια άτυπη διαμάχη ανάμεσα σε Λατινοαμερικάνους και Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές. Παρόλα αυτά, ο Σουάρεζ έκλεισε τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, αφήνοντας το λιμάνι του Λίβερπουλ. 

Το ρατσιστικό παραλήρημα του Ντόναλντ Στέρλινγκ (Απρίλιος)

Μέχρι τον περασμένο Απρίλη, λίγοι γνώριζαν το όνομα και ακόμη λιγότεροι την εμφάνιση του προέδρου των Λος Άντζελες Κλίπερς, Ντόναλντ Στέρλινγκ. Αφορμή για να τον μάθει όλος ο κόσμος, ακόμη κι αυτοί που δεν ασχολούνται με το μπάσκετ και το ΝΒΑ, στάθηκαν τα ρατσιστικά σχόλια που έκανε μιλώντας σε ιδιωτική συνομιλία με τη φιλενάδα του, λέγοντάς της μεταξύ άλλων πως δεν θέλει να φέρνει «μαύρους να παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας του». Αποτέλεσμα: Δημιουργήθηκε τεράστιο ζήτημα που τάραξε όλο το οικοδόμημα της μπασκετικής Αμερικής. Η Ομοσπονδία ευτυχώς δεν είναι καθόλου ανεκτική σε φαινόμενα ρατσισμού, οπότε ο Στέρλινγκ, αναγκάστηκε να «δώσει» την ομάδα αφού του απαγορεύτηκε (δια βίου) η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους και τεράστιο χρηματικό πρόστιμο. Οι Κλίπερς τώρα πια πορεύονται με άλλον ιδιοκτήτη, τον CEO της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου

Καλά και κακά είχε η χρονιά που φεύγει για την Εθνική μας. Αν και δεν ξεκίνησε καλά το Μουντιάλ, παρόλα αυτά πήρε την επική πρόκριση στις καθυστερήσεις απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού με 2-1, ενώ μας άφησε γλυκόπικρη γεύση ο αγώνας για τους «16», απέναντι στην έκπληξη της διοργάνωσης, Κόστα Ρίκα, με το χαμένο πέναλτι του Φάνη Γκέκα, να στοιχειώνει αυτόν κι εμάς μαζί. 

Μετά ακολούθησαν, η παράξενη (ο τρόπος κυρίως) φυγή του Φερνάντο Σάντος, ο ερχομός του Κλαούντιο Ρανιέρι και η πλήρης αποτυχία του, με την ήττα από τα Νησιά Φερόε μέσα στο Καραϊσκάκη με 0-1 να αποτελεί ρεκόρ (αρνητικό) και την πενιχρή συγκομιδή βαθμών για τα προκριματικά του EURO 2016, να αποτελούν το μόνο που μας άφησε παρακαταθήκη ο Ιταλός προπονητής. Α, και την παραίτηση του Γιώργου Σαρρή από τη διοίκηση της ΕΠΟ πριν από λίγες ημέρες.

Η εντυπωσιακή Γερμανία κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο (13 Ιουλίου)

Σιγά μην το έχανε. Μετά το ισοπεδωτικό 1-7 με την οικοδέσποινα Βραζιλία, λύγισε (πιο δύσκολα) στον τελικό την Αργεντινή του Μέσι, με 1-0 στην παράταση, χάρη σε γκολ του Γκέτσε και σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στον ουρανό του Μαρακανά. Οι Γερμανοί ξανάρχονται (και θα ξανάρχονται) επιβεβαιώνοντας την ποδοσφαιρική παντοκρατορία τους. 

Μέσι, ο ρέκορντμαν (Νοέμβριος)

Ο Λιονέλ Μέσι έσπασε δυο μεγάλα ρεκόρ (και μάλιστα με διαφορά λίγων ημερών). Και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ με 75 γκολ (ξεπερνώντας το Ραούλ που έχει 71) και ξεπέρασε το ρεκόρ του Τέλμο Ζάρα από το 1955, ως πρώτος σκόρερ της Πριμέρα Ντιβιζιόν (ο Ζάρα είχε 251 γκολ, ο Μέσι έχει 253 πλέον). Και βέβαια, πήρε τη Χρυσή Μπάλα στο Μουντιάλ, οδηγώντας την Αργεντινή μέχρι τον τελικό. 

Ο Λεμπρόν επιστρέφει σπίτι (Ιούλιος)

Καμμένες φανέλες, γιούχα, αποδοκιμασίες, προδοσία. Αυτά συνέβησαν κι έτσι αντέδρασαν οι οπαδοί του Κλίβελαντ όταν ο Λεμπρόν Τζέιμς τους «παράταγε» για το Μαϊάμι και τους τίτλους το 2010. Τώρα, αυτό γίνεται από την αντίθετη πλευρά, αφού ο King James, γύρισε σπίτι για να τελειώσει τη δουλειά. Μαζί του «έφερε» και τον Κέβιν Λοβ, ενώ έχει και τον Κάιρι Ίρβινγκ για άξιο συμπαραστάτη. Ακόμη ψάχνονται ως ομάδα με τον Ντέιβιντ Μπλάτ στον πάγκο, αλλά περιμένουμε.

Ο Ολυμπιακός νικάει τη Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ (25 Φεβρουαρίου)

Αν κι έμεινε ημιτελής η προσπάθεια, αφού αποκλείστηκε στον επαναληπτικό, παρόλα αυτά η νίκη του Ολυμπιακού επί της -προβληματικής, αλλά γεμάτης- Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ, είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει πετύχει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί ήταν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, που σημαίνει ότι οι Άγγλοι δεν το έβλεπαν χαλαρά, αλλά και επειδή η νίκη ήρθε με «καθαρό» σκορ (2-0) και καλή μπάλα. 

Ο Παναθηναϊκός κάνει μεγάλο «διπλό» στο Καραϊσκάκη (2 Μαρτίου)

Μπορεί βαθμολογικά να μην υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά το χαστούκι του Παναθηναϊκού επί του αιωνίου αμέσως μετά το ματς με τη Μάντσεστερ (βλ.πιο πάνω) ήταν δυνατό κι εμφατικό. Ο Μάικλ Ολαϊτάν πέφτει αναίσθητος στο έδαφος, οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά από αυτό μοιάζουν χαμένοι (και κουρασμένοι), από την άλλη οι παίκτες του Παναθηναϊκού άρτια στημένοι στον αγωνιστικό χώρο και με περισσότερο πάθος έκαναν τη μεγαλύτερη νίκη στο φαληρικό γήπεδο από την ανακαίνισή του, σπάζοντας παράλληλα το αήττητο (αλλά και το ηθικό) των Πειραιωτών: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-3.

Οι (Χειμερινοί) Ολυμπιακοί στο Σότσι (Φεβρουάριος)

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας, με πολλά προβλήματα δομικά και ηθικά. Πολλά ξενοδοχεία και υποδομές είχαν θέματα με τους εκατοντάδες ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να φιλοξενήσουν άνετα, αλλά και λόγω της πολιτικής Πούτιν. Αναπολώντας, ίσως μπορούμε να εντοπίσουμε την απαρχή της απόσχισης της Κριμαίας και των μαχών στην Ουκρανία σε αυτούς τους (αρκετά πολιτικοποιημένους) Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός
Tags: POP 14