ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

Α.Τ. Ομονοίας: Από το 1996 μέχρι το 2022, μια ιστορία δεκάδων κακοποιήσεων, βασανισμών και θανάτων

Τη 13η μέρα του Οκτώβρη ξυπνήσαμε με την είδηση πως δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Ομονοίας βίασαν ένα 19χρονο κορίτσι σε χώρο του Τμήματος που χρησιμοποιείται ως αποδυτήρια. Ένα ακόμη έγκλημα από τους πόλους της Ελληνικής Αστυνομίας έφτασε στα μάτια και τ’ αυτιά μας.

Το κορίτσι κατάφερε με περίσσια ψυχική δύναμη να καταγγείλει τον βιασμό που υπέστη από τις αρχές – στις ίδιες τις αρχές. Και δεν μπορούμε ούτε στο ελάχιστο να διανοηθούμε πόσες φορές επανα-τραυματίστηκε ψυχικά περνώντας από αυτή τη διαδικασία. Στη συνέχεια το θύμα αναγνώρισε αμέσως τους δύο αστυνομικούς ως τους κακοποιητές της, ενώ παράλληλα εξετάστηκε από ιατροδικαστή και από ψυχολόγο πραγματογνώμονα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί, που υπηρετούν ως ειδικοί φρουροί στην ομάδα ΔΙΑΣ, υποστήριξαν ότι όσα συνέβησαν στο αστυνομικό τμήμα έγιναν με τη συναίνεση της κοπέλας. Η 19χρονη κατέθεσε πως ο ένας από τους αστυνομικούς φορούσε στη στολή του καταγραφική κάμερα GO PRO, η οποία κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Όπως φανέρωσε η ιατροδικαστική έκθεση, τα σημάδια κακοποίησης και βιασμού του θύματος είναι εμφανή, ενώ από καταθέσεις και το υλικό της κάμερας ασφαλείας ξενοδοχείου πλησίον του Τμήματος, φαίνεται πως οι αστυνομικοί την οδήγησαν μετά τη λήξη της βραδινής τους βάρδιας στο τμήμα. 

Σύμφωνα με την κατάθεση της 19χρονης κοπέλας, «Θυμάμαι που μου είπαν να καθίσουμε σε καφετέρια που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο τμήμα, η οποία ήταν κλειστή λόγω ώρας και συζητούσαμε. Έπειτα μου πρότειναν να με ξεναγήσουν στους χώρους του κτιρίου που βρισκόταν το τμήμα. Συμφώνησα και με οδήγησαν μετά τη σκοπιά στην είσοδο, δεξιά στον χώρο του ισογείου, και αφού κατεβήκαμε κάτι σκαλάκια, φτάσαμε σε ένα δωμάτιο που είχε μια πόρτα η οποία δεν έκλεινε και στο εσωτερικό υπήρχε μόνο ένα μεταλλικό τραπέζι». 

Η ίδια αναφέρει ότι μπήκε στο δωμάτιο «μαζί με τους τρεις αστυνομικούς. Κάθισα ενώ εκείνοι στέκονταν όρθιοι, και συνομιλούσαμε. Τότε ο (…) είπε να σας αφήσω μόνους με τα παιδιά και έφυγε γνωρίζω πού πήγε. Έπειτα έφυγε και ο (…) πάλι με το πρόσχημα να μας αφήσει μόνους. Ο τελευταίος χωρίς να μου πει κάτι ξεκίνησε να με φιλάει στο στόμα και εγώ, παρότι στην αρχή δεν ανταποκρίθηκα, στη συνέχεια από φόβο ανταποκρίθηκα και εγώ και τον φίλησα. Μετά έβγαλε τη ζώνη και το όπλο του. Βρισκόμουν σε σοκ, δεν μπορούσα να μιλήσω».

Οι δυο αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά την ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ και ο Εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για ομαδικό βιασμό και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων σε βάρος των δύο αστυνομικών. Η φυλάκισή τους θα αποτελέσει τη μικρότερη δυνατή δικαίωση για τη γυναίκα αυτή, που καλείται να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να ανακάμψει σωματικά και ψυχικά, τη στιγμή που η αστυνομική αυθαιρεσία εκτροχιάζεται και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεσμικών παραπτωμάτων εκ μέρους της καλά κρατούν και, τις περισσότερες φορές, μένουν ατιμώρητες.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, θα δούμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Α.Τ. Ομονοίας μετατρέπεται σε κολαστήριο στο οποίο σημειώνονται βασανισμοί, κακοποιητικές ενέργειες – ακόμη και θάνατοι.

  • Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ο Dj και ραδιοφωνικός παραγωγός, Αντώνης Ζήβας, ξυλοκοπείται από αστυνομικούς στις τουαλέτες του Τμήματος, ενώ το γεγονός ότι το πρόσωπό του γέμισε με αίμα, ήταν εκείνο που τους ώθησε να σταματήσουν να τον χτυπούν και να να καλέσουν ασθενοφόρο, προσπαθώντας όμως στη συνέχεια να τον αποτρέψουν από το να καταθέσει μήνυση ή να ζητήσει εξέταση από ιατροδικαστή. Μάλιστα, ο ίδιος βρέθηκε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, κατηγορούμενος για «απείθεια, βία κατά των αστυνομικών και αντίσταση».
  • Το 2019, ο 35 Νιγηριανός, Εμπουκά Μαμανσουμπέκ, ξεψυχάει στον χώρο υπό απροσδιόριστες συνθήκες. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, αστυνομικοί σέρνουν γυναίκα ΑμΕΑ και ψυχικά ασθενή στον δρόμο και στη συνέχεια την καταβρέχουν με τη μάνικα που βρίσκεται στην είσοδο του Α.Τ. Ομόνοιας. Φροντίζουν ώστε οι κάμερες ασφαλείας να μην έχουν ορατότητα στο σημείο που την εγκαταλείπουν και πετούν καταπάνω της την πατερίτσα της, ενώ ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, που επιχειρεί να καταγγείλει στη συνέχεια το περιστατικό, κρατείται με χειροπέδες. Επίσης το 2019, 19χρονος φοιτητής μέλος της Νεολαίας ΚΑ ξυλοκοπείται από αστυνομικούς οι οποίοι τον απειλούν λέγοντάς του «θα σου σπάσουμε τα δόντια».
  • Το 2016 έλαβε χώρα ένα ακόμη πρωτοφανές συμβάν. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ διέκοψαν παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης “2ο Φιλοξενείο” στην περιοχή του Πολυτεχνείου και προσήγαγαν τα μέλη της στο τμήμα. Η αιτιολογία; Βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα (μινιατούρες), τα οποία είχαν για τις ανάγκες της παράστασης. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν όσοι συνελήφθησαν, απαγορεύτηκε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ «εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα των αστυνομικών». Όσα παιδιά τόλμησαν να αρνηθούν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, φέρεται πως χτυπήθηκαν και εξευτελίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.
  • Το 2012 μία 42χρονη γυναίκα από το Καζακστάν συλλαμβάνεται και κρατείται στο Α.Τ. Ομονοίας, καθώς οι αστυνομικοί του τμήματος είχαν επιδοθεί σε επιχείρηση-πογκρόμ κατά οροθετικών γυναικών. Η 42χρονη υποβλήθηκε σε καταναγκαστικές ιατρικές εξετάσεις, ενέργεια που αντιτίθεται σε κάθε ιατρική δεοντολογία.
  • Τον Ιούνιο του 2007 ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και απεικόνιζε την κακοποίηση μεταναστών από αστυνομικούς του Α.Τ, οι οποίοι τους εξανάγκαζαν να χτυπούν ο ένας τον άλλον. Ο αρχιφύλακας διώχτηκε και αποτάθηκε, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταθέσει πάνω από 150.000 ευρώ στους δύο άντρες. Μόλις έναν χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2006, ένας μετανάστης είχε προσαχθεί στο τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της επομένης, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησής του δεν του επιτράπηκε να δει συγγενικά του πρόσωπα. Η σύζυγός του υποστήριξε τότε ότι έφερε τραύματα και στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου μήνα απεβίωσε στο σπίτι του.
  • Γυρνώντας τον χρόνο ακόμη πιο πίσω, φτάνουμε στον Ιανουάριο του 2000 όταν και αποκαλύφθηκε πως αστυνομικοί των τμημάτων Ομονοίας και Κυψέλης είχαν εμπλακεί σε ένα ακόμη κύκλωμα σωματεμπορίας. Τον Αύγουστο του 1999 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε διαπιστώσει πως στο Α.Τ. Ομόνοιας παραβιάστηκαν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, κυρίως των αλλοδαπών. Ακόμη ένα περιστατικό βίας εναντίον ανήλικου μάλιστα ατόμου, ενός 16χρονου αλβανικής καταγωγής, συνέβη λίγους μήνες πριν, μετά από μαθητική κινητοποίηση.
  • Τον Νοέμβριο του 1998, μετά από έρευνα της ΕΛΑΣ στο σπίτι του αρχιφύλακα Ν. Παπαδόπουλου που υπηρετούσε στο τμήμα Ομονοίας, βρέθηκαν κροτίδες, στιλέτα και τα διαβατήρια δύο γυναικών από την Ουκρανία που υποτίθεται ότι είχαν απελαθεί. Ο αρχιφύλακας μαζί με τον συνταξιούχο ανθυπαστυνόμο Θ. Αθανασόπουλο, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω με τις δύο Ουκρανές γυναίκες. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αρπαγή από κοινού, σωματεμπορία, μαστροπεία, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών κ.α.
  • πόΤέλος – και ελπίζοντας ο βιασμός της 19χρονης γυναίκας να αποτελεί το τελευταίο απάνθρωπο και εγκληματικό περιστατικό που λαμβάνει χώρα στο Α.Τ. Ομονοίας – το 1996, ο ρεπόρτερ της «Ελευθεροτυπίας», Γιάννης Λυβιάκης, έγινε μάρτυρας κακοποίησης μετανάστη από αστυνομικούς, οι οποίοι τον οδήγησαν στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα. Δύο χρόνια μετά, το 1998, δημοσιοποιήθηκε από την ίδια εφημερίδα ο ξυλοδαρμός ενός μικρού αγοριού αλβανικής καταγωγής που προσήχθη από καφενείο της Ομόνοιας.

Με πληροφορίες από την ΕφΣυν

Λουίζα Σολομών-Πάντα