ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πώς να μειώσεις τη σπατάλη του φαγητού, μέρα που είναι

Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει σαν σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, σώζει φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και το προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζει επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Με μερικά απλά βήματα μπορούμε όμως και εμείς να συμβάλουμε στην μείωση της σπατάλης στις κουζίνες μας (όπως και στις τσέπες μας). Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε» διευκρινίζει το πως.

Ψωνίζουμε «με μέτρο»: Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας. Χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές. Τα επιπλέον τρόφιμα που θα αγοράζαμε, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.

Επιλέγουμε τα “περίεργα” φρούτα και λαχανικά: Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.

Μάθετε πότε στα αλήθεια “χαλάει” το φαγητό: Μαθαίνουμε πότε στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης τους.

Τακτοποιούμε το ψυγείο μας: Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά που είναι να «χαλάσουν» σύντομα. Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.

Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας: Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού: Όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα μπορούμε να ρωτήσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσουν μικρότερη μερίδα από την κανονική. Προσπαθούμε, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να σερβιριστούμε, να τοποθετούμε μικρότερες μερίδες φαγητού στο πιάτο μας και εφόσον θέλουμε να παίρνουμε συμπλήρωμα.

Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω: Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.

Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας: Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα.

Μεταδίδουμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων: Διαδίδουμε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς και γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Δωρίζουμε το περισσευούμενο φαγητό: Τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν τα έχουμε αγγίξει, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας (υπάρχει σχετικός χάρτης εδώ www.boroume.gr ή μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 210 3237805 εφόσον χρειαστείτε βοήθεια για να κάνετε τη δωρεά των τροφίμων σας).

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA