Η ευρωπαϊκή βερσιόν της Βραζιλίας

Ο Εντέν Αζάρ, το χρυσό αγόρι της Τσέλσι και του Βελγίου

Είναι όντως τόσο καλοί;  

Πολλοί λένε πως πλέον έχουμε να κάνουμε με την τρίτη “χρυσή ευρωπαϊκή γενιά” που θα μεσουρανήσει στις επόμενες διοργανώσεις. Η πρώτη ήταν αυτή των Γάλλων την περίοδο 1997-2001, όταν οι “μετανάστες” Γάλλοι κατέκτησαν διαδοχικά το Μουντιάλ στη χώρα τους το 1998 και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα γήπεδα Ολλανδίας και Βελγίου το 2000. Από την τωρινή εθνική των Βέλγων ο μόνος που ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής εκείνη την εποχή ήταν ο στόπερ, ο Τομ Φαν Μπούιτεν. Οι υπόλοιποι, πιτσιρίκια 17-18 χρονών που έκαναν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα.

Ύστερα ήρθε η χρυσή ισπανική γενικά του τίκι τάκα και της Μπαρτσελόνα. Euro 2008, Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, Euro ξανά το 2012 και θα μπουν σαν ένα από τα φαβορί στα γήπεδα της Βραζιλίας. Όμως όλα στη ζωή κάνουν τον κύκλο τους και οι Βέλγοι θέλουν να βρεθούν πάνω στο κύμα που ανεβαίνει την ώρα που ένα άλλο πέφτει.

Mοιάζουν περισσότερο στους Γάλλους αφού την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε στη χώρα ένα άνευ προηγουμένου “παιδομάζωμα” Βέλγων δεύτερης γενιάς από τις πάλαι ποτέ αποικίες. Έτσι ανάμεσα σε Φλαμανδούς και Βαλλόνους, υπάρχει ο Κριστιάν Μπέντεκε που έχει γεννηθεί στην Κινσάσα του Κονγκό, ο Bίτσελ που έρχεται από την Μαρτινίκα, οι  Φελαϊνί και Τσάντλι  κατάγονται από το Μαρόκο, ο Νάινγκολαν είναι ο μισός από την Ινδονησία. Σε πλήρη αντιστοιχία με τους Γάλλους Ζιντάν, Βιεϊρά, Τιράμ που έρχονταν από τις αφρικανικές γαλλικές αποικίες και πάει λέγοντας.

Eπίσης, πολλοί από αυτό το γκρουπ ποδοσφαιριστών νομοτελειακά δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλο επάγγελμα πέρα από αυτό του ποδοσφαιριστή. Το μικρόβιο μεταδόθηκε από τους γονείς στα παιδιά. Για παράδειγμα, ο πατέρας του Λουκάκου ήταν παίκτης της εθνικής Ζαίρ στα 80s, ο πατέρας του Φελαϊνί τερματοφύλακας στην εθνική του Μαρόκο και οι γονείς του Αζαρ το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και οι δύο -η μητέρα του μάλιστα έπαιζε ακόμα κι όταν ήταν 3 μηνών έγκυος στον γιο της. Το ταλέντο του ήταν έμφυτο, σε ηλικία 5 ετών ξεχώριζε ανάμεσα σε παιδάκια που είχαν τα διπλά του χρόνια. Και σε αυτές τις ηλικίες ακόμα και ο ένας μήνας διαφορά μετρά.

Στη Βραζιλία τι θα κάνουν; 

Την προηγούμενη Παρασκευή οι Βέλγοι θεώρησαν το διαβατήριό τους για το ταξίδι στην Βραζιλία το προσεχές καλοκαίρι. Πέρασαν εύκολα από το Ζάγκρεμπ κερδίζοντας με 2-1 τους Κροάτες χάρις σε δύο γκολ του Λουκάκου. Τελικά, έκαναν πλάκα σε έναν δύσκολο όμιλο απέναντι σε Σερβία, Κροατία, Ουαλία, Σκοτία και ΠΓΔΜ και πάνε με την ταμπέλα της πιο ενθουσιώδους ομάδας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Έρχονται τρίτοι στη λίστα με το χρηματικό ποσό που μαζεύεται αν αθροίσει κανείς όσα δαπάνησαν οι ομάδες τους για να τους αποκτήσουν (μετά τους Πορτογάλους και τους Βραζιλιάνους). Τα περισσότερα έσκασαν, όπως είναι φυσικό, οι αγγλικές ομάδες. Με εξαίρεση τη Ζενίτ που πέρσι ακούμπησε 40 εκ. ευρώ στην Μπενφίκα για την απόκτηση του Άξελ Βίτσελ, του μέσου με το όνομα που παραπέμπει σε κακό από ταινία του Τζέιμς Μποντ.

Αυτά. Οι μπούκιδες στις στοιχηματικές τους δίνουν χαμηλή απόδοση για να φτάσουν στους 8 του επόμενου Μουντιάλ, κάτι θα ξέρουν παραπάνω.

Page: 1 2 3

Θοδωρής Κανελλόπουλος

Share
Published by
Θοδωρής Κανελλόπουλος