Δεν θα γράψω κάτι που δεν έχω γράψει ξανά εγώ είτε χιλιάδες γυναικών. Τα ρούχα ή τα εσώρουχα μιας γυναίκας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ένδειξη συναίνεσης σε σεξ. Γιατί πρέπει να γράψουμε ξανά τα αυτονόητα; Γιατί προφανώς ακόμη δεν είναι αυτονόητα. Και δεν μιλάμε για χώρες όπως η Σαουδική Αραβία που η γυναίκα θεωρείται κάτι κατώτερο από το άλογο αλλά για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρά το φανατικό καθολικό υπόβαθρο της δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να γίνεται επίκεντρο συζήτησης με αφορμή τέτοιες υποθέσεις.
Εν προκειμένω έχουμε την περίπτωση ενός 27χρονου που αθωώθηκε για τον βιασμό 17χρονης με το σκεπτικό της συναίνεσης από πλευράς του θύματος. «Μήπως τα στοιχεία της υπόθεσης δείχνουν ότι στην πραγματικότητα το θύμα συναντήθηκε με κάποιον για τον οποίον στην πραγματικότητα ένιωθε έλξη και ήθελε να είναι μαζί του; Ας δούμε τα εσώρουχα που φορούσε το βράδυ του συμβάντος. Είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά», υποστήριξε η Ελίζαμπεθ Κόνελ, συνήγορος υπεράσπισης του 27χρονου που αθωώθηκε.
Εδώ μαθαίνουμε από την κ. Κόνελ ότι όταν αποφασίζουμε να βγούμε ραντεβού με κάποιον έχουμε δώσει αυτομάτως το οκ για σεξ μαζί του, ειδικά αν έχουμε αποφασίσει να βάλουμε στρινγκ ή οποιοδήποτε εσώρουχο με δαντέλα, διαφάνεια ή δεν ξέρω τι. Το φλερτ δεν εξυπακούεται ότι οδηγεί στο σεξ. Ούτε το φιλί εξυπακούεται ότι οδηγεί στο σεξ. Ούτε τα εσώρουχα που αποφασίσαμε να βάλουμε στο ραντεβού εξυπακούονται ότι οδηγούν στο σεξ. Δοκιμάζουμε οι άνθρωποι, πάμε βήμα βήμα και αποφασίζουμε μέχρι πού θέλουμε να πάμε με τον άλλον.
Η απαράδεκτη αιτιολόγηση που συνοδεύεται από την αμφισβήτηση λόγω έλλειψης μαρτύρων, λες και κανείς θα φρόντιζε να βιάσει με κόσμο να τον παρακολουθεί, έχει ξεσηκώσει δικαίως σάλο και κύμα διαμαρτυριών από γυναίκες τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο ίδιο το ιρλανδικό κοινοβούλιο όπου η Ιρλανδή βουλευτίνα Κόπινγκερ παρουσίασε το εσώρουχο της βγάζοντάς το από το μανίκι της του σακακιού της. «Μπορεί να φαίνεται ντροπιαστικό να δείχνω ένα εσώρουχο εδώ μέσα αλλά πώς νομίζετε ότι νιώθει ένα θύμα ή μία γυναίκα στις συνεχείς προβολές του εσωρούχου της σ’ ένα δικαστήριο;» ρώτησε τους συναδέλφους της. Επίσης πολλές γυναίκες ποστάρουν στα social media το εσώρουχό τους με το #thisisnotconsent.
Μια τέτοια απόφαση με αυτή την αιτιολόγηση είναι μια βαθιά υποτιμητική κίνηση προς την σεξουαλική ελευθερία των γυναικών και το δικαίωμα τους στη συναίνεση. Συναίνεση είναι το ναι, το ναι που το λες και το επαναλαμβάνεις από χαρά και επιθυμία, όχι ένα σέξι εσώρουχο που μπορεί να το φόρεσες γιατί όλα τα άλλα βρακιά σου είναι στα άπλυτα, ή γιατί δεν θέλεις να διαγράφεται σε αυτό που φοράς ή ακόμη ακόμη και για να το δει ο παρτενέρ σου εφόσον, και μόνο τότε, εσύ συναινέσεις.
Όλες οι υπόλοιπες δικαιολογίες του τύπου «αυτό φορούσε, άρα το ήθελε» μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν. Όχι, δεν θέλω σεξ μαζί σου επειδή φοράω αυτό το εσώρουχο. Πάρτο απόφαση.