«Και ποια γυναίκα δεν έχει φάει χαστούκι;»

Προχθές το βράδυ στην τηλεοπτική βραδινή εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου η καλεσμένη Ιωάννα Μπέλλα δήλωσε χαμογελαστή «Και ποια γυναίκα δεν έχει φάει χαστούκι; Όποια λέει ότι δεν έχει φάει λέει ψέματα». Σάλος, κακός χαμός και σχόλια στα media, social και μη, για την Σταρ Ελλάς που ξεστόμισε αυτή την ατάκα.

Η αλήθεια είναι ότι η Ιωάννα Μπέλλα έχει ξαναμιλήσει γι’ αυτό το γεγονός. Πού και πώς; Στο oneman.gr που είχε δηλώσει ««Τους πρώτους μήνες όλοι οι άντρες είναι τέλειοι. Λουλούδια και τέτοια. Μετά είναι που συνειδητοποιείς τη ζήλια και την παράνοια του άλλου. Αν και ποτέ δεν δίνω δικαιώματα. Είμαι ήσυχη. Δεν θα προκαλέσω με το τι θα βάλω, τι θα πω και πως θα φερθώ. Έχει τύχει όμως να την πατήσω.  Έχω φάει και ξύλο (και χαστούκι και μπουνιά) από κάποιον που αμέσως μετά διέγραψα από τη ζωή μου. Ήταν κάτι που με σόκαρε. O λόγος ήταν ότι, ενώ διέγραψα το facebook όπως μου ζήτησε, πίστευε ότι μπαίνω από το account της παιδικής φίλης μου».

Και κάπου εδώ η εικόνα ενός θύματος που δεν έχει καταλάβει καν ότι είναι θύμα συμπληρώνεται. Η Μπέλλα θεωρεί ότι δεν δίνει δικαιώματα, είναι ήσυχη, δεν προκαλεί, συμμορφώνεται με τις παράλογες απαιτήσεις των άλλων αλλά «έτυχε» να την πατήσει.

Θα είμαι ειλικρινής. Δεν μπορώ να της επιτεθώ για τα λεγόμενά της, δεν μπορώ καν να της θυμώσω. Βλέπω μια γυναίκα, ενήλικη μεν αλλά με τόσο ισχυρά αφομοιωμένη την πατριαρχική κουλτούρα, που καταντάει θλιβερό το πώς αντιμετωπίζει τον ίδιο της τον εαυτό. Όταν δέχεσαι τη βία εναντίον της προσωπικότητας σου είναι πιο πιθανό να δεχτείς τη βία και πάνω στο σώμα σου. 

Σκέφτομαι πόσο δυστυχισμένη είναι κάποια που έχει μεγαλώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να δέχεται ως φυσική την κακοποίηση της. Την κακοποίηση και στο σώμα της, και στην προσωπικότητά της, και στο ελευθερία της. Η Μπέλλα έχει μάθει να είναι ήσυχη, να μην προκαλεί, να μη δίνει δικαιώματα. Από την οικογένεια της; Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Από την κοινωνία; Σίγουρα.

Η 21χρονη δολοφονημένη φοιτήτρια στη Ρόδο περιγράφηκε από τηλεοπτικά μέσα ως ένα «ήσυχο κορίτσι, ένα κορίτσι που δεν έδινε δικαιώματα, ένα άτυχο κορίτσι». Χρήστης του facebook με το όνομα Παύλος Ελένης γράφει μεταξύ άλλων για την νεκρή «Ακούγεται ότι εκδιδόταν και μάλιστα με λαθρομετανάστες». Το screen shot με το στάτους κυκλοφορεί στα social, ο ίδιος απενεργοποιεί τον λογαριασμό φοβούμενος προφανώς μήνυση για περιύβριση νεκρού.

Από το χαστούκι της Μπέλλα έως τη δολοφονία μιας 21χρονης μεγάλο μέρος της κοινωνίας μιλάει για τα δικαιώματα που έδωσαν ή όχι τα θύματα. Από τα θύματα ζητάμε λογαριασμό ακόμη κι εμείς που υπερασπιζόμαστε την ισότητα.

Θα μου πείτε ως ενήλικη η Μπέλλα και κάθε Μπέλλα ας αποτινάξει όσα της φόρτωσαν ως δική της ευθύνη, ας αντιδράσει. Ναι, ας το κάνει. Αλλά ας το κάνουν και οι φορείς που φέρουν την πραγματική ευθύνη. Για παράδειγμα, ο υπουργός Παιδείας που δεν έχει εισάγει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, οι δημοσιογράφοι που δρουν ανεξέλεγκτοι και αναπαράγουν σεξιστικά πρότυπα που προσβάλλουν τα θύματα και τη νοημοσύνη μας, η αστυνομία που προσβάλλει τη γενετήσια αξιοπρέπεια ανθρώπων όπως η Πόπη Μέλλιου, η δικαιοσύνη που αθώωσε τους αστυνομικούς που εξευτέλισαν την Πόπη Μέλλιου. Ο κατάλογος είναι μακρύς ακόμη και μας περιλαμβάνει όλους. Και το πιο βασικό: Μη μεγαλώνετε παιδιά που θεωρούν ότι είναι αποδεκτή η βία πάνω στο σώμα τους και στην προσωπικότητά τους. Αλλιώς, τίποτα δεν θα αλλάξει.

Θα έχουμε Μπέλλες που θεωρούν φυσικό να τρώνε χαστούκια  και φοιτήτριες που ρίχτηκαν ζωντανές στη θάλασσα γιατί υπήρξαν «αφελείς».

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου