30+1 resolutions για το 2018. Για τα Γκομενικά μας και όχι μόνο γι’ αυτά…

Αρχή του χρόνου, απολογισμός για τον προηγούμενο, αποφάσεις για αυτόν που μόλις ξεκίνησε.  Τα περίφημα New Year ‘s Resolutions ποτέ δεν τα έκανα, ποτέ δεν τα κατάλαβα ίσως γιατί έχω μια πολύ δική μου αίσθηση του χρόνου, πράγμα που δεν με βοηθάει και πολύ στα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Όμως φέτος κάτι άλλαξε. Φταίει άραγε που πλησιάζω τα 39; Που ακούω, πια, με προσοχή τους ανθρώπους; Που προσπαθώ να τους καταλάβω λίγο περισσότερο; Ίσως. Πάντως ισχύει αυτό: Οι αποφάσεις που παίρνουμε στην αρχή του χρόνου δείχνουν τις προθέσεις, κι αυτές, σε μια εποχή που κάπως όλοι, λίγο πολύ, τραυματισμένοι είμαστε και περιφέρουμε τις (καμουφλαρισμένες) πληγές μας στα social, είναι αρκετές.

Ναι, ας πάρουμε κάποιες αποφάσεις τώρα για το πώς θέλουμε να ζήσουμε μέσα στο 2018. Κι ό,τι τηρήσουμε. Τα υπόλοιπα από του χρόνου…

1. Να μην είμαι καχύποπτη με τους ανθρώπους, να ξεκινώ με την σκέψη ότι αξίζουν αλλά κι αν αποδειχθεί ότι δεν μου κάνουν/ταιριάζουν, ότι περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν να μην πέφτω από τα σύννεφα.

2. Να είμαι επιεικής με τους άλλους. Όλοι τραβάμε τα ζόρια μας. Συνειδητά να επιλέγω να ψάξω να βρω τι φταίει για μια στραβή συμπεριφορά. Να μην δικαιολογώ, αλλά να αιτιολογώ

3. Να αγκαλιάζω όταν μου έρχεται αυθόρμητα να αγκαλιάσω.

4. Να μην επιδεικνύω τη θλίψη μου αναζητώντας οίκτο. Να ζητώ όμως βοήθεια όταν την χρειάζομαι.

5. Να φλερτάρω, γιατί το φλερτ, το ερωτικό πείραγμα είναι άσκηση ζωής.

6. Να μην διακόπτω τους άλλους όταν μιλάνε.

7. Να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου. Έχουμε ήδη καταπλακωθεί από φίλτρα που αποκτούμε μεγαλώνοντας. Δεν μπορούμε να τα αποτινάξουμε, μπορούμε όμως λίγο να τα παραμερίσουμε. Να εμπιστευθούμε τον πιο βαθύ εαυτό μας. Δεν ξέρω να το εξηγήσω καλύτερα. Σόρι.

8. Να σημειώνω αγαπημένες φράσεις από βιβλία, από ταινίες, από στίχους. Η τέχνη συμπυκνώνει το συναίσθημά μας. Κράτα σε μια κάψουλα ό,τι σε συγκινεί. Άσε την να σπάσει μέσα σου. 

9. Να πω σ’αγαπώ στον άνθρωπό μου, στους φίλους μου, στον γάτο μου. Όταν το νιώσω.

10. Να ακούω το σώμα μου και τις επιθυμίες του. Να το φροντίζω, να το περιποιούμαι.

11. Να κάνω σεξ όπως θέλω. Πώς θέλω; Αναλόγως τα κέφια.

12. Όταν σκέφτομαι κάποιον να του το λέω, να του το γράφω, να του το δείχνω με κάποιον τρόπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να πεις στον άλλον «Σε σκέφτομαι» και να μην χαρεί. Εκτός κι αν του έχεις σφάξει το κουνέλι.

13. Να κάνω τους άλλους να γελάνε, να μην αυτολογοκρίνομαι στο χιούμορ μου, να κάνω παρέα με όσους με κάνουν να γελάω.

14. Να μην απαντώ ποτέ στην κακία. Να μην της δίνω αξία. Να αγνοώ όσους δεν με χωνεύουν. Αγνοήστε με κι εσείς. Βρείτε αυτούς που γουστάρετε κι ασχοληθείτε μαζί τους. Η ζωή είναι όντως πολύ μικρή για να χάνεις το χρόνο σου με ανθρώπους που σε χαλάνε. Κλισέ αλλά ρε φίλε, ισχύει.

15. Να αντιτίθεμαι δυναμικά και ανοιχτά σε όποιον είναι ρατσιστής, φασίστας, ομοφοβικός. Δεν είναι ότι απλώς δεν σας γουστάρω. Είναι ότι κάνετε την κοινωνία που ζούμε χειρότερη. Κι αυτό δε το θέλω.

16. Να παίρνω αγκαλιά τους ανθρώπους αυθόρμητα. Ναι, αυτό το έγραψα ξανά. Το ξέρω.

17. Όταν με εκνευρίζει κάποιος να το δείχνω. Να του λέω γιατί χαλιέμαι. Γιατί αλλιώς θα καταντήσω σαν αυτούς τους οδηγούς στον δρόμο που ουρλιάζουν και είναι έτοιμοι να πλακωθούν στο ξύλο για μικροατυχήματα που ποτέ δεν έγιναν. Δεν μπορούν να πουν αυτά που θέλουν εκεί που θέλουν και μετά ακούει τους ψευτοτσαμπουκάδες τους το πανελλήνιο.

18. Να μην είμαι δειλή. Δεν είναι κακό να φοβάμαι, είναι κακό να κυριαρχεί πάνω μου ο φόβος μου.

19. Να εκτιμώ την ειλικρίνεια. Να μην την θεωρώ όμως πανάκεια. Προτιμώ ένα ψέμα που θα με παρηγορήσει παρά μια αλήθεια που θα με φθείρει. Δεν είμαστε πάντα έτοιμοι να τα μάθουμε όλα. Δεν πειράζει.

20. Να λέω αυτό που νιώθω. Τίποτε λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

21. Να μην υπόσχομαι πράγματα που δεν μπορώ να τηρήσω.

22. Να ποτίζω τα λουλούδια στο μπαλκόνι μου.

23. Να γνωρίσω κι άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ευτυχώς δεν τελειώνουν ποτέ.

24. Να μην κάνω τους άλλους να βαριούνται.

25. Να μην έχω άγχος. Να μην έχω άγχος. Να μην έχω άγχος. Να μην έχω άγχος. Αγχώθηκα ήδη με τον να μην έχω άγχος.

26. Να μην σκέφτομαι όλη την ώρα 150 πράγματα. Να κοιτάξω το ταβάνι και να μην σκέφτομαι τίποτα.

27. Να μην πετάω πράγματα που δεν χρειάζομαι πια. Μπορεί να τα χρειάζεται κάποιος άλλος.

28. Να με ενδιαφέρει η γνώμη των ανθρώπων που εκτιμώ για το άτομό μου. Να μη με καθορίζει.

29. Να συγχωρώ. Τον εαυτό μου και τους άλλους.

30. Να συγκινούμαι.

31. Να αγαπώ.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου