«Όταν έφθασα στην Τήλο όλη η ζωή μου άλλαξε. Αυτή δεν είναι Τήλος. Το όνομά της δεν είναι Τήλος. Είναι η γη των ονείρων» δηλώνει ο Κιουσέ Αλ Νταμάντ στο BBC. Πενήντα πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα, κυρίως οικογένειες, επιλέχθηκαν για να εργαστούν, να ενσωματωθούν στο νησί, το οποίο θεωρείται το πιο φιλόξενο μέρος για πρόσφυγες στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας έτσι τη διαμονή και την άδεια παραμονής τους. «Το κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου της Τήλου βρίσκεται στο πώς η νέα γενιά των προσφύγων θα εγκατασταθεί εδώ κι εάν θα συνεχίσουν να νιώθουν ευπρόσδεκτοι και μέρος της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια», καταλήγει το ρεπορτάζ στο BBC. Σε άλλα νέα, ο Καναδάς μόλις απέδειξε ότι η νέα πολιτική φεμινιστικής διεθνούς βοήθειας δεν είναι μόνο λόγια, χρηματοδοτώντας 19 project σε χώρες όπως η Ιορδανία, η Συρία, το Ιράκ και το Νότιο Σουδάν, με 241,5 εκατ. δολάρια για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο.
98 υπερασπιστές του περιβάλλοντος έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, μέσα στο 2017. Η Berta, μια ακτιβίστρια από την Ονδούρα, είχε λάβει δεκάδες απειλές για τις προσπάθειές της να υπερασπιστεί τη γη της ενάντια στις συνέπειες ενός υδροφόρου φράγματος, για το οποίο η κοινότητά της ποτέ δεν συμφώνησε. Στις 2 Μαρτίου, οπλισμένοι άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι της και την πυροβόλησαν. Μέσα στο 2016 είχε λάβει βραβείο για την γενναιότητά της και έτσι, ο θάνατός της διαδόθηκε παντού. Ωστόσο, άλλοι 200 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εκείνη τη χρονιά υπό παρόμοιες συνθήκες, αλλά δεν αναφέρθηκαν ποτέ στα μέσα. Τι προκαλεί αυτήν την βία; Η σύντομη απάντηση είναι: η βιομηχανία. Το θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι ο οργανισμός Global Witness ξεκίνησε συνεργασία με την Guardian για να καταγράψει το χρονικό των θανάτων ακτιβιστών για το περιβάλλον και τη γη, σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό να αλλάξει αυτήν την κατάσταση και να σπάσει την σιωπή. Στα καθ’ ημάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ζήτησε (χωρίς έγκριση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) επανεξέταση της καταδίκης του ελληνικού κράτους για τη Μανωλάδα, συγκαλύπτοντας έτσι την εμπορία ανθρώπων.
Η εικόνα ημίγυμνων και ημιμεθυσμένων ανθρώπων όταν φτάνεις νύχτα σ’ ένα ελληνικό νησί.
Τα στρώματα στα κρεβάτια των rooms to let. Καλύτερα να κοιμόμαστε στις τάβλες.
Η είδηση ότι 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κι έτσι, ενώ ένα κομμάτι του πλανήτη ονειρεύεται το πιο προηγμένο τεχνολογικά smartphone που κυκλοφορεί στην αγορά, ένα άλλο αγωνίζεται καθημερινά για την επιβίωσή του. Δυστυχώς, οι κραυγαλέες ανισότητες καλά κρατούν.
La fanfare de l’armée reprend Daft Punk pour le… από LePoint
«Το βάθος και η ένταση της ευγνωμοσύνης μου για τους ανθρώπους που με οποιονδήποτε τρόπο με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια υπερβαίνουν κατά πολύ τη δυνατότητά μου να τις εκφράσω. Συγχρόνως η απαλλαγή μου από όλες τις κατηγορίες είναι γεγονός πολύ μεγαλύτερης σημασίας από μια προσωπική δικαίωση. Είναι μια νίκη του κόσμου του αγώνα απέναντι στην καταστολή. Μια νίκη των από τα κάτω απέναντι στο βαθύ αστυνομικό κράτος. Μια νίκη των κινηματικών και εναλλακτικών μέσων απέναντι στα κυρίαρχα μίντια. Μια νίκη της αντιπληροφόρησης απέναντι στην καθεστωτική προπαγάνδα. Μια νίκη του κινήματος απέναντι στην παρακμή της εξουσίας … Το πεδίο της ποινικής δικαιοσύνης μπορεί και πρέπει να είναι ένα ακόμη πεδίο αγώνα, καθώς οι επί μέρους αποφάσεις των δικαστηρίων αποκρυσταλλώνουν αλλά και καθορίζουν -στα όρια πάντα που επιβάλλει το ταξικό τους πρόσημο- κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτός ο αγώνας έχει και επόμενους σταθμούς». Αυτό το απόσπασμα από την ανάρτηση του Τάσου Θεοφίλου στο facebook με την οποία ευχαριστεί όσους τον στήριξαν στη δικαστική του περιπέτεια, μας υπενθυμίζει και πως πρέπει να είμαστε τη Δευτέρα 17 Ιουλίου έξω από το Εφετείο Αθηνών για να στηρίξουμε την Ηριάννα και να αντισταθούμε στην έξαρση τρομολαγνείας.
Αυτή η αφίσα.
«Οι θείες» το βιβλίο του σκηνοθέτη Βασίλη Νούλα, που αναφέρεται σε πραγματικές θείες του. Ιστορίες από τη Ρουμανία, την Αργεντινή, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη μπλέκονται στις σελίδες του χάρη στη λιτή, πυκνή, ανάλαφρα χιουμοριστική, βαθιά συγκινητική και τρυφερή αφήγηση του Νούλα που καταγράφει τις αναμνήσεις του με ευγένεια συναισθημάτων που στοχεύει στην αποτύπωση των λεπτών αποχρώσεων σουρεαλιστικών αλλά ταυτοχρόνως αληθινών χαρακτήρων και καταστάσεων. Η ατμόσφαιρα του βιβλίου αναδύει αβίαστα γλυκύτητα, χωρίς να πέφτει ποτέ σε φτηνούς συναισθηματισμούς. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση. Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου διαπίστωσε, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση, ότι συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο δύο διατάξεις με τις οποίες καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα των συγγραφέων και εκδοτών να αδειοδοτούν μέσω του ΟΣΔΕΛ τη χρήση αποσπασμάτων των έργων τους στην εκπαίδευση και το δημόσιο δανεισμό βιβλίων από δανειστικές βιβλιοθήκες και να λαμβάνουν εύλογη αμοιβή για τις παραπάνω χρήσεις των έργων τους.
Επιπλέον, η αμοιβή για το δημόσιο δανεισμό καταργείται με αναδρομική ισχύ από το 1993 ενώ παραπέμπεται για το μέλλον σε προεδρικό διάταγμα και εξαιρούνται ολοκληρωτικά οι σχολικές βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθήκες του ΣΕΑΒ.