Ο κάπτεν (Τόμας), μάι κάπτεν!

Tο σκάνδαλο είναι σαν το κακό. Για αυτό, ενός σκανδάλου μύρια έπονται. Μιλάμε βέβαια για το εξοπλιστικό, ένα ντόμινο που ξεκίνησε με τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου λίγο πριν τις 11 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης έξω από το σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αυτό συνέβη το 2012. Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος συνελήφθη στο σπίτι του στη Φιλοθέη ύστερα από έρευνα που έγινε για την υπόθεση του από τον επίκουρο εισαγγελέα διαφθοράς Ελευθεριάνου με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ράικου. Σε βάρος του Λιακουνάκου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η δικογραφία μεταβιβάστηκε στην ανακρίτρια η οποία και αποφάσισε την έκδοση του εντάλματος αλλά και την ημερομηνία παρουσίασης του επιχειρηματία στον ανακριτή(την Παρασκευή). Μιλάμε για μίζα πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ με φερόμενους ως αποδέκτες τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και τον τότε στενό συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκο. Τα χρήματα δόθηκαν στους δύο αποδέκτες τους από την εταιρεία Ιντεράξιον για την αγορά ιπτάμενων ραντάρ Erieye. Επίσης, ο Λιακουνάκος κατηγορείται ως εμπλεκόμενος σε άλλα δύο εξοπλιστικά, την αγορά των αρμάτων Λέοπαρντ και το πρόγραμμα του λεγόμενου «ηλεκτρονικού πολέμου». Στην ανακοίνωση του ο επιχειρηματίας τελειώνει ως εξής: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν δημόσια για τη σύλληψη μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζομένους στην εταιρεία μου και το μέλλον αυτών».

Είναι φανερό πως ένα αντίμετρο… στα σκληρά μέτρα είναι να χτυπηθεί η διαφθορά. Απ’ ότι φαίνεται οι αρμόδιοι εισαγγελείς δουλεύουν με πυρετώδης ρυθμούς. Είναι αυτό μια εξέλιξη που θα μπορούσε να φανταστεί ο ίδιος; Ασφαλώς μπορεί να το φοβόταν αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε από το να ζήσει μερικές από τις αγαπημένες του συνήθειες, όπως το να κάνει σκι στο πολυτελές θέρετρο του Κουρσεβέλ μαζί με τη σύζυγο του Νατάσα. Η οποία θα μπορούσε αλλά δεν πρόκειται να γίνει μια δεύτερη Βίκυ Σταμάτη. Ο ρόλος της γυναίκας του πρώην υπουργού έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το πρόσωπο της που δε φαίνεται να ξεσηκώνει απομιμήσεις. Αλλά σίγουρα η αλλαγή της κυβέρνησης ήταν ένα παιχνίδι αδρεναλίνης, ένα πολιτικό ρολερκόστερ (ή αν θέλετε τρενάκι του τρόμου) που θα θέσει την φαινομενική έστω, ηρεμία του ζευγαριού σε κίνδυνο. Το μη ευνοϊκό πολιτικό σκηνικό συνδυάστηκε με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του. Κι αυτά χτυπάνε…κόκκινο. 

Συγκεκριμένα, η άλλοτε «ναυαρχίδα» του η Axon Συμμετοχών και η θυγατρική του Euromedica με δραστηριότητα στον τομέα της ιδιωτικής υγείας παρουσίασαν ζημίες 37,2 εκατομμύρια ευρώ και 1,8 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα χρέη του ιδιοκτήτη τους άγγιξαν τα 693,7 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για το 2014, ο όμιλος Axon είδε τον τζίρο του να υποχωρεί στα 115,33 εκατομμύρια ευρώ(από 140 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα). Ενώ οι προσπάθειες του για να προσελκύσει άραβες επενδυτές για τηνEuromedica ή ακόμα και για τη δημιουργία διαγνωστικών κέντρων στη Λιβύη, το Ιράκ και άλλες αραβικές χώρες, δεν καρποφόρησαν. Σε μια φάση που τον έχουν εγκαταλείψει πολλοί παλιοί του “φίλοι” ενώ όσοι παραμένουν αποφεύγουν τη δημοσιότητα, ο Πειραιώτης επιχειρηματίας θα πει «οι μεγαλύτεροι αχάριστοι είναι αυτοί που έχεις ευεργετήσει. Πιο ντόμπροι είναι οι αντίπαλοι σου που ανοίγουν τα χαρτιά τους και ξέρεις τι να περιμένεις».

Ο Λιακουνάκος ζει τη δικιά του εκδοχή της πτώσης του Ίκαρου. Είχε φτάσει πολύ ψηλά. Συνήθισε να γεμίζει τα ταμεία. Έμοιαζε σαν μια μεγάλη ομάδα που κάθε φορά που διέσυρε τον αντίπαλο της οι οπαδοί της φώναζαν «όλε! Όλε!» αφού γνώριζε την αποθέωση για κάθε του κίνηση εδώ και σαράντα χρόνια. Όλα αυτά διαλύθηκαν σαν ένα μακρόσυρτο πυροτέχνημα σαν αυτά που χάζευε με τη γυναίκα του Νατάσα στον ουρανό της Νέας Υόρκης που του άρεσε κάποτε να περνάει τα Χριστούγεννα του. Τα γέλια που έκανε με στενό φίλο του όταν κάθονταν στις αρχές της δεκαετίας του’90 στην παραλία της Ψαρούς τότε που βαθμολογούσαν τις γυναίκες της παραλίας με άριστα το δέκα(η 21χρονη το 1993, Νατάσα Κατσαρού κέρδισε μαζί με το «δέκα» κι ένα στεφάνι) φαίνεται να έχουν παγώσει. Με αυτή τη φιλόδοξη, πρώην πωλήτρια που είχε έρθει από την επαρχία και έκανε έξι μήνες να υποκύψει στο φλερτ του «εθνικού προμηθευτή οπλικών συστημάτων», ο Θωμάς Λιακουνάκος έγινε μόνιμος θαμώνας των κοσμικών στηλών (Μαζί απέκτησαν ένα γιο,τον Φίλιππο). Τώρα σιγά-σιγά το όνομα Λιακουνάκος μετακομίζει από το κοσμικό ρεπορτάζ στο δικαστικό. Το πρώτο κυριεύεται από την αίγλη ενώ το δεύτερο καταπέφτει στη χλεύη. Υπάρχει πρώτη φορά για όλα. 

Θανάσης Διαμαντόπουλος