Καμία ανοχή σε «Αντώνηδες» είτε μέσα στο Big Brother είτε εκτός

Από χτες που ο παίκτης του Big Brother Αντώνης Αλεξανδρίδης σε live streaming την ώρα που συζητούσε με άλλους δύο άνδρες συμπαίκτες του είπε ««με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βίασμα» το #cancelbigbrother είναι πρώτο στο ελληνικό twitter.

Μια απίστευτα χυδαία και απόλυτα σεξιστική αντίληψη είχε μόλις ειπωθεί σε απευθείας μετάδοση. Μας κάνει εντύπωση ότι αυτό έγινε στο Big Brother; Όχι.

Ο συγκεκριμένος παίκτης στο βίντεο παρουσίασης του στην πρεμιέρα του ριάλιτι, βίντεο που κρατάει λιγότερο από 1,5 λεπτό, βρίσκει χρόνο να μας πει ότι «δεν μπορώ να κάνω παρέα σίγουρα με τους γκέι, δεν θέλω να μου τρίβονται, να σαλιαρίζουν, να με φιλάνε, δεν θέλω τέτοια, μακριά καλύτερα… Το σεξ στη ζωή μου παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο δηλαδή κι άρρωστος να είμαι εάν δεν έχω σεξ, θα πεθάνω. Ο τύπος της γυναίκας που μπορεί να με τρελάνει είναι αυτή που θα με φτύνει και θα την κυνηγάω σαν σκύλος».

Οι άνθρωποι της παραγωγής του ριάλιτι είχαν καταλάβει πολύ καλά τι είναι ο Αντώνης Αλεξανδρίδης και ακριβώς γι’ αυτό που είναι τον επέλεξαν. Η χθεσινή εκδίωξη του, με τηλεοπτικούς όρους, δηλαδή με κάλεσμα του στο δωμάτιο επικοινωνίας και με τον Big Brother να ανακοινώνει ότι τον διώχνει είναι άλλη μια απόδειξη ότι τα πάντα στο πλαίσιο του ριάλιτι εμπορευματοποιούνται. Ο Αντώνης είναι εκτός σπιτιού -αυτή ήταν μια εύκολη απόφαση για την παραγωγή αφού ούτως ή άλλως όλοι οι παίκτες αναλώσιμοι είναι- αλλά εγώ θα ήθελα να δω τα πρόσωπα αυτών που ενέκριναν την συμμετοχή του, που αποφάσισαν να του δώσουν βήμα και δημοσιότητα.

Ξέρουμε τι είναι ο Αντώνης, είναι αυτός  που θεωρεί ότι το γυναικείο κορμί παίζει τον ρόλο της παλάμης του. Το σεξ είναι το ίδιο με την μαλακία, αντί για την παλάμη του έχει ένα αιδοίο και δεν μπαίνει στον κόπο να τραβήξει και το καζανάκι μετά. Του φαίνεται αδιανόητο η παλάμη του να του ελεγε όχι, το ίδιο αδιανόητο του φαίνεται να το πει μια γυναίκα. Έχει ήδη πει: «Ο τύπος της γυναίκας που μπορεί να με τρελάνει είναι αυτή που θα με φτύνει και θα την κυνηγάω σαν σκύλος». Το εννοούσε.  Ο Αντώνης νομίζει ότι το όχι της γυναίκας είναι νάζια, ότι η γυναίκα αρνείται για να τον εξιτάρει. Σκέψου τι κακοποιητικό σεξ κάνει αυτός ο τύπος. Σκέψου πόσοι τέτοιοι τύποι υπάρχουν. Σκέψου πόσες γυναίκες έχουν συναινέσει για σεξ με τέτοιους άνδρες, γιατί από μικρές μάθαιναν ότι αυτοί είναι «οι αληθινοί άνδρες, τα αρσενικά». Σκέψου πόσες γυναίκες δεν έχουν συναινέσει στο να «αδειάσουν το πακέτο τους» αυτοί οι τύποι και τι υπέστησαν αυτές οι γυναίκες.

Σκέψου ότι στο ισπανικό Big Brother, η Καρλότα Πράδο βιάστηκε από άνδρα παίκτη ενώ είχε χάσει τις αισθήσεις της λόγω μέθης. Και ενώ βιάζεται επί κάποια λεπτά κάποια στιγμή μια φωνή από την παραγωγή επεμβαίνει και ο βιαστής σταματά. Μετά η παραγωγή βάζει την Καρλότα να δει το βίντεο με τον βιασμό της χωρίς να την ενημερώσει, χωρίς να ζητήσει τη συναίνεσή της.  Παθαίνει σοκ, βάζει τα κλάματα, ζητά επανειλημμένως να σταματήσει η προβολή του βίντεο και εκλιπαρεί για ιατρική βοήθεια ώστε να ηρεμήσει γιατί «η καρδιά μου χτυπάει σαν τρελή». Μετά την προβολή του βίντεο η Καρλότα απομακρύνεται από το σπίτι με ευθύνη της παραγωγής και τις επόμενες ημέρες θα μείνει σε ένα ξενοδοχείο υπό την παρακολούθηση ψυχολόγου. Σύμφωνα με το BBC πριν αποχωρήσει από το δωμάτιο που μόλις παρακολούθησε τον βιασμό της ακούγεται να λέει «Καρλότα, για σένα και τον Χοσέ Μαρία, αυτό το θέμα δεν μπορεί να βγει έξω από αυτό το δωμάτιο». Ο Big Brother έχει εν τω μεταξύ διώξει τον βιαστή από το σπίτι. Tα βίντεο δεν προβάλλονται στην ισπανική τηλεόραση, αλλά η γυναίκα αυτή έχει βιαστεί ήδη δύο φορές.

Με τέτοιο παρελθόν στο συγκεκριμένο ριάλιτι θέλω να καταλάβω επίσης γιατί πανηγυρίζουμε με την αποχώρηση των χορηγών και με παρέμβαση του Πέτσα.

Δεν ήξεραν οι χορηγοί που έμπλεκαν; Δεν ξέρει ο Πέτσας ότι το να εγκαλεί το ΕΣΡ να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή το να κάνει το αυτονόητο δεν μας πάει πουθενά; Γκώσαμε από πολιτικούς που καταδικάζουν, γκώσαμε από εκ των υστέρων αντιδράσεις.

Ακόμη και εάν τελειώσει σήμερα το Big Brother, πάλι δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε. Δεν λέω ότι δεν θα είναι μια μικρή νίκη, λέω πως αυτή συγκεκριμένα η μικρή νίκη ενδέχεται να μας καθησυχάσει αντί να μας κάνει πιο δυνατούς. Γιατί; Γιατί το Big Brother είναι ένα σκουπιδοπρόγραμμα ναι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσοι άνδρες εκεί έξω, εκτός ριάλιτι, εκτός τηλεοπτικών είναι «Αντώνηδες».

Δεν θέλουμε άλλα λόγια, θέλουμε πράξεις. Να μπει η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, να μάθουν τα παιδιά και οι έφηβοι ότι η αυτοδιάθεση του σώματος είναι ισότιμη της ελευθερίας της έκφρασης. Στο κάτω κάτω της γραφής που τελειώνει το σώμα και πού αρχίζει το πνεύμα;

Μου φαίνεται σχεδόν παρανοϊκό ότι ακόμη προσπαθούμε να πείσουμε ότι μια γυναίκα όταν λέει όχι εννοεί όχι, ότι οι άνδρες ακόμη θεωρούν το γυναικείο κορμί ιδιοκτησία τους, ότι δίνουμε στους ανθρώπους αυτούς βήμα και η μόνη τιμωρία τους είναι να μαζέψουν τα πράγματά τους από το σπίτι του Big Brother και να γυρίσουν πίσω στο δικό τους σπίτι συνεχίζοντας να είναι αυτό που είναι. Γιατί αυτό θα γίνει. Μου φαίνεται τόσο παρανοϊκό που μου έρχεται να ουρλιάξω. Είμαι η μόνη; Όχι. Ευτυχώς όχι.

Δεν υπάρχει άλλη ανοχή, τελείωσε. Μη βλέπετε ούτε ένα δευτερόλεπτο Big Brother, μην επιτρέπετε σε κανέναν να ορθώνει σεξιστικό λόγο χωρίς αντίλογο, δεν μιλάω πια καν για διάλογο, μιλάω για ένα κοφτό «Δεν είναι αποδεκτή αυτή η συμπεριφορά από μένα». Ο διάλογος θα ξεκινήσει όταν ο άλλος θα μάθει να μας σέβεται, μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία ανταλλαγή απόψεων.

Και κυρίως να μάθουμε στα παιδιά και στους εφήβους ότι η σεξιστική τοποθέτηση δεν είναι ανεκτή σε κανένα πλαίσιο. Έλεος πια που το 2020 είναι είδηση ότι ο εκκλησιασμός στα σχολεία θα γίνει κανονικά αλλά με μέτρα λόγω covid αλλά για μάθημα σεξουαλικής αγωγή ούτε λόγος. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν πάει να κοπεί στο επόμενο μισάωρο το Big Brother, θα ξεπεταχτεί άλλο μετά. Αν συνεχίσουμε έτσι, και σε 30 χρόνια τα ίδια θα συζητάμε.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου