Ανοίξτε τις πύλες της κολάσεως

Ο Σίντνεϊ Τσάμπερς είναι ψηλός, με φαρδιές πλάτες, καστανόξανθος, με γεμάτα χείλη. Του αρέσει να πίνει, να καπνίζει και αγαπά τη τζαζ. Στον ελεύθερο του χρόνο εξιχνιάζει αστυνομικές υποθέσεις, κυρίως φόνους, φλερτάρει με την παντρεμένη Αμάντα και ψάχνει για κορίτσι. Είναι επίσης, παπάς της Αγγλικανικής εκκλησίας. Είναι ο βασικός χαρακτήρας της βρετανικής σειράς Grantchester. Τον υποδύεται ο Τζέιμς Νόρτον.

Ο Λένι Μπελάρντο είναι καστανόξανθος, με διαπεραστικό βλέμμα, καλοσχηματισμένα χείλη, από τους πιο ωραίους άντρες που μπορείς να συναντήσεις. Καπνίζει, του αρέσουν τα ιταλικά τραγούδια και συχνά αναπολεί τους νεανικούς του έρωτες. Είναι επίσης πάπας, ο βασικός χαρακτήρας της σειράς The Young Pope, δημιούργημα του ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Σορρεντίνο. Τον υποδύεται ο Τζουντ Λο.

Ο Ερνστ Τόλλερ έχει μπλε μάτια, ντελικάτο πρόσωπο με λεπτά χαρακτηριστικά, ώριμη γοητεία. Είναι προτεστάντης ιερέας που περνάει βαθιά κρίση πίστης, ένας ιερέας σε ψυχική σήψη (όπως επισήμανε εδώ η Μάρα Θεοδωροπούλου). Είναι ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας Ακρότητες (First Reformed, ο πρωτότυπος τίτλος). Τον υποδύεται ο Ίθαν Χοκ.

Αυτές οι τρεις περιπτώσεις είναι οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές που θα αποκαλούσαμε σε άπταιστα ελληνικά hot priests. Πολύ ωραίοι άντρες, δεν ξέρεις ποιον να πρωτοδιαλέξεις (χρειάζεται να διαλέξεις εδώ που τα λέμε;), και κυρίως παίζοντας επικίνδυνα με τα όρια του ρόλου τους ως πνευματικών καθοδηγητών, ανθρώπων του Θεού.

Και οκ  στα 80ς μάλλον ήταν αναμενόμενο να κάνει θραύση ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν ως καθολικός παπάς που ενώ έχει δώσει όρκο αγαμίας προκειμένου να ανέβει στα ανώτερα ιερατικά κλιμάκια τελικά και τη Μάγκι ρίχνει στα πατώματα και παιδί αποκτούν μαζί. Ισχυρό το σπέρμα το ευλογημένο, ε; Ήταν η εποχή που το απόλυτο τηλεοπτικό άρλεκιν σάρωνε αλλά μιλάμε για σχεδόν 40 χρόνια πίσω.

Και οκ στα 90ς μάλλον ήταν αναμενόμενο να αναστενάζουν οι ελληνίδες, και κάποιοι έλληνες φαντάζομαι, με τον Σταύρο Ζαλμά που ξυπνούσε τα πάθη της θεούσας Θεοφανίας Παπαθωμά που με την αγιογραφία ήθελε να ασχοληθεί αλλά την κόλασε το σωστό το trimming το πρόστυχο στο μούσι του πατήρ Ιωάννη. Ήταν η σειρά του ελληνικού ιδιωτικού τηλεοπτικού τοπίου να ζήσει τη δική της, πτωχή εκδοχή του «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας».

Όμως τι συμβαίνει εδώ και 2-3 χρόνια και επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο ο ερωτισμός των ιερέων; Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Η χριστιανική Εκκλησία, με τις διάφορες μορφές της, προσπαθεί να αποδείξει τον εκσυγχρονισμό της, να φέρει στο προσκήνιο τους ανθρώπους της που είναι σαν όλους εμάς τους υπόλοιπους, με τα πάθη τους, τις αδυναμίες τους και την αλητεία τους, να τους κάνει πιο γοητευτικούς. Εάν δεν έχεις τίποτα κοινό με κάποιον πώς μπορεί να σε συγκινήσει;

Επιπλέον, άθεοι/ες ή μη βάζουμε, σχεδόν, όλοι το ερωτικό στοίχημα: μπορώ να κάνω τον άλλον να ξεπεράσει τα όρια του, να ισοπεδώσει τις αξίες του, να βγει έξω από το πλαίσιο που κοινωνικά έχει επιλέξει, να κάνει την υπέρβαση για χάρη μου; Οι ιερείς είναι, τουλάχιστον σε λογοτεχνικό, κινηματογραφικό, τηλεοπτικό πλαίσιο, από τους ιδανικούς χαρακτήρες που θες να βάλεις σε πειρασμό. Έχουν δώσει όρκους στο κάτω κάτω, δεν έχει σημασία αν εσύ τους ασπάζεσαι, σημασία έχει ότι αυτοί, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι ταγμένοι στο να τους υπερασπιστούν.

Ή ίσως είναι απλώς άλλο ένα εύρημα που επαναλαμβάνεται στην ποπ κουλτούρα γιατί προφανώς έχει κάποιο αντίκρισμα, καθώς η σεξουαλικοποίηση των ιερέων, είναι θέμα ταμπού και ξυπνά φαντασιώσεις άρα είναι catchy.

Και για όσους τυχόν αντιδρούν ή σοκάρονται σκέφτομαι ότι είναι εντελώς θεμιτό και υγιές να φαντασιώνεσαι σεξ με έναν ιερέα εάν αυτό σε ανάβει. Αθέμιτα, αρρωστημένα και εγκληματικά είναι όλα τα σεξουαλικά σκάνδαλα που εμπλέκουν παπάδες και ανήλικους/ες και η συγκάλυψη τους.

Μέχρι να λυθούν αυτά, η Σαμάνθα που ήθελε να παρασύρει τον παπά μέσα στην εκκλησία ήταν πραγματικά μια αγία της σάρκας κι εμείς θα περιμένουμε την προβολή του The New Pope

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.