ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ON CAMERA: Η Vegan Feminist Witch μάχεται διαθεματικά και είναι αυτό που μισεί η ακροδεξιά

«Δεν υπάρχει αγώνας που γίνεται για ένα μόνο ζήτημα, γιατί δεν ζούμε μονοθεματικές ζωές», έχει πει η σπουδαία Audre Lorde, η φεμινίστρια συγγραφέας που έχει αυτοπροσδιοριστεί ως «μαύρη, λεσβία, μητέρα, πολεμίστρια, ποιήτρια» και που αφιέρωσε τόσο τη ζωή της όσο και το δημιουργικό της ταλέντο στο να μάχεται και να αντιμετωπίζει τις αδικίες του ρατσισμού, του σεξισμού, του ταξισμού και της ομοφοβίας.

Υπάρχουν πολλές αδικίες σε αυτόν τον κόσμο και τα κοινωνικά κινήματα δεν χρειάζεται να διαχωριστούν το ένα από το άλλο, μάλλον το αντίθετο. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας συμμαχιών και συνασπισμών. Η διαθεματικότητα είναι ο θεωρητικός όρος που επινοήθηκε από τη μαύρη φεμινίστρια καθηγήτρια Kimberlé Crenshaw το 1989 και συνδέει τις τελείες μεταξύ των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων των φύλων, των ειδών, καθώς και των κλιματικών ανισοτήτων. Έτσι, όταν μιλάμε για κοινωνικά κινήματα, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε και τις διασταυρώσεις τους.

Η Έλλη Στούρνα, πτυχιούχος φιλοσοφίας και συνιδρύτρια της ΜΚΟ Vegan Life, είναι μια βίγκαν φεμινίστρια, η οποία απαιτεί και την κλιματική δικαιοσύνη, είναι μια Αθηναία queer γυναίκα που εφαρμόζει τη διαθεματικότητα στην καθημερινή της ζωή και τον ακτιβισμό της. Μαζί με τον Κώστα Γωνιανάκη, παρουσιάζουν την πρώτη vegan εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση, η οποία είναι διαθέσιμη και στο YouTube.

Ακολουθώντας τη ζωή της Έλλης, που κυκλοφορεί με το nickname Vegan Feminist Witch, βλέπουμε από πρώτο χέρι πώς μπορούμε να δώσουμε περισσότερες από μία μάχες ταυτόχρονα: 

Στο πλαίσιο συνεργασίας με το Sphera Network

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστασία Βαϊτσοπούλου