Categories: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Πόλλυ Αντωνιάδη και η Molly Rose γλυκαίνουν τη ζωή στο Λονδίνο

Η ζωή της όλη είναι πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, νεραϊδόσκονη, λεμονανθούς και μαύρους κόκκους από βανίλια Μαδαγασκάρης. Έφυγε από την Ελλάδα με την οικογένειά της και άνοιξε ένα κουκλίστικο ζαχαροπλαστείο στο Λονδίνο, αρχικά στο Covent Garden και πλέον στο South Kensington, και εμπνευσμένη από τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματα της αγγλικής εξοχής, τις νεράιδες, τα ξωτικά και την κουλτούρα της χώρας, έγραψε το παραμύθι «Το φανταστικό ζαχαροπλαστείο της Μόλλυ Ρόουζ» που είναι γεμάτο με παιδικές ιστορίες και συνταγές ζαχαροπλαστικής και χαίρονται να το διαβάζουν μικροί και μεγάλοι.

Στο Molly Rose Bakery, στο Νο 74 της Old Brompton Road, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει από μελομακάρονα και τσουρέκια μέχρι apple crumble, cupcakes και scones, τσάι, ροφήματα και ένα σωρό πεντανόστιμες λιχουδιές και να μπει στον μαγικό κόσμο της Μόλλυ, της μικρής ηρωίδας που μας θυμίζει ότι στη ζωή χρειάζεται πάντα γλύκα.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε εξαρχής να ασχοληθείτε με τη ζαχαροπλαστική; Η ζαχαροπλαστική μπήκε στη ζωή μου, καθώς μεγάλωνα τα παιδιά μου. Μέσα από την επιθυμία μου να ζήσουμε στιγμές και να είναι γλυκιά η καθημερινότητα μας. Πολύ απλά να μυρίζει όμορφα το σπίτι μας ή να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα ανακατεύοντας την κουζίνα για να πλάσουμε κουλουράκια.

Ποιο είναι το πρώτο δημιουργικό δικό σας γλυκό που φτιάξατε; Μετά από ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, ερωτεύτηκα το Magnolia Bakery και τα cupcakes! Μου φάνηκε σαν το πιο νεραϊδένιο, πανέμορφο γλυκάκι που είχα δει ποτέ. Μπορούσε να αλλάζει χρώματα, διαθέσεις, διακόσμηση, γεύσεις… Ήταν το πρώτο πράγμα που έφτιαχνα στα πάρτι των παιδιών μου. Φαντάζεστε, έγινα η πιο περιζήτητη μαμά! Η «μαμά με τα cupcakes» δεν είναι λίγο πράγμα. Αστειεύομαι αλλά κάπως έτσι άρχισα να σκέφτομαι τον «ζαχαροπλαστικό μου προορισμό».

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ζαχαροπλαστείο στο Λονδίνο και γιατί συγκεκριμένα εκεί; Το Covent Garden, ήταν το πιο αγαπημένο μας μέρος στο Λονδίνο. Όταν βρήκαμε να νοικιάσουμε εκεί ένα μικρό pop up κατάστημα, είπαμε να το τολμήσουμε. Το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα μετά το 2015 είχε γίνει ασφυκτικό, τα παιδιά μας ήθελαν να σπουδάσουν στο Λονδίνο, οπότε ετοιμάσαμε “βαλίτσες”. Μετά την επιτυχία του πρώτου venture διαλέξαμε το South Kensington σαν τον επόμενο βήμα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσοι άνθρωποι εργάζονται στο ζαχαροπλαστείο σας; Σε κανονικές συνθήκες στο ζαχαροπλαστείο μας εργάζονται περίπου 8-10 άτομα.

Το Brexit θα σας επηρεάσει σε κάτι; Δυσκολεύει αρκετά τις εισαγωγές πρώτων υλών και αυξάνει τα κόστη λόγω εκτελωνισμού και δασμών. Υπάρχουν επίσης  εμπόδια στην μετακίνηση των εργαζόμενων. Δεν είναι πια τόσο απλό να ζήσεις και να εργαστείς στην Αγγλία. Πιστεύουμε πάντως ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με τον χρόνο. Τώρα ζούμε την αρχή μιας αλλαγής, χρειάζεται χρόνος να συνηθίσεις τα νέα δεδομένα.

Για κάποιον που θέλει να κάνει κάτι αντίστοιχο, είναι μια εύκολη διαδικασία ή απαιτεί τεράστια γραφειοκρατία και εγγυήσεις; Σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρακτήριζα εύκολο. Ακόμη και πριν το brexit, το να μεταφέρεις την έδρα της επιχείρησης σου στην Αγγλία προϋποθέτει να εκπαιδευτείς σε μία τελείως διαφορετική νοοτροπία, από την ενοικίαση ενός καταστήματος, την αδειοδότηση, τη νομοθεσία, τη σχέση σου με τους κρατικούς φορείς μέχρι και το καθημερινό day to day business. Υπάρχουν εταιρείες που αναθέτουν σε ομάδες ανθρώπων τέτοια εγχειρήματα ή διαθέτουν τεράστια budget. Εμείς τα καταφέραμε μόνοι μας σαν οικογένεια. Όλα είναι δυνατά όταν θέλεις κάτι πολύ. Η Αγγλία όμως είναι εξαιρετικά οργανωμένη χώρα, φιλόξενη και φιλική προς τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. 

Στην Ελλάδα ποια είναι τα αγαπημένα σας ζαχαροπλαστεία και ποια γλυκά τους; Όπως σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα, τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία έχουν καταφύγει στη βιομηχανική παραγωγή. Η πλειοψηφία των γλυκών είναι παρασκευάσματα έτοιμων μιγμάτων σε σκόνη με πρόσθετα, συντηρητικά, βελτιωτικά και μία μεγάλη λίστα ουσιών προκειμένου να μειωθούν τα κόστη και να μεγαλώσει η διάρκεια ζωής του γλυκού στο ράφι. Υπάρχουν όμως ακόμη εξαιρετικά καταστήματα με ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται τη δουλειά τους. Έχω ξεχωρίσει τον Γεώργιο Γαλυφιανάκη και το υπέροχο vintage ζαχαροπλαστείο του που άνοιξε πρόσφατα στη γειτονιά μου στην Αγία Παρασκευή. Δοκίμασα το πιο υπέροχο μιλφέιγ της Αθήνας και ένα εκλέρ που με πήγε πίσω στον χρόνο. Στα απλά γλυκά καταλαβαίνεις τη διαφορά της καλής πρώτης ύλης και τη νοοτροπία του ζαχαροπλάστη.

Τι σας έκανε να συνδυάσετε τις γνώσεις σας στη ζαχαροπλαστική με τη συγγραφή ενός παραμυθένιου βιβλίου; Το βιβλίο συνταγών ήταν αναπόσπαστο κομμάτι ενός μαγαζιού που φτιάχτηκε να θυμίζει την παιδική ηλικία. Το παραμύθι ήταν ένα όνειρο μου. Εύκολα το ένα με οδήγησε στο άλλο. Η Μόλλυ Ρόουζ και το φανταστικό της ζαχαροπλαστείο «που κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους για κάποιο ανεξήγητο λόγο» νομίζω αντιπροσωπεύει γενικότερα αυτό που σημαίνει ζαχαροπλαστική για εμένα.

Η Μόλλυ ποια είναι και πώς συνδέεται με την εποχή μας; Η εποχή της Μόλλυ Ρόουζ είναι μία εποχή οικονομικής κρίσης με αναφορές στην δική μας εποχή. Η οικογένεια της απειλείται από την ανεργία και η πόλη της είναι γεμάτη κλειστά καταστήματα. Σαν το έρημο ζαχαροπλαστείο που με τα μάτια της φαντασίας της το βλέπει ανοιχτό και  ζεστό γεμάτο χαρούμενους πελάτες που απολαμβάνουν τα γλυκά της. Η Μόλλυ είναι μία πολύ σύγχρονη ηρωίδα παρόλο που ζει στην επαρχιακή Αγγλία του 1920.

Η Μόλλυ όπως λέτε, είναι πιθανόν να είναι μια μικρή νεράιδα και να έχει μαγικές δυνάμεις όπως οι νεράιδες και τα ξωτικά. Ποια είναι η δική σας μαγική δύναμη και ποια θα θέλατε να έχετε; Η Μόλλυ Ρόουζ, όπως γράφει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου, είναι ένα βιβλίο για τα θαύματα που πετυχαίνουμε όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας. Οι νεράιδες της Μόλλυ δεν είναι άλλες από τις  κρυμμένες μας δυνάμεις. Το πιο σημαντικό είναι να πιστεύουμε στα όνειρα μας και τους στόχους μας. Αυτή είναι η αστερόσκονη που φωτίζει τον σκούφο της Μόλλυ και που βοηθάει και άλλους μικρούς ήρωες του βιβλίου να πιστέψουν στον εαυτό τους και να πετύχουν απίστευτα πράγματα. Προσωπικά νομίζω η δύναμη μου είναι το ότι πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά και ότι το dream big είναι υπέροχο γιατί όλα ξεκινούν από το ίδιο το όνειρο. Εύχομαι να συνεχίσω να κάνω το ίδιο και να πιστεύω στο happy end σε οτιδήποτε παρουσιάζεται στη ζωή μας σαν εμπόδιο ή δυσκολία. 

Η ζαχαροπλαστική είναι μαγεία; Μα σίγουρα έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά. Έχει συνταγές, έχει μυστικά κόλπα, συστατικά και μαγικά φίλτρα, χρώματα, συναισθήματα… τα πάντα. Η μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ είναι ικανή να σε μεταφέρει πίσω στο χρόνο, να ξυπνήσει αναμνήσεις, να σε κάνει να χαμογελάσεις ή να ξεχάσεις ένα πρόβλημα. Μόνο με μαγεία γίνονται όλα αυτά!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας συστατικό στη ζαχαροπλαστική; Αγαπώ το αγνό βούτυρο και το παχύρευστο απόσταγμα βανίλιας Μαγαδασκάρης με τους μαύρους κόκκους.

Η αγγλική εξοχή και κουλτούρα είναι κυρίαρχη πηγή έμπνευσης στις δημιουργίες σας; Κάνετε ταξίδια στην εξοχή για να ανακαλύψετε μυρωδιές, εικόνες ή δημιουργίες από ντόπιους; Έχω κάνει ταξίδια του μυαλού στην επαρχιακή Αγγλία από παιδί. Στο σχολείο της Πάττυ, στα Ανεμοδαρμένα ύψη με την Κάθυ και τον Χήθκλιφ, ή στους λόφους της Τζέιν Έιρ. Πάντα η Αγγλία ήταν για μένα πολύ αγαπημένη χώρα κι ένα ατελείωτο σκηνικό παραμυθιού Τα food markets, οι μυρωδιές του τσαγιού, τα σερβίτσια και οι λιχουδιές του afternoon tea είχαν πάντα κάτι μαγικό για μένα. Το Λονδίνο είναι έμπνευση από μόνο του. Μία βόλτα στο Borough Market για υλικά είναι αρκετή για να δημιουργηθεί μία καινούργια συνταγή. Και σίγουρα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις νέες τάσεις, προϊόντα από διάσημους ζαχαροπλάστες. Είναι όμορφο να εμπνέεσαι αλλά το πιο σημαντικό είναι να κρατάς τη δική σου ταυτότητα. 

Υπάρχουν συστατικά που είναι πιο εύκολο να βρεθούν στην Αγγλία ή πιο δύσκολο; Κυρίως και τώρα με την πανδημία, τις καθυστερήσεις, το Brexit; Η πανδημία τα έχει κάνει όλα δύσκολα. Όμως μας έχει βοηθήσει να εστιάσουμε στα σημαντικά και να γίνουμε πιο ευέλικτοι. Όπως λέει και η Μόλλυ: «Όταν τα σχέδιά μας χαλάνε, απλά κάνουμε καινούρια». 

Στο ζαχαροπλαστείο ποιο είναι το best selling προϊόν; Η apple crumble μας, τα cinnamon buns και τα scones. Aπο τα ελληνικά γλυκά η πορτοκαλόπιτα και τα μελομακάρονα ολόκληρο τον χρόνο.

Και ποιο είναι το πρώτο γλυκό που θα προτείνετε σε κάποιον να δοκιμάσει την πρώτη φορά που θα έρθει και δεν θα ξέρει τι να διαλέξει; Θα διάλεγα κάτι ιδιαίτερο και προσωπικό αγαπημένο όπως το κέικ λεμόνι με σιρόπι λεβάντας.

Υπάρχει κάποιος διάσημος που να είναι ένας από τους πιο τακτικούς πελάτες σας; Στην περιοχή μας ζουν αρκετοί διάσημοι περισσότερο ηθοποιοί, tabloid stars, influencers, έχουμε φτιάξει κέικ για πολύ γνωστές οικογένειες. Έχουμε φτιάξει γλυκά για την Emilia Clarke και μπορεί να δείτε και τον Hugh Grant να πίνει τον espresso του. Μία από τις πιο ξεχωριστές μας πελάτισσες είναι η Κάρμεν Σγούρος, μία υπέροχη Ελληνίδα με ενεργό ρόλο σε οργανισμούς charity και fundraising που πρόσφατα ασχολείται με τη στέγαση και την αποκατάσταση παιδιών από άστεγες οικογένειες. 

Τις γιορτές κάποιος Έλληνας που βρίσκεται στο Λονδίνο, μπορεί να βρει όλα τα ελληνικά γλυκά που βρίσκουμε εδώ; Ναι, φτιάχνουμε όλα τα εποχικά-εορταστικά ελληνικά γλυκά γιατί έχουμε πολλούς Έλληνες πελάτες αλλά και γιατί τα γλυκά μας αρέσουν πολύ στους Βρετανούς. Τώρα το Πάσχα προσφέρουμε Easter hamper που έχει τσουρέκια, κουλουράκια, βαμμένα αυγά, σοκολατένιες λιχουδιές για παιδιά και λικέρ Μαστίχα. Είναι απίστευτο πόσο ανάγκη έχουμε οι Έλληνες του Λονδίνου τα αρώματα του ορθόδοξου Πάσχα. 

Πώς είναι οι συνθήκες με τα lockdown στο Λονδίνο, το ζαχαροπλαστείο έχει μείνει ανοιχτό όλο αυτό το διάστημα; Έχουν επηρεαστεί οι πωλήσεις; Βέβαια, λειτουργούμε κι εμείς κάτω από δύσκολες συνθήκες μόνο σαν take away και με παραγγελίες. Στο Λονδίνο υπάρχει μία αισιοδοξία, τύπου «We are walking the last mile» λόγω των εμβολιασμών που προχωρούν ταχύτατα. Ο τυπικός Λονδρέζος ζει για την 12η Απριλίου που ανοίγουν οι pubs. 

Από τα μηνύματα που λαμβάνετε ποια συνταγή της Μόλλυ είναι η αγαπημένη των αναγνωστών; Αν ήταν να ξεχωρίσω μία μόνο θα έλεγα τα «γλυκομίλητα μπισκοτάκια της Ροζμελίντα». Είναι cookies με μήλο και βοήθησαν τη μικρή μαγισσούλα να ζεστάνει την καρδιά της κακιάς μάγισσας μαμάς της.

Η Μόλλυ αγγίζει και τους μεγαλύτερους ή απευθύνεται μόνο σε παιδιά; Νομίζω αγγίζει όσους βρίσκονται δίπλα σε παιδιά ή νιώθουν ζωντανό τον παιδικό εαυτό τους. Η μεγαλύτερη έμπνευση της Μόλλυ είναι η αγαπημένη της τρελογιαγιά. Το βιβλίο αγαπιέται ιδιαίτερα από τις μαμάδες αλλά και ξεχωριστά από τις υπέροχες γιαγιάδες.

Πώς και επιλέξατε να κάνετε ένα βιβλίο με συνταγές που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά; Δεν είχα ένα συγκεκριμένο στόχο όταν άρχισα να το γράφω απλά έτσι  ξεδιπλώθηκε. Όμως πιστεύω ότι τα παιδιά έχουν πολλά να “κερδίσουν” από τη ζαχαροπλαστική. Σαν κάτι που σου επιτρέπει να φτιάξεις κάτι όμορφο από το τίποτα, σαν μία υπέροχη δημιουργική απασχόληση στο σπίτι όταν βαριέσαι, σαν υπέροχος χρόνος μαζί με τους γονείς. Το πιο σημαντικό, σαν κάτι που σε μαθαίνει την αξία των υλικών με τα οποία φτιάχνεται ένα νοστιμότατο μπισκότο σε σχέση με ένα προϊόν του σούπερ μάρκετ που στα συστατικά του γράφει μόνο άγνωστες χημικές λέξεις. Τα παιδιά είναι πανέξυπνα. Το να αγαπήσουν την κουζίνα γενικότερα πιστεύω ότι είναι ένα αληθινό εφόδιο ζωής.

Είναι στα σχέδιά σας και ένα δεύτερο βιβλίο για τη Μόλλυ; Έχω ήδη γράψει τις ιστορίες για άλλα δύο βιβλία της Μόλλυ Ρόουζ, όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εικονογράφησή τους. Η πανδημία και τα κλειστά καταστήματα σίγουρα επιβράδυναν λίγο τα σχέδια όλων μας. Προς το παρόν εργάζομαι εντατικά για την εμπορική σειρά του παραμυθιού με αντικείμενα, ποδίτσες και ρουχαλάκια εμπνευσμένα από την μαγεία της εποχής της. Θα έρθουν πολλά πράγματα για τους φίλους της Μόλλυ, ίσως και κάτι με άρωμα Χριστουγέννων. 

Υπάρχουν σχέδια για άνοιγμα ενός καταστήματος Molly Rose στην Ελλάδα κάποια στιγμή; Θα έλεγα όνειρα που δεν έχουν πάρει τη μορφή σχεδίου ακόμη. Όμως και η Μόλλυ πιστεύει ότι όλα από τα όνειρα ξεκινούν.  

Ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που έχετε ακούσει για γλυκό σας και σας συγκίνησε; Ήταν από ένα “ιδιαίτερο” κοριτσάκι που όταν είδε το κέικ που της είχαμε ετοιμάσει, είπε ότι την έκανε να αισθάνεται σαν το πιο τυχερό παιδάκι του κόσμου. Η ζαχαροπλαστική κάθε μέρα επιβεβαιώνει τη μαγεία της!

Το φανταστικό ζαχαροπλαστείο της Μόλλυ Ρόουζ της Πόλλυ Αντωνιάδη διανέμεται στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Πατάκη και θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία.
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά