Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

WSJ: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν την Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία

Το Πεκίνο καταδικάζει τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Ουάσινγκτον περί υποστήριξής του προς το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.
WSJ: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν την Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταρτίζει κι αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες ενδέχεται ακόμη και να αποκλείσουν κάποιες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ελπίζεται πως θα βάλει τέλος στην εμπορική υποστήριξη εκ μέρους της Κίνας της παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές.

Την ώρα που υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα την Κίνα, το ζήτημα είναι αν αυτή η ισχυρή οικονομική απειλή μπορεί να αποτρέψει το σινορωσικό εμπόριο, το οποίο δίνει στη Μόσχα τη δυνατότητα να ανοικοδομεί τις ένοπλες δυνάμεις της έπειτα από απώλειες στην Ουκρανία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν επέκρινε την κινεζική υποστήριξη προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, λέγοντας πως το Πεκίνο είναι αυτό που συμβάλλει περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία παρέχοντας κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα οπλισμών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει την πίεση επί της Κίνας, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εναντίον κινεζικών χρηματοοικονομικών θεσμών που διευκολύνουν το εμπόριο αγαθών τα οποία έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα και η κορυφαία κινεζική τραπεζική ρυθμιστική αρχή δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Ρόιτερς να σχολιάσουν.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως η Κίνα και η Ρωσία ευνοούν τη διεξαγωγή εμπορίου σε γιουάν, αντί για δολάρια, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που θα μπορούσε να προστατεύσει τις οικονομίες τους από εν δυνάμει κλιμάκωση αμερικανικών κυρώσεων.

Κίνα: «Αβάσιμες κατηγορίες»

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα, παραμονή μιας επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αυτό που χαρακτήρισε «αβάσιμες κατηγορίες» των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο υποστηρίζει το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ένα νομοσχέδιο αρωγής μεγάλης κλίμακας προς την Ουκρανία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα αβάσιμες κατηγορίες για το συνηθισμένο εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

«Η προσέγγιση αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά υποκριτική και παντελώς ανεύθυνη και η Κίνα αντιτίθεται σ’ αυτή σθεναρά», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Παρασκευή στην Ιταλία, ο Μπλίνκεν είχε κατηγορήσει το Πεκίνο ότι υποστηρίζει εμμέσως τη σύγκρουση στην Ουκρανία παρέχοντας στη Ρωσία εξαρτήματα για την αμυντική βιομηχανία της.

«Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, αυτός που συμβάλλει περισσότερο αυτή τη στιγμή σ’ αυτό τον τομέα είναι η Κίνα», είχε δηλώσει ο Μπλίνκεν στο Κάπρι, στο τέλος μιας συνεδρίασης των υπουργών Εξωτεριών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών. Αυτό «επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας».

«Στο ζήτημα της Ουκρανίας, η Κίνα διατηρούσε ανέκαθεν μια αντικειμενική και δίκαιη θέση, έχει ταχθεί ενεργά υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών και έχει ωθήσει προς μια πολιτική λύση», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ.

«Η Κίνα εφαρμόζει με συνεπή τρόπο τους κανοονισμούς που σχετίζονται με την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης», πρόσθεσε.

«Η Κίνα δεν ευθύνεται για την ουκρανική κρίση ούτε παίρνει μέρος σ’ αυτή και ουδέποτε έριξε λάδι στη φωτιά», δήλωσε ακόμα ο κινέζος εκπρόσωπος.

«Δεν θα δεχθούμε να μας ρίχνουν άλλοι ευθύνες», πρόσθεσε.

«Συμφωνία ασφαλείας» ΗΠΑ – Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Δευτέρα, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν, πως οι κυβερνήσεις των δυο χωρών «άρχισαν να εργάζονται» για τη σύναψη διμερούς «συμφωνίας ασφαλείας».

«Οι ομάδες μας —η Ουκρανία και οι ΗΠΑ— έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε διμερή συμφωνία ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του, λέγοντας επίσης πως Κίεβο και Ουάσιγκτον προχώρησαν ως προς το ζήτημα της παράδοσης πυραύλων μακρού βεληνεκούς ATACMS.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπέγραψε τους τελευταίους μήνες διμερείς «συμφωνίες ασφαλείας» με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Φινλανδία.

Πρόκειται ουσιαστικά για δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές πως να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη μακροπρόθεσμα στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον Ζελένσκι ότι θα σταλεί «γρήγορα» στρατιωτική βοήθεια μόλις εγκριθεί οριστικά το πακέτο αυτό για να καλυφθούν οι «επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας». Ο Ζελένσκι είπε πως του εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.