Τουρκία: Πρόσφυγες επιστρέφουν στη Συρία, ελπίζοντας ότι «η καταπίεση τελείωσε»
Ο Αλά Τζαμπέρ κλαίει ενώ περιμένει να περάσει τα σύνορα για να επιστρέψει στη Συρία, μαζί με τη 10χρονη κόρη του, δεκατρία χρόνια αφού ο πόλεμος τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σπίτι του.
Ο Τζαμπέρ επιστρέφει από την Τουρκία, χωρίς τη σύζυγό του και τρία από τα παιδιά του – όλοι τους σκοτώθηκαν στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν πέρυσι την περιοχή.
Πατέρας και κόρη έφυγαν αφού οι Σύριοι αντάρτες ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ανοίγει η μεθοριακή διάβαση του Γιαλανταγί, ώστε να περάσουν κάποιοι από τα 3 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα.
«Όπως έκλαψα και για τα παιδιά που έχασα στον σεισμό, σήμερα κλαίω επειδή αφήνω πίσω μου το Χατάι και την Τουρκία», είπε ο Τζαμπέρ, ένας πρώην ναυτικός που έφυγε από τη Συρία το 2011.
Από τους σεισμούς του 2023 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στη νότια Τουρκία. Μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτή της Αντάκιας, όπου ζούσε ο Τζαμπέρ με την οικογένειά του. Η επαρχία αυτή ακόμη προσπαθεί να ανακάμψει μετά την καταστροφή.
Το Σαββατοκύριακο, οι τζιχαντιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό και ο Άσαντ διέφυγε στη Ρωσία, έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι δεν στήριξε και δεν είχε καμία ανάμιξη στην επίθεση των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, την οποία υποστήριζε επί χρόνια.
Οι Σύριοι στην Τουρκία έχουν ενθουσιαστεί με την προοπτική ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ο Τζαμπέρ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, ενώ συμπλήρωνε τα απαραίτητα έγγραφα για τον ίδιο και την κόρη του Σιρίν, σε μια κινητή μονάδα, στα σύνορα. Στη μεθοριακή διάβαση Γιαλανταγί επικρατούσε ησυχία.
«Θεού θέλοντος, τα πράγματα θα είναι καλύτερα απ’ ότι ήταν επί διακυβέρνησης Άσαντ. Ήδη βλέπουμε ότι η καταπίεση τελείωση. Επιστρέφουμε επειδή τώρα πιστεύουμε ότι αυτοί που πήραν την εξουσία ήδη κάνουν κάτι για να τερματιστεί η καταπίεση», είπε. «Ο σημαντικότερος λόγος για να επιστρέψω είναι ότι η μητέρα μου ζει στη Λαττάκεια. Εκείνη μπορεί να φροντίζει την κόρη μου, ώστε εγώ να εργαστώ», είπε, προσθέτοντας ότι αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την Τουρκία που τους φρόντισε, παρέχοντάς τους πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καταλύματα και δουλειά.
Η διάβαση Γιαλανταγί, κοντά στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας, ήταν κλειστή από το 2013, λόγω των συγκρούσεων.
Ιορδανός επέστρεψε στην πατρίδα του ύστερα από 38 χρόνια σε συριακές φυλακές
Ένας Ιορδανός μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του αφού πέρασε 38 χρόνια σε συριακές φυλακές κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη μνήμη του, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος στο Αμμάν.
«Ο Οσάμα Μπασίρ Χασάν αλ-Μπατάιναχ εξαφανίστηκε σε ηλικία 18 ετών το 1986, και στη συνέχεια πέρασε 38 χρόνια σε φυλακές του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με τους οικείους του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουφιάν αλ-Κοντάτ, εκπρόσωπος του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Μεταφέρθηκε από τη Δαμασκό στο συνοριακό πέρασμα Τζαμπέρ (με την Ιορδανία) όπου παραδόθηκε στους συνοριοφύλακες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Βρέθηκε στη Συρία «αναίσθητος και με αμνησία και παραδόθηκε στα μέλη της οικογένειάς του σήμερα (Τρίτη) το πρωί», δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίζει από ποιο κέντρο κράτησης αφέθηκε ελεύθερος.
Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πώς ταυτοποιήθηκε ο Ιορδανός αυτός παρά την κακή κατάσταση της υγείας του.
Σύμφωνα με τον Αραβικό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ιορδανία (OADHJ) «ο αριθμός των Ιορδανών που κρατούνται σε συριακές φυλακές φθάνει τους 236, με την πλειονότητά τους να είναι σε αυτή της Σεντνάγια», κοντά στη Δαμασκό.
Πολλοί ξένοι κρατούνταν σε συριακές φυλακές, όπως ο Λιβανέζος Σουχέιλ Χαμάουι που επέστρεψε χθες στην πατρίδα του αφού πέρασε 33 χρόνια στις φυλακές του συριακού καθεστώτος.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή με την είσοδο στη Δαμασκό ανταρτών υπό τους ριζοσπάστες ισλαμιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), οι αντάρτες άνοιξαν τις φυλακές και άφησαν ελεύθερους τους κρατούμενους.
Από την έναρξη της εξέγερσης το 2011, που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, πάνω από 100.000 άνθρωποι πέθαναν σε συριακές φυλακές, κυρίως λόγω βασανιστηρίων, όπως εκτίμησε το 2022 το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι περίπου 30.000 άνθρωποι κρατούνταν στην Σεντνάγια, όπου οι φυλακισμένοι υποβάλλονταν σε τρομερά βασανιστήρια, από τους οποίους μόλις 6.000 αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει χιλιάδες εκτελέσεις και καταγγέλλει «μια πραγματική πολιτική εξολόθρευσης» στη Σεντνάγια, κάνοντας λόγο για «σφαγείο ανθρώπων».
🚨🚨🚨Jordanian Detainee Found Alive After 38 Years in Sednaya Prison
Osama Al-Bataineh, missing for 38 years, has been discovered alive in Syria’s notorious Sednaya Prison, suffering from complete memory loss.#Syria#Sednaya pic.twitter.com/2F2LafTHqT
— R🔻 (@ramoosh22) December 9, 2024
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)