Το Ιράκ «τελειώνει» τον Διεθνή Αντιτζιχαντιστικό Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, μετά από «επιχείρηση δολοφονίας» στη Βαγδάτη
Ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει γίνει «παράγοντας αστάθειας» στο Ιράκ, γεγονός που ωθεί την ιρακινή κυβέρνηση να δώσει τέλος στην αποστολή του, σημείωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού σήμερα, την επομένη νέου αμερικανικού πλήγματος στο Ιράκ, από το οποίο σκοτώθηκε υψηλόβαθμος διοικητής ένοπλης φιλοϊρανικής οργάνωσης στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.
«Ο δρόμος αυτός ωθεί περισσότερο από ποτέ την ιρακινή κυβέρνηση να δώσει τέλος στην αποστολή αυτού του συνασπισμού, ο οποίος έχει γίνει παράγοντας αστάθειας στο Ιράκ και απειλεί να παρασύρει το Ιράκ σε μια σύγκρουση» περιφερειακή, υπογράμμισε ο στρατηγός Γεχία Ρασούλ, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ρασούλ καταδίκασε «μια επιχείρηση δολοφονίας» που έγινε «στην καρδιά μιας κατοικημένης συνοικίας της πρωτεύουσας Βαγδάτη, χωρίς καμία ανησυχία για τις ζωές αμάχων και το διεθνές δίκαιο».
Από την επίθεση χθες, Πέμπτη, το βράδυ μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) σε αυτοκίνητο σκοτώθηκε ο Αμπού Μπακίρ αλ Σααντί, υψηλόβαθμος διοικητής των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ –Κατάεμπ Χεζμπολάχ στα αραβικά. Αυτός ήταν επιφορτισμένος με το «στρατιωτικό σκέλος» στη Συρία, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της παράταξης αυτής ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) επιβεβαίωσε ότι βομβάρδισε αυτοκίνητο στο Ιράκ, βεβαιώνοντας ότι σκότωσε «διοικητή των Κατάεμπ Χεζμπολάχ, άμεσα υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και τη συμμετοχή στις επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή».
Το πλήγμα αυτό έγινε σχεδόν μια εβδομάδα μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να συνεχίσει τα αντίποινά της κατά των φιλοϊρανικών ενόπλων οργανώσεων για την επίθεση με drone, στις 28 Ιανουαρίου, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες στην Ιορδανία, στα σύνορα με τη Συρία.
Οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από την Ουάσινγκτον και τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, είχαν ήδη βρεθεί στο στόχαστρο αμερικανικών πληγμάτων στο Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ θεωρούνται μια από τις συνιστώσες της «Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ», οργάνωσης φιλοϊρανών μαχητών, που έχει αναλάβει την ευθύνη τις τελευταίες εβδομάδες για δεκάδες επιθέσεις κατά των Αμερικανών στρατιωτών και των εταίρων τους στους κόλπους του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, στο Ιράκ και στη Συρία.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, πάνω από 165 βολές ρουκετών και πλήγματα drones είχαν στόχο Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, με τη βία αυτή να τροφοδοτείται από τον πόλεμο στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς.
Σε αυτό το εκρηκτικό περιφερειακό πλαίσιο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για το μέλλον του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων στη χώρα του ώστε να εξασφαλίσει χρονοδιάγραμμα που θα επέτρεπε μια σταδιακή αποχώρησή τους.
«Ο διεθνής συνασπισμός υπερβαίνει εντελώς τους λόγους και τους στόχους για τους οποίους βρίσκεται στο έδαφός μας», τόνισε σήμερα ο στρατηγός Γεχία Ρασούλ.
Περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Συρία και 2.500 στο γειτονικό Ιράκ στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συστάθηκε για να πολεμήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε, αφού εκδιώχθηκε από τις περιοχές που είχε καταλάβει στις δύο χώρες, αλλά ο διεθνής συνασπισμός δηλώνει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή για να υποστηρίξει τις τοπικές δυνάμεις που αγωνίζονται κατά πυρήνων τζιχαντιστών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)