Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
06.12.2024

Το Ιράκ εξετάζει τη θανατική ποινή για οποιονδήποτε «έχει ομοφυλοφιλική σχέση»

Το κοινοβούλιο του Ιράκ εξετάζει νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινή του θανάτου για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.
Το Ιράκ εξετάζει τη θανατική ποινή για οποιονδήποτε «έχει ομοφυλοφιλική σχέση»

Το κοινοβούλιο του Ιράκ εξετάζει νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει έως και την ποινή του θανάτου για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κάτι που μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – θύματα βίας που διαπράττεται «εν πλήρη ατιμωρησία»– καταγγέλλουν ως «επικίνδυνο».

Το Ιράκ, που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει νομοθεσία κατά της ομοφυλοφιλίας, χρησιμοποιεί τον ποινικό κώδικα του 1969 για να τιμωρεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, βασιζόμενο σε άρθρο που προβλέπει «ισόβια ή πολυετή κάθειρξη» για σοδομισμό.

Η συντηρητική ιρακινή κοινωνία αντιμετωπίζει με προκατάληψη την ομοφυλοφιλία και η μικρή ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Ιράν γίνεται συχνά στόχος «απαγωγών, βιασμών, βασανιστηρίων και φόνων» από ένοπλες ομάδες που παραμένουν «ατιμώρητες», σημείωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεσή του το 2022.

Οι βουλευτές εξετάζουν τροποποιήσεις σε νομοθεσία του 1988 που αφορά την πορνεία, τις οποίες στηρίζει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου όπου έχουν μεγάλη επιρροή τα ισλαμιστικά κόμματα.

Το νομοσχέδιο, που εξετάστηκε σε πρώτη ανάγνωση την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει «την ποινή του θανάτου ή ισόβια κάθειρξη» για οποιονδήποτε «έχει ομοφυλοφιλική σχέση». Η «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» θα τιμωρείται με ποινή «τουλάχιστον επτά χρόνια κάθειρξη».

«Εκτρέψει την προσοχή»

Το νομοσχέδιο «εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση και είναι αντικείμενο ανταλλαγών απόψεων», σύμφωνα με τον βουλευτή Σαούντ αλ Σάαντι του ισλαμιστικού κόμματος Χουκούκ, πολιτικό σκέλος των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, μιας ισχυρής ένοπλης οργάνωσης που πρόσκειται στο Ιράν.

Το κοινοβούλιο σκοπεύει «να καλύψει ένα νομικό κενό», εξήγησε ο ίδιος.

Ένδειξη της πολιτικής συναίνεσης για το θέμα ο συνάδελφός του Σέριφ Σουλεϊμάν του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) εκτίμησε σε άρθρο του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Sabah ότι επιθυμεί να υπάρξει σχετική νομοθεσία για να διαφυλαχθούν «οι ηθικές και ανθρωπιστικές μας αξίες και για να καταπολεμηθούν ανώμαλα φαινόμενα στην κοινωνία».

«Έχουμε ανάγκη αποτρεπτικούς νόμους», υπογράμμισε.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου μπορεί ακόμη να αλλάξει, επεσήμανε ο βουλευτής Σαούντ αλ Σάαντι, καθώς μένει να εγκριθεί σε δεύτερη ανάγνωση και πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία επ’ αυτού σε ημερομηνίες που δεν έχουν ακόμη οριστεί.

Για τη Ράσα Γιουνές, ειδική ερευνήτρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο HRW, η ιρακινή κυβέρνηση επιθυμεί να «εκτρέψει την προσοχή των πολιτών από την απουσία αποτελεσμάτων» στο έργο της: «είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέτρο» τόνισε.

Η νέα νομοθεσία «είναι το αποκορύφωμα» σειράς επιθέσεων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, εκτίμησε η ίδια.

Σημαία ουράνιο τόξο

Η Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εξετάζει επίσης να απαγορεύσει στα μέσα που έχουν έδρα το Ιράκ να χρησιμοποιούν τον όρο «ομοφυλοφιλία» και να προτιμούν τη φράση «σεξουαλική απόκλιση», σύμφωνα με πηγή μέσα από τη ρυθμιστική αρχή. Αν υιοθετηθεί το μέτρο αυτό, θα απαγορευθεί και ο όρος «φύλο».

Το Ιράκ δεν είναι η μόνη χώρα που επιθυμεί να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία της κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Πρόσφατα η Ουγκάντα υιοθέτησε ιδιαίτερα αυστηρό νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας.

Ευρύτερα η αντιΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ.

Στα τέλη του 2022 ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) «όλους τους πιστούς» «να αντιταχθούν στην ομοφυλοφιλική κοινότητα, όχι μέσω της βίας (…) Αλλά εκπαιδεύοντας και ευαισθητοποιώντας».

Το καλοκαίρι όταν οπαδοί του Σαντρ διαδήλωναν στη Βαγδάτη εναντίον της καύσης του Κορανίου στη Σουηδία κάποιοι έκαψαν σημαίες του ουράνιου τόξου, κάτι που ο ηγέτης τους εκτίμησε ότι είναι «ο καλύτερος τρόπος να προκαλέσουν» όσους στηρίζουν ή υπερασπίζονται την καύση του Κορανίου.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.