Συρία: Μπορεί να χρειαστούν έως και 4 χρόνια για την διεξαγωγή εκλογών, λέει ο αλ-Σάρα
Ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ-Σάρα είπε χθες ότι η τζιχαντιστική οργάνωση της οποίας ηγείται, η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ -γνωστότερη παλαιότερα με την ονομασία Μέτωπο Νούσρα- θα διαλυθεί, στο πλαίσιο συνεδρίου εθνικού διαλόγου.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Al Arabiya, για τη διάλυση της οργάνωσής του, ο Σάρα απάντησε «φυσικά. Μια χώρα δεν μπορεί να διοικείται με νοοτροπία οργανώσεων και πολιτοφυλάκων».
Η ισλαμιστική οργάνωση παλαιότερα είχε δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, αλλά ισχυρίζεται πως τους έκοψε κι επιχειρεί να εμφανιστεί ως μετριοπαθής. Έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη ότι θα προστατεύσει τις μειονότητες, που φοβούνται ότι θα προσπαθήσει να επιβάλει ισλαμιστική διακυβέρνηση.
Κατά τον Σάρα, το επικείμενο συνέδριο εθνικού διαλόγου θα περιλαμβάνει την ευρεία συμμετοχή της συριακής κοινωνίας και θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν θέματα όπως η διάλυση του κοινοβουλίου και η κατάρτιση νέου Συντάγματος.
Για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, ο Σάρα είπε ότι γίνονται συζητήσεις με όλες τις πλευρές προκειμένου να επιλυθούν οι εναπομείνασες διαμάχες, συμπεριλαμβανομένης αυτής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες βασική συνιστώσα είναι κούρδοι πολιτοφύλακες υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ.
«Απορρίπτουμε να γίνει η Συρία μια πλατφόρμα από την οποία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θα εξαπολύει επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας», είπε ο Σάρα.
«Οι κουρδικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ενταχθούν στον μελλοντικό στρατό»
Η διεξαγωγή εκλογών στην Συρία μπορεί να χρειασθεί έως και τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο Αχμεντ αλ-Σάρα αναφερόμενος για πρώτη φορά σε πιθανό εκλογικό χρονοδιάγραμμα από την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Για την κατάρτιση νέου συντάγματος είναι πιθανόν να χρειασθούν έως και τρία χρόνια, δήλωσε ο Αχμεντ αλ-Σάρα, ο αρχηγός της ισλαμιστικής, ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) που είναι επικεφαλής του συνασπισμού ο οποίος ανέτρεψε τον Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ο Σάρα είπε ότι θα πρέπει να ενταχθούν στον μελλοντικό στρατό της Συρίας.
«Τα όπλα θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του κράτους. Όποιος ήταν ένοπλος και έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο υπουργείο Άμυνας, θα είναι καλοδεχούμενος» διαβεβαίωσε. «Υπό αυτούς τους όρους και τα κριτήρια» είπε ότι θα γίνουν «διαπραγματεύσεις» με τις SDF «με την ελπίδα να βρεθεί η αρμόζουσα λύση».
Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με το Ιράν, ο Σάρα είπε ότι θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο «σεβασμό» της «εθνικής κυριαρχίας».
«Η Συρία δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς να έχει σχέσεις με μια μεγάλη χώρα με ειδικό βάρος στην περιοχή, όπως είναι το Ιράν. Όμως πρέπει οι σχέσεις αυτές να βασίζονται στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των δύο χωρών, χωρίς παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις» είπε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε απόψε από το σαουδαραβικό κανάλι.
Για τη Ρωσία, είπε ότι η υπάρχουν «βαθύτατα στρατηγικά συμφέροντα» μεταξύ της χώρας του και της Μόσχας και εξέφρασε την επιθυμία να ανοικοδομήσει τις σχέσεις της Δαμασκού με τον βασικό σύμμαχο του ανατραπέντος προέδρου Άσαντ. «Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα (…) Υπάρχουν βαθιά στρατηγικά συμφέροντα μεταξύ της Ρωσίας και της Συρίας» είπε, διευκρινίζοντας ότι «όλος ο συριακός οπλισμός είναι ρωσικής προέλευσης και πολλούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τους διαχειρίζονται Ρώσοι ειδικοί».
«Δεν θέλουμε η Ρωσία να εγκαταλείψει τη Συρία με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν ορισμένοι», πρόσθεσε.
Ο Άχμεντ αλ Σάρα κάλεσε εξάλλου τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του. «Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Συρία λόγω των εγκλημάτων που διέπραττε το καθεστώς (του Άσαντ) εναντίον των θυμάτων. Σήμερα, τα θύματα ανέτρεψαν το καθεστώς (…) επομένως οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν αυτόματα», εκτίμησε.
«Ελπίζουμε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση (θα άρει τις κυρώσεις χωρίς να χρειαστεί να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», κατέληξε.