Σύνοδος κορυφής G7: Σύγκρουση Μελόνι – Μακρόν για το δικαίωμα στην άμβλωση
Συνεχίζεται στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Απουλία, η έντονη διαφοροποίηση ορισμένων συμμετεχόντων σχετικά με την έλλειψη αναφοράς, στο προσχέδιο συμπερασμάτων, στο δικαίωμα στην άμβλωση.
Χθες, Πέμπτη, το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «λυπάται για το ότι λείπει από το κείμενο συμπερασμάτων η λέξη άμβλωση», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν διαφορετικές ευαισθησίες».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απάντησε άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται “πολεμική” για θέματα στα οποία έχει επιτευχθεί εδώ και καιρό συμφωνία». «Θεωρώ εντελώς λανθασμένο, σε δύσκολους καιρούς σαν και αυτούς, κάποιοι να κάνουν προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας ένα πολύτιμο φόρουμ όπως αυτό της G7», πρόσθεσε η Μελόνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική εκ περιτροπής προεδρίας της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται νέα αναφορά στο δικαίωμα στην άμβλωση, διότι υπήρχε ήδη στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της G7, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν απο ένα χρόνο στην Χιροσίμα.
Ο ιταλικός Τύπος όμως προσθέτει σήμερα ότι το όλο θέμα θεωρείται κύριας σημασίας από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία φέρεται να επιθυμεί μια νέα, πλήρη αναφορά, και ότι τα συμπεράσματα της συνόδου είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.
Εκτός και οι αναφορές στην προστασία της ταυτότητας φύλου
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, από το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου της ομάδας χωρών της G7, το οποίο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί απόψε, φέρονται να αφαιρέθηκαν και οι αναφορές στην ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό – αναφορές που περιέχονταν στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Χιροσίμα, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αλλαγές αυτές οφείλονται και στην συμμετοχή του πάπα Φραγκίσκου στην σύνοδο κορυφής των επτά οικονομικά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.
Πριν από λίγο, όμως, πηγές της ιταλικής εκ περιτροπής προεδρίας της Ομάδας των Επτά διέψευσαν ότι από το κείμενο συμπερασμάτων θα απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμη» την είδηση αυτή.