Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
18.11.2024

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με επίκεντρο την περαιτέρω αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής

Η Μαρίν Λεπέν λέει ότι δικαιώνεται με την αλλαγή στάσης κάποιων κρατών και ηγετών της ΕΕ για το θέμα.
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με επίκεντρο την περαιτέρω αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής

Μόλις πέντε μήνες μετά την υιοθέτηση του συμφώνου για την μετανάστευση, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ήδη νέα αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής κατά την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν συγκεκριμένα την πρόταση της δημιουργίας «κέντρων επιστροφής», τη μεταφοράς μεταναστών σε κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες, όπως άρχισε να κάνει η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι βάσει συμφωνίας με την γειτονική της Αλβανία.

Αυτά τα κέντρα δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό και δεν αποτελούν λύση για τις μεγάλες χώρες όπως είναι η Γερμανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Η Ισπανία είναι αντίθετη με την ιδέα, την ώρα που η Γαλλία, επιφυλακτική, προτείνει «την προώθηση των επιστροφών όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες μάλλον, παρά την οργάνωση επιστροφών μέσω της λειτουργίας κόμβων σε τρίτες χώρες», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

EPA/OLIVIER HOSLET

Η συζήτηση είναι «πολύ αόριστη και προκαταρκτική», «δεν υπάρχει σχέδιο» για τα κέντρα, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, που δεν περιμένει «μεγάλες αποφάσεις» από αυτήν την σύνοδο κορυφής.

Περνώντας στην επίθεση, οι Ιταλοί έχουν οργανώσει γύρω από την Τζόρτζια Μελόνι άτυπη συνάντηση για την προώθηση «καινοτόμων λύσεων» για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, με την συμμετοχή καμιά δεκαριά χωρών όπως η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι τον Δεκέμβριο και θα φιλοξενήσει την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 8ης Νοεμβρίου στην Βουδαπέστη.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε το σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2026, με την αυστηροποίηση του «φιλτραρίσματος» στα σύνορα και έναν μηχανισμό αλληλεγγύης ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη στην φιλοξενία και διαχείριση των αιτούντων άσυλο.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ζητούν την επίσπευση της εφαρμογής του.

EPA/OLIVIER HOSLET

Υπό την πίεση των κομμάτων της άκρας δεξιάς που βρίσκονται σε άνοδο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα θέματα της μετανάστευσης έρχονται να διαταράξουν την ατζέντα της συνόδου.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ανεβάσει του τόνους και ζητούν την απλοποίηση των κανόνων απέλασης των μεταναστών χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής.

«Η γαλλογερμανική ατμομηχανή πιέζει για ανάληψη δράσης», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση απευθύνοντας την Δευτέρα επιστολή προς τους 27. Προτείνει νέο νόμο που θα αναθεωρήσει την «οδηγία για την επιστροφή» του 2008 ώστε να διευκολυνθούν οι απελάσεις.

Παρόμοια πρωτοβουλία είχε οδηγηθεί σε αποτυχία το 2018, αλλά «έξι χρόνια αργότερα, η συζήτηση έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά της πολιτικής σκακιέρας», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία, παρόντος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και η έκκληση για αποκλιμάκωση στην Μέση Ανατολή είναι τα άλλα δύο βασικά θέματα της ατζέντας της συνόδου.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου ότι το σχέδιό του για την νίκη έχει ως στόχο να τεθεί η Ουκρανία σε θέση ισχύος απέναντι στην Ρωσία εν όψει διαπραγματεύσεων.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την Ουκρανία, να είμαστε ισχυροί και να είμαστε έτοιμοι για την διπλωματία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επισπεύσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου.

EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Λεπέν: Κάποιες χώρες της ΕΕ «ακούν αυτό που λέμε» στο θέμα της μετανάστευσης

Η επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι αμφιβάλλει για την πρόθεση της ΕΕ να αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική της πολιτική, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την αλλαγή στάσης κάποιων κρατών και ηγετών του μπλοκ στο θέμα.

«Όταν η Γερμανία αρχίζει να επαναφέρει ελέγχους στα σύνορά της, όταν οι χώρες του βορρά αρχίζουν να λένε ‘στοπ’, είναι επειδή άκουσαν αυτά που λέμε εδώ και χρόνια», δήλωσε η Λεπέν κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των Πατριωτών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ένας νέος άνεμος πνέει στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση.

EPA/ZOLTAN FISCHER/HUNGARIAN PM’S PRESS OFFICE

Η συνεδρίαση αυτή, η πρώτη μετά τη σύσταση αυτής της νέας ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου έπειτα από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, διεξάγεται στο κτήριο του προξενείου της Ουγγαρίας, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον χώρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27 χωρών μελών της ΕΕ, την οποία θα απασχολήσει το θέμα της μετανάστευσης.

Ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι συμμετέχουν επίσης στη συνεδρίαση μαζί με τους επικεφαλής του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox και του βελγικού Vlaams Belang.

Αν και κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες «βγαίνουν λίγο λίγο από την άρνηση» μπροστά στις «ανισότητες» που προκαλεί η άφιξη μεταναστών, «η Κομισιόν, ιδεολογικά, επιθυμεί αυτή τη μετανάστευση. Δεν την εμπιστεύομαι να διευθετήσει το πρόβλημα», δήλωσε η Λεπέν.

Η Γαλλίδα πολιτικός πρόσθεσε ότι επιθυμεί τα αιτήματα για την παροχή ασύλου από την ΕΕ να εξετάζονται από τις πρεσβείες ή τα προξενεία των 27 χωρών μελών «στις χώρες καταγωγής (των μεταναστών) ή στις χώρες διέλευσης».

EPA/OLIVIER MATTHYS

«Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό», υποστήριξε, «ώστε αυτοί που φτάνουν στο έδαφος της ΕΕ να είναι αυτοί που πραγματικά έχουν άδεια να εισέλθουν».

Από την πλευρά του ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού – του κόμματος της Λεπέν–, ζήτησε από την ΕΕ να ασκήσει πίεση στις χώρες καταγωγής να δεχθούν την επιστροφή των πολιτών τους που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και απελαύνονται.

«Δεν θα πρέπει να δίνεται ούτε μία βίζα σε μια χώρα που δεν επιθυμεί να δέχεται πίσω τους πολίτες της, πρέπει να αλλάξει η αναλογία, διαφορετικά θα κατακλυστούμε», τόνισε ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές οδήγησε στη δημιουργία της ομάδας των Πατριωτών για την Ευρώπη, η οποία με 86 ευρωβουλευτές αναδείχθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά, 188 βουλευτές) και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (136 βουλευτές).

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.