Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Συνάντηση Σολτς – Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο – Τι συζήτησαν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον πρώτο ηγέτη κράτους μέλους της ΕΕ και της G7 που επισκέπτεται στην Κίνα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Συνάντηση Σολτς – Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο – Τι συζήτησαν

Ο Όλαφ Σολτς συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της πολύ αμφιλεγόμενης πρώτης επίσκεψης του αφότου ανέλαβε καγκελάριος στην Κίνα, με φόντο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Δύση και την κινεζική κυβέρνηση.

Ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η επίσκεψη του κ. Σολτς «ενισχύει την πρακτική συνεργασία» της Κίνας με τη Γερμανία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Εξέφρασε την ελπίδα πως το Βερολίνο και το Πεκίνο θα παραμερίσουν τις διαφορές τους, ότι οι δύο πλευρές θα αντιμετωπίσουν η μια την άλλη με αμοιβαίο σεβασμό και θα αναζητήσουν πεδία συνεργασίας καθώς η διεθνής κατάσταση είναι «περίπλοκη και μεταβαλλόμενη», ο κόσμος ζει περίοδο «αλλαγών και χάους».

Από την πλευρά του, ο κ. Σολτς σημείωσε πως σκοπός του είναι να «αναπτυχθεί περαιτέρω» η οικονομική συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, παρά τις «διαφορές απόψεων» των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

«Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (…) σε άλλα ζητήματα: την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική ασφάλεια και τις χρεωμένες χώρες», τόνισε ο κ. Σολτς στον Κινέζο ηγέτη, είπε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Συναντιόμαστε σε περίοδο μεγάλης έντασης», είπε προσθέτοντας «θέλω να υπογραμμίσω ιδιαίτερα τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος εγείρει πολλά προβλήματα για τη βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη».

Αν και η Κίνα δεν έχει ταχθεί ποτέ υπέρ της ρωσικής εισβολής, βάθυνε τις σχέσεις της με τη Ρωσία παρά το ξέσπασμα του πολέμου φέτος.

Ο καγκελάριος Σολτς είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ και της G7 που επισκέπτεται στην Κίνα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού. Έγινε δεκτός το πρωί στο Παλάτι του Λαού από τον πρόεδρο Σι κι ήταν προγραμματισμένο αμέσως μετά να έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρωθυπουργό, τον Λι Κετσιάνγκ.

Η εξαιρετικά άκαμπτη πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορονοϊού οδήγησε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να κλείσει τα σύνορά της για σχεδόν τρία χρόνια.

Η ενδεκάωρη επίσκεψη του κ. Σολτς στην Κίνα, η πρώτη αφότου ο κ. Σι εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και άρα της χώρας τον Οκτώβριο, δέχθηκε επικρίσεις όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και από το Παρίσι, από τις Βρυξέλλες και από την Ουάσιγκτον.

Στην επανέναρξη των επισκέψεων στην Κίνα που είχε καθιερώσει η προκάτοχός του, η χριστιανοδημοκράτισσα Άγγελα Μέρκελ (η οποία ταξίδεψε στη χώρα αυτή 12 φορές τα 16 χρόνια που έμεινε στο αξίωμα), ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς συνοδευόταν από μεγάλη αντιπροσωπεία ηγετών γερμανικών βιομηχανιών (Volkswagen, BASF…).

EPA/Yao Dawei

Προειδοποιήσεις για την οικονομική εξάρτηση

Η εξάρτηση της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ από την αυταρχική χώρα, στην οποία γερμανικές βιομηχανίες εξασφαλίζουν μεγάλο μέρος των τζίρων τους και των κερδών τους, επικρίνεται ολοένα πιο έντονα. «Με το ταξίδι του στην Κίνα, ο καγκελάριος ασκεί εξωτερική πολιτική που οδηγεί στην απώλεια της εμπιστοσύνης στη Γερμανία των στενότερων εταίρων της», στηλίτευσε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, κοινοβουλευτικός της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «μοναχική πορεία».

Ακόμη και στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού, υπήρξαν προειδοποιήσεις: η υπουργός Εξωτερικών, η πολιτικός των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε η Γερμανία να «μην εξαρτάται πλέον από μια χώρα που δεν μοιράζεται τις αξίες μας», που ενέχει τον κίνδυνο να γίνει «πολιτικά ευάλωτη σε εκβιασμό».

Λίγα 24ωρα πριν από το ταξίδι, ο καγκελάριος Σολτς ενέκρινε την παραχώρηση μεριδίου του λιμανιού του Αμβούργου (βόρεια) σε κινεζική εταιρεία. Έγινε παράλληλα γνωστό πως η Ουάσιγκτον πίεζε το Βερολίνο να περιορίσει το μερίδιο που θα εκχωρείτο στην COSCO, να μην της επιτραπεί να αποκτήσει τον έλεγχο.

Αποπειρώμενος να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο κ. Σολτς υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα «αδιέξοδο» στην επίσκεψή του αυτή. Σε άρθρο του στον Τύπο πριν από το ταξίδι του, ο καγκελάριος διαβεβαίωσε πάντως πως έχει συναίσθηση ότι «η Κίνα σήμερα δεν είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν από δέκα χρόνια», αναφερόμενος ιδίως στο πρόσφατο 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που σήμανε την εδραίωση της απόλυτης εξουσίας του Σι Τζινπίνγκ. Εφ’ όσον «η Κίνα αλλάζει, οι σχέσεις μας με την Κίνα θα πρέπει επίσης να αλλάξουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε από το Πεκίνο να ασκήσει επιρροή στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ζήτησε από την Κίνα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Πεκίνο, την πρώτη δυτικού ηγέτη μετά την επαναβεβαίωση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Ο πρόεδρος Σι κι εγώ συμφωνούμε ότι οι ρωσικές απειλές με πυρηνικά όπλα είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Με τη χρήση πυρηνικών όπλων, η Ρωσία θα περνούσε τη γραμμή που χαράσσεται από κοινού με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κετσιάνγκ. Προηγουμένως είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σι. Ο καγκελάριος αναφέρθηκε στην Κίνα ως «μεγάλη χώρα», τονίζοντας ότι, «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει επίσης ευθύνη για την ειρήνη στον κόσμο». Όπως είπε, τόνισε στον κ. Σι ότι «είναι σημαντικό για την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται για το ταξίδι του στην Κίνα, ο κ. Σολτς υποστήριξε ότι «είναι καλό και σωστό ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Πεκίνο» και υπογράμμισε ότι «η ρωσική εισβολή έφερε τον πόλεμο και πάλι στην Ευρώπη και σε περιόδους κρίσης είναι ακόμη πιο σημαντικές οι συνομιλίες». Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θέλει να αφήσει εκτός συζήτησης «θέματα στα οποία έχουμε διαφορετική οπτική» και πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή απόψεων θα χρησιμεύσει στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Όπως είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, ο Όλαφ Σολτς ζήτησε την προστασία των μειονοτήτων στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων». Ο καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι θέλει να παραμείνει σε επαφή με το Πεκίνο και σε ό,τι αφορά την επαρχία Σινγιάνγκ, όπου λέγεται ότι η Κίνα έχει φυλακίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Σολτς με την κινεζική ηγεσία περιλαμβάνονται επίσης η προστασία του κλίματος, η αυξανόμενη υπερχρέωση των φτωχότερων χωρών και η επισιτιστική κρίση. Τον καγκελάριο συνοδεύουν κορυφαία στελέχη περισσότερων από δώδεκα γερμανικών επιχειρήσεων.

EPA/Yao Dawei

Ο Σι λέει στον καγκελάριο Σολτς πως η πολιτική εμπιστοσύνη εύκολα καταστρέφεται και δύσκολα ανοικοδομείται

Στη διάρκεια γεύματος με τον Σολτς, ο Σι υπογράμμισε πως είναι εύκολο να καταστραφεί η πολιτική εμπιστοσύνη, αλλά δύσκολο να ανοικοδομηθεί και πως αμφότερες οι πλευρές είναι ανάγκη να την προστατεύσουν, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Σι είπε επίσης στον Σολτς ότι η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να φροντίζουν για τα βασικά συμφέροντα η μία της άλλης, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του Σολτς στο Μέγαρο του Λαού στην καρδιά του Πεκίνου, ο Σι ζήτησε οι δύο χώρες να συνεργάζονται στενότερα σε διεθνή ζητήματα.

«Ως μεγάλες χώρες με επιρροή, σε καιρούς αλλαγών και αναταραχής η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργάζονται ακόμη περισσότερο, να συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Αυτή τη στιγμή, η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και ασταθής», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.