Στη «σκιά« του Μεσανατολικού η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία
Η σημερινή, πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία από το 2020, θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες, ενώ αναμένεται να επιβεβαιώσει το «δόγμα» του Βερολίνου περί «δύσκολου, αλλά αναγκαίου εταίρου». Οι συνομιλίες του κ. Ερντογάν, πρώτα με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ακολούθως με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, επισκιάζονται από τη στάση που έχει τηρήσει στην κρίση της Μέσης Ανατολής, στηρίζοντας την Χαμάς και την δράση της.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ αργότερα θα έχει δείπνο εργασίας με τον Όλαφ Σολτς, στην καγκελαρία. Οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο, σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα δεχθούν ερωτήσεις.
Στο Βερολίνο λαμβάνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης, του λεγόμενου «κυβερνητικού τετραγώνου» να έχει αποκλειστεί για διέλευση ή στάθμευση αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν ταυτότητα, ενώ διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του τούρκου προέδρου. Η αστυνομία του Βερολίνου εφαρμόζει «πρωτόκολλο ασφαλείας 1», το αυστηρότερο δυνατό και θα απασχολήσει για τον σκοπό αυτό περισσότερους από 1.500 αστυνομικούς. «Πονοκέφαλο» προκαλούν στις αρχές και οι δεκάδες φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις, αλλά και η διαδήλωση που έχει προγραμματίσει εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν η κουρδική κοινότητα. Εκτιμάται ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν θα διανυκτερεύσει στο Βερολίνο και θα αποφύγει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση εκτός του επίσημου προγράμματος.
Αύριο διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Τουρκίας. Από την πλευρά της καγκελαρίας έχει εδώ και μέρες διευκρινιστεί ότι ο Όλαφ Σολτς δεν θα βρίσκεται στις κερκίδες.
Μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο καγκελάριος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν θα περιλαμβάνουν «συζήτηση διαφορετικών απόψεων» και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σαφήνεια και να καταστήσουμε απολύτως ξεκάθαρη τη θέση μας». Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σολτς είχε χαρακτηρίσει «παράλογα» τα σχόλια του κ. Ερντογάν περί «φασιστικού» Ισραήλ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από την αρχή εκφράσει την πλήρη στήριξή της στο Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, ενώ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς και έχει απαγορεύσει την δράση της στην Γερμανία.
Η ατζέντα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο
Τρία βασικά κεφάλαια περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σημερινή μονοήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο: ο πόλεμος στη Γάζα, τα ευρωτουρκικά και το μεταναστευτικό.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και θα ακολουθήσουν οι ουσιαστικές πολιτικές συνομιλίες με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Βερολίνο και Άγκυρα έχουν αντιδιαμετρικά διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στη Χαμάς. Ο τουρκικός Τύπος δίνει την εικόνα ενός Ερντογάν που ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με την Ευρώπη σε σχέση με τη στάση της έναντι του δράματος των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα. Παράλληλα, όμως, θα επιδιώξει να προβάλει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει.
Στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία, απόλυτη προτεραιότητα για τον Ταγίπ Ερντογάν έχει η αναθεώρηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Άγκυρας. Η άρση των περιορισμών στην έκδοση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στη Ζώνη Σένγκεν είναι ένα άλλο «αγκάθι» στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η τουρκική πλευρά αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το Μεταναστευτικό. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι μία ελληνοτουρκική συμφωνία και η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας και θα θέσει αναλόγως το θέμα.
Μετά τις δηλώσεις, χθες, του υπουργού Άμυνας, στην ατζέντα του Ερντογάν στο Βερολίνο είναι και το θέμα της αγοράς μαχητικών Eurofighter. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας χθες στην Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι διεξάγονται συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία και οι δύο χώρες προσπαθούν τώρα να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την πώληση στην Τουρκία ευρωπαϊκών μαχητικών 5ης γενιάς, στη θέση των F-35, την πώληση των οποίων μπλόκαραν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη στενής συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)