Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής η Λωρίδα της Γάζας

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου προειδοποιούν για την υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής η Λωρίδα της Γάζας

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για την υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, ζητώντας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη μεταφορά ιατρικής βοήθειας και τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική…Δεν πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε είναι ασφαλής στη Γάζα», δήλωσε η Σάρα Σατό, υπεύθυνη του προγράμματος για την Παλαιστίνη στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).

Στο σημείο αυτό εδώ και 20 χρόνια, οι MSF μετρούν 300 Παλαιστίνιους και 20 ξένους εργαζομένους. «Μεταφέραμε μέρος των ομάδων μας σε κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Οι βομβαρδισμοί είναι τόσο μαζικοί που οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη της Γάζας αναμέμεται να ξεμείνει από καύσιμα εντός της ημέρας, ενώ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη δήλωσε στο ίδιο μέσο, ότι ολόκληρη η περιοχή της Λωρίδας της Γάζας διαθέτει τρόφιμα και νερό για λιγότερο από δύο εβδομάδες, ώστε να βοηθήσει τους περισσότερους από τους 180.000 ανθρώπους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σχολεία του Οργανισμού εκεί.

«Έχουμε προμήθειες για 12 ημέρες για φαγητό και νερό. Οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι, δεν έχουμε τηλεφωνικές γραμμές, είχαμε δίκτυα που χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές. Είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει», δήλωσε η Τζένιφερ Όστιν, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Γάζα.

«Βασιζόμαστε στο προσωπικό μας, που είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες, που βγαίνουν στους δρόμους για να προσφέρουν υπηρεσίες. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει από το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς από το 2007, ως απάντηση σε επίθεση πρωτόγνωρης κλίμακας από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση κατά του κράτους του Ισραήλ.

Το Ισραήλ, που ανακοίνωσε την εκκένωση των περιοχών στα σύνορα, επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας και έδωσε εντολή για την «άμεση διακοπή» της υδροδότησης στον παλαιστινιακό θύλακα, ύστερα από την διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τροφίμων.

Η Χαμάς, που ελέγχει από το 2007 τον θύλακα, απειλεί από την πλευρά της να εκτελεί ομήρους που απήχθησαν στο Ισραήλ, περίπου 150 άτομα μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες καθώς και νέοι που αιχμαλωτίστηκαν ενώ συμμετείχαν σε φεστιβάλ μουσικής.

«Με το καθεστώς της πλήρους πολιορκίας, μέχρι πότε μπορούν να αντέξουν οι ομάδες μας; Χρειαζόμαστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να στηρίξουμε την ιατρική βοήθεια, να φέρουμε εξοπλισμό, να αντικαταστήσουμε τις ομάδες μας στο σημείο», δήλωσε η Σατό.

Οι Γιατροί του Κόσμου, που μετρά περίπου 30 μέλη στη Δυτική Όχθη και περίπου 20 στη Γάζα, απηύθυνε επίσης προειδοποίηση.

«Η μεταφορά των ασθενών έχει μειωθεί με τον αποκλεισμό, την ένταση των βομβαρδισμών. Διακυβεύεται η επιβίωση της ομάδας μας, είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά τους», δήλωσε ο γιατρός Ζαν-Φρανσουά Κορτί, αντιπρόεδρος της μκο, αναφέροντας ότι το «80% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο απολογισμός στη Γάζα αυξήθηκε σε 1.055 νεκρούς

Συνολικά 1.055 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 5.184 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον θύλακα.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 169 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες κατά της Χαμάς.

«Έχουμε ενημερώσει τις οικογένειες των 169 Ισραηλινών στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ενημερωθεί οι οικογένειες 60 ανθρώπων που έχουν απαχθεί και μεταφερθεί στη Γάζα.

Η Αίγυπτος λαμβάνει μέτρα για να προλάβει μια μαζική έξοδο των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Η Αίγυπτος λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει μια μαζική έξοδο των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Σινά, την ώρα που οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σταμάτησαν χθες Τρίτη τη διέλευση από το βασικό σημείο εξόδου από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Γάζας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Αίγυπτο, η οποία έχει καλέσει τις ισραηλινές αρχές να προσφέρουν ασφαλή διέλευση στους αμάχους του θύλακα, αντί να τους ενθαρρύνουν να φεύγουν προς τα νοτιοδυτικά προς το Σινά, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κλιμάκωση στη Γάζα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και ότι το Κάιρο επιδιώκει την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης σε συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους.

Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει το ζήτημα να διευθετηθεί εις βάρος άλλων, υπογράμμισε ο Σίσι, μια αναφορά στο ενδεχόμενο οι Παλαιστίνιοι να ωθηθούν στο Σινά.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα παρέμενε κλειστό σήμερα το πρωί, ενώ στη διάρκεια της νύκτας αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το σημείο, επεσήμαναν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει επίσης λάβει θέσεις κοντά στα σύνορα, κάνοντας περιπολίες και ελέγχοντας την περιοχή, σύμφωνα με τον Άχμεντ Σάλεμ του Sinai Foundation for Human Rights.

Η Ράφα είναι το μοναδικό πέρασμα προς το Σινά για τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Η κυκλοφορία ανθρώπων και προϊόντων προς και από τον παλαιστινιακό θύλακα ελέγχεται αυστηρά από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εσωτερικών των Παλαιστινίων ανακοίνωσε ότι η πύλη εισόδου στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος στη Ράφα επλήγη τη Δευτέρα και την Τρίτη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τη Δευτέρα περίπου 800 άνθρωποι έφυγαν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα και περίπου 500 εισήλθαν στον θύλακα, ο οποίος παραμένει κλειστός για τη διέλευση προϊόντων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο κυβερνήτης του Βόρειου Σινά συναντήθηκε τη Δευτέρα με τις τοπικές αρχές προκειμένου να σχεδιάσουν την αντίδρασή τους σε έκτακτες καταστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για μαζική συγκέντρωση Παλαιστινίων στο πέρασμα της Ράφα.

Το 2008 δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πέρασαν στο Σινά αφού η Χαμάς προκάλεσε με έκρηξη τρύπες στον συνοριακό τοίχο.

Η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, έχει μεσολαβήσει μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των Παλαιστινίων στη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τώρα ασκεί πιέσεις προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.