Σε απεργιακό κλοιό το Ισραήλ – Προβλήματα στις πτήσεις και στα δρομολόγια λεωφορείων
Οι υπηρεσίες των δήμων σε πολλές ισραηλινές περιοχές υπολειτουργούσαν σήμερα μετά την μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων στη χώρα με στόχο να ασκηθεί πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συνάψει συμφωνία που θα προβλέπει την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισραήλ, του Histadrut, το οποίο εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα, έκανε χθες, Κυριακή, έκκληση για απεργία μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων έξι Ισραηλινών ομήρων μέσα σε μια σήραγγα στη νότια Γάζα.
Οι όμηροι έπεσαν νεκροί από σφαίρες 48 με 72 ώρες προτού βρεθούν τα πτώματά τους από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας και η είδηση προκάλεσε σοκ στην ισραηλινή κοινωνία βγάζοντας χθες τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς προσέφυγε στο Εργατικό Δικαστήριο της χώρας σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την πραγματοποίηση της απεργίας, ωστόσο πολλοί τομείς συμμετέχουν στην απεργία, την οποία στήριξαν πολλές εργοδοτικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων του κατασκευαστικού κλάδου και του τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Στο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ και αυτό με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, το Μπεν Γκουριόν, ανεστάλησαν ορισμένες υπηρεσίες, παρότι οι εισερχόμενες πτήσεις προσγειώνονται. Ωστόσο τα δρομολόγια λεωφορείων και κάποιων σιδηροδρόμων σε πολλές περιοχές είτε ακυρώθηκαν είτε πραγματοποιήθηκαν μερικώς.
Οι εργάτες στο βασικό εμπορικό λιμάνι της Χάιφα επίσης συμμετείχαν στην απεργία.
Τα νοσοκομεία λειτούργησαν μερικώς ενώ οι τράπεζες απεργούσαν, αλλά πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν ανοιχτές.
Μολαταύτα, πολλοί εργοδότες επέτρεψαν στο προσωπικό τους να συμμετάσχει στην απεργία και ως εκ τούτου πολλές υπηρεσίες επηρεάστηκαν.
Η απεργία ακολουθεί μήνες διαδηλώσεων από οικογένειες ομήρων και υπογραμμίζουν την βαθιά ρήξη που έχει προκληθεί στο Ισραήλ με αφορμή την θέση του Νετανιάχου για την εξασφάλιση συμφωνίας εκεχειρίας.
Παρά την πίεση που υφίσταται από τον υπουργό Αμυνας, αλλά και από υψηλόβαθμους αξιωματικούς και αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει στη διατήρηση στρατού σε κομβικά σημεία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από την όποια συμφωνία εκεχειρίας.
Η Χαμάς έχει απορρίψει την όποια ισραηλινή παρουσία και, παρά τις προσπάθεις Αιγύπτιων και Καταριανών διπλωματών και τις επανειλημμένες επισκέψεις στην περιοχή από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους που κάνουν έκκληση για συμφωνία, δεν έχει υπάρξει κάποιο σημάδι προόδου στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων.