Qatargate: Ελεύθερος με βραχιολάκι ο Τζόρτζι – Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση της ασυλίας της η Καϊλή
Mε ηλεκτρονικό βραχιολάκι αποφυλακίζεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.
Το συμβούλιο επιβεβαίωσε χθες την προληπτική κράτηση του Φ. Τ., αλλά υπό τον περιοριστικό όρο να φέρει ηλεκτρονικό βραχιόλι. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός δεκαπέντε ημερών. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση».
Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση της ασυλίας της η Εύα Καϊλή
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σπύρος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού ήταν παράνομη, όπως γράφει το Euractiv.
Η Εύα Καϊλή προφυλακίστηκε πριν από τρεις μήνες για το σκάνδαλο του Qatar Gate και βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρότατες κατηγορίες.
Ωστόσο, η προσφυγή αφορά μια παλαιότερη υπόθεση, που ήρθε στο φως μερικές μόλις ημέρες μετά από το Qatar Gate, αναφορικά με τους μισθούς των βοηθών της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στις 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και αμέσως η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ξεκίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες.
Όπως αναφέρει το Euractiv, το περιεχόμενο της έφεσης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως υποστηρίζει ότι ο πρώτος όρος για την άρση ασυλίας ενός ευρωβουλευτού, δηλαδή να πιαστεί επ’ αυτοφώρω, δεν πληρείται δεδομένου ότι αφορούν σε υπόθεση από την περίοδο 2014-2020.
Μια άλλη προϋπόθεση για την άρση ασυλίας ευρωβουλευτού είναι ο φόβος ότι το εν λόγω πρόσωπο θα παρεμποδίσει την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών.
Η πλευρά της Εύας Καϊλή φέρεται να υποστηρίζει ότι ούτε αυτή η προϋπόθεση πληρείται, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκη Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) είχε ήδη διερευνήσει το θέμα και η Καϊλή δεν θα μπορούσε να το παρεμποδίσει.
Το Euractiv επικοινώνησε με τον Σπύρο Παππά, ο οποίος επιβεβαίωσε την προσφυγή, ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενό της.