Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Νεαροί Αμερικάνοι που ψηφίζουν πρώτη φορά επιλέγουν τον Τραμπ
Είναι 17, 18 και 19 ετών και θα υποστηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου, την πρώτη φορά που θα ψηφίσουν σε προεδρικές εκλογές. Τρεις νεαροί Αμερικάνοι, που ζουν στην αμφίρροπή πολιτεία Τζόρτζια, μίλησαν στο AFP.
Ο Κάμρον ανυπομονεί να γίνει 18 ετών αύριο Πέμπτη, εγκαίρως για να μπορέσει να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές.
Για αυτόν τον μαθητή λυκείου, που φορά το κόκκινο καπελάκι με το όνομα του Τραμπ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: την επόμενη εβδομάδα θα ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο, για τον οποίο άκουσε να μιλάνε πρώτη φορά όταν ήταν «8 ή 9 ετών».
«Πολλοί νεαροί άνδρες έχουν απογοητευθεί από αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ», εξηγεί εκτιμώντας ότι οι Δημοκρατικοί αφιερώνουν πολύ χρόνο να υπερασπίζονται, για παράδειγμα, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και όχι αρκετό για να ασχοληθούν με τα προβλήματα της καθημερινότητας.
«Πραγματικά δεν είναι αυτό που επιζητούν οι νεαροί άνδρες», τονίζει ο Κάμρον από την Ατλάντα, όπου συμμετείχε στην πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση. «Θέλουν έναν ισχυρό και δυναμικό ηγέτη (…) θέλουν κάποιον που να μπορούν να θαυμάζουν», προσθέτει.
Ο Τραμπ απευθύνεται τακτικά σε αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων, μέσω βίντεο που αναρτά στο TikTok και προκλητικών δηλώσεών του σε podcasts.
Η στρατηγική του φαίνεται να έχει αποτέλεσμα μεταξύ των φοιτητών του Georgia Tech, όπου ο 78χρονος Ρεπουμπλικάνος οργάνωσε τη Δευτέρα προεκλογική συγκέντρωση.
Ο 18χρονος Σέζαρ Βιέρα δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Τραμπ ήδη «από αύριο» (σ.σ. την Τρίτη) καθώς πολλές πολιτείες επιτρέπουν στους ψηφοφόρους να ψηφίζουν νωρίτερα.
«Ο Τραμπ θα είναι καλύτερος για τους νεαρούς Αμερικάνους» από τους Δημοκρατικούς, εκτιμά ο Βιέρα που έχει δέσει μια αμερικανική σημαία στους ώμους του.
«Είναι απλώς καλύτερος στο θέμα της οικονομίας», προσθέτει ο νεαρός που επισκευάζει σπίτια και φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να αποκτήσει ποτέ δικό του.
Δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι ο Τραμπ θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ; «Δεν με ενδιαφέρει», απαντά. «Εφόσον έχει το μυαλό του».
«Κανένας υποψήφιος δεν είναι τέλειος», σχολιάζει από την πλευρά του ο 19χρονοςΤρέντον Ντάικς, ο οποίος δηλώνει ότι δεν τον επηρεάζουν οι κατηγορίες περί ρατσισμού που εξαπολύει μέρος του αμερικανικού Τύπου και οι Δημοκρατικοί εις βάρος του Τραμπ.
«Κυβέρνησε ήδη τέσσερα χρόνια, δεν πιστεύω ότι έκανε κάτι ρατσιστικό», προσθέτει αυτός ο νεαρός που σπουδάζει πληροφορική και συμμετέχει δεύτερη φορά σε προεκλογική συγκέντρωση του Ρεπουμπλικάνου.
«Οι άνθρωποι εδώ είναι αξιαγάπητοι», δηλώνει ενθουσιασμένος. «Υπάρχει πραγματικά αυτή η αίσθηση ότι ανήκεις σε μια κοινότητα». Ο 19χρονος υποστήριζε αρχικά τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος όμως αποσύρθηκε από την κούρσα.
Το σημαντικό για τον Τρέντον: ο Τραμπ να καταφέρει «να μας ενώσει πάνω από τους κομματικούς διχασμούς».
Οι Αμερικανοί «ψηφίζουν» Τραμπ στα θέματα της οικονομίας
Η Τίσα Μπλάκγουελ, 24 ετών, ψήφισε τον Τζο Μπάιντεν το 2020, αλλά τώρα λέει ότι θα ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και βασικός λόγος για την αλλαγή αυτή είναι οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της στέγασης.
Η Μπλάκγουελ, που ζει στο Ντιτρόιτ στην αμφίρροπη πολιτεία Μίσιγκαν, εξήγησε ότι τώρα έχει καλύτερη δουλειά, αλλά το ενοίκιό της έχει διπλασιαστεί από τότε που αναγκάστηκε να μετακομίσει και τα έξοδά της για τρόφιμα και λογαριασμούς έχουν εκτοξευθεί.
«Είμαι σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα», είπε στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων, του Τζ. Ντ. Βανς, στο Ντιτρόιτ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Σε σχέση με τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ ακριβότερα εδώ. Πλήρωνα 575 δολάρια ενοίκιο και τώρα 1.100 (…) τα πάντα είναι πιο ακριβά», πρόσθεσε.
Η ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά την πανδημία της covid-19 είναι πρωτοφανής στον ανεπτυγμένο κόσμο, με υψηλή κατανάλωση και επενδύσεις από τις επιχειρήσεις και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση. Οι δείκτες του χρηματιστηρίου είναι σε επίπεδα ρεκόρ, οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί αυξάνουν, η ανεργία είναι χαμηλή και ο πληθωρισμός είναι πλέον κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2020, αφού έφτασε στην κορύφωσή του το 2022.
Όμως οι τιμές των τροφίμων, των ενοικίων, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και για μικρές πολυτέλειες όπως ένα γεύμα σε εστιατόριο είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το 2019 εξαιτίας διάφορων παραγόντων τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει μόνο εν μέρει, όπως το κόστος εργασίας, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τα προβλήματα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.
Πολλοί Αμερικανοί ζουν σε μόνιμη κατάσταση σοκ λόγω των τιμών. Αυτό ενδέχεται να εξηγεί για ποιο λόγο οι ψηφοφόροι στις επτά αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών έχουν αρνητική άποψη για την οικονομία, με το 61% να δηλώνει ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.
Εξάλλου το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το κόστος ζωής βρίσκεται σε λάθος δρόμο.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις και ο Τραμπ έχουν προτείνει διαφορετικές λύσεις για το πρόβλημα. Η Χάρις έχει υποσχεθεί φοροελαφρύνσεις για κάθε νέα γέννηση, ευνοϊκά δάνεια για την απόκτηση κατοικίας και οικονομική στήριξη για τη ίδρυση επιχείρησης.
Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος δεσμεύθηκε να επιβάλει δασμούς «άνω του 10%» σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, κάτι που θα του επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μεγάλη μείωση φόρων.
Ωστόσο οι ψηφοφόροι επιμένουν να προτιμούν την προσέγγιση του Τραμπ στο θέμα της οικονομίας (46%), έναντι της Χάρις (38%), όπως έδειξε η δημοσκόπηση του Reuters.
Η Μπλάκγουελ επεσήμανε ότι κατανοεί το επιχείρημα του Τραμπ ότι χρειάζονται οι δασμοί για να περιοριστούν οι εισαγωγές και να προστατευθούν αμερικανικές θέσεις εργασίας.
«Ναι, ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές, αλλά μακροπρόθεσμα κάτι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.
Διχασμένοι ψηφοφόροι
Η Αμίσια Κρος, μια σύμβουλος στρατηγικής των Δημοκρατικών, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να λάβει τα εύσημα επειδή δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στο Μίσιγκαν και σε όλη τη χώρα, όμως πρόσθεσε ότι το υψηλό κόστος ζωής εξακολουθεί να επηρεάζει πολύ τους ψηφοφόρους.
«Οι άνθρωποι έχουν διάφορα αισθήματα σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς των θέσεων εργασίας», σημείωσε η Κρος.
Οι Αμερικάνοι «δεν κοιτούν τον δείκτη Dow Jones. Οι άνθρωποι βλέπουν αν έχουν χρήματα για να κάνουν τα πράγματα που μπορούσαν να κάνουν πριν από λίγα χρόνια και οι περισσότεροι θα σου πουν ότι δεν έχουν», εκτίμησε η ίδια.
«Η πολιτική είναι προσωπική. Το πρίσμα (των ψηφοφόρων) καθορίζεται από τα όσα ζουν σε καθημερινή βάση», κατέληξε.
Ο Ντέβιντ Τζόουνς, ένας 20χρονος φοιτητής που ζει στο Φλιντ, δήλωσε ότι οι γονείς του – και οι δύο βετεράνοι του στρατού—αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να αγοράσουν ένα λιγότερο ακριβό σπίτι στο Γκόσεν της Ιντιάνα, μετά την άνοδο του πληθωρισμού. Επίσης ανέβαλαν ένα ταξίδι στη Γερμανία, όπου γεννήθηκε ο Τζόουνς, το οποίο είχαν προγραμματίσει για τα 18α γενέθλιά του.
Ωστόσο δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι απογοητευμένοι.
Ο Στου Μπίλεϊ, ένας 43χρονος εργαζόμενος στην αυτοκινητοβιομηχανία μέλος του συνδικάτου United Auto Workers ο οποίος ζει επίσης στο Φλιντ, δήλωσε ότι πλέον χάρη στο συνδικάτο κερδίζει 40 δολάρια την ώρα. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα 16 δολάρια που ήταν το ωρομίσθιό του πριν από λίγα χρόνια.
Ο Μπίλεϊ δήλωσε ότι ψήφισε τον Μπάιντεν το 2020 και στις φετινές εκλογές θα ψηφίσει την Χάρις, αλλά σχολίασε ότι υπάρχει πολύ λιγότερος ενθουσιασμός για την τωρινή υποψήφια των Δημοκρατικών σε σχέση με τον ενθουσιασμό που επικρατούσε για τον Μπάιντεν ή τον Μπαράκ Ομπάμα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)