Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

ΟΗΕ: Σχεδόν το 70% των νεκρών στη Γάζα από τον Νοέμβριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024 ήταν γυναίκες και παιδιά

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ταυτοποίησε 8.119 από τους περισσότερους από 34.500 ανθρώπους που σκοτώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου.
ΟΗΕ: Σχεδόν το 70% των νεκρών στη Γάζα από τον Νοέμβριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024 ήταν γυναίκες και παιδιά

Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσώπευαν «σχεδόν το 70%» των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ έπειτα από ενδελεχή εξακρίβωση των στοιχείων ενός μέρους των θυμάτων του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγράφει εξάλλου πλειάδα παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου, κάποιες από τις οποίες ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ίσως ακόμη και με «γενοκτονία».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ταυτοποίησε 8.119 από τους περισσότερους από 34.500 ανθρώπους που σκοτώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «σχεδόν το 70% ήταν παιδιά και γυναίκες».

Η ταυτοποίηση από τον ΟΗΕ της ηλικίας και του φύλου των νεκρών στη Γάζα έρχεται να στηρίξει τις καταγγελίες του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις οποίες τα περισσότερα θύματα των ισραηλινών επιδρομών είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων στη Γάζα αποτελεί σταθερό θέμα αντιπαράθεσης από την αρχή του πολέμου, έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο ΟΗΕ και πολλές χώρες εκτιμούν ότι ο καθημερινός απολογισμός που δίνει στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είναι αξιόπιστος, όμως το Ισραήλ τον αμφισβητεί.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, το ποσοστό των γυναικών και των παιδιών που είναι μεταξύ των νεκρών καταδεικνύει «μια συστηματική παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κυρίως των αρχών του διαχωρισμού και της αναλογικότητας».

Θύμα ηλικίας μίας ημέρας

Μεταξύ των θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν, 3.588 ήταν παιδιά και 2.036 γυναίκες, διευκρινίζεται στην έκθεση.

«Αυτός ο πρωτοφανής αριθμός αμάχων μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών αποτελεί άμεση συνέπεια του μη σεβασμού προς τις θεμελιώσεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε και ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωσή του.

«Δυστυχώς, αυτές οι καταγεγραμμένες παραβιάσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Τουρκ, το 80% όλων των θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον κτηρίων κατοικιών ή αντίστοιχων καταλυμάτων και σχεδόν το 90% των ανθρώπων σκοτώθηκαν σε περιστατικά που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 5 ανθρώπους ή και περισσότερους.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε κτήρια κατοικιών ενδέχεται να εξηγείται εν μέρει «από τη μεθοδολογία ταυτοποίησης» που χρησιμοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία απαιτεί τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες πηγές. Υπογραμμίζει επίσης ότι είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν και να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε άλλες συνθήκες.

Το Ισραήλ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τα ευρήματα της έκθεσης.

Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει ότι φροντίζει να αποφεύγει να βλάπτει αμάχους στη Γάζα. Επισημαίνει επίσης ότι περίπου ένας άμαχος έχει σκοτωθεί για κάθε τέσσερις μαχητές, ένα ποσοστό για το οποίο κατηγορεί τη Χαμάς, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δρα από μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, όπως νοσοκομεία, ως ασπίδα.

Το μικρότερο θύμα, ο θάνατος του οποίου επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ, ήταν ένα αγόρι μίας ημέρας και το μεγαλύτερο, μια 97χρονη γυναίκα, αναφέρει η έκθεση.

Συνολικά τα παιδιά αποτελούν το 44% των θυμάτων, με τα παιδιά ηλικίας 5 με 9 ετών να είναι τα περισσότερα. Ακολουθούν αυτά ηλικίας 10 με 14 ετών και μετά τα παιδιά από 0 έως 4 ετών.

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος, η οποία κόστισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους – στην πλειονότητά τους πολίτες–, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνουν τους νεκρούς ομήρους.

Από τους 251 ομήρους που μεταφέρθηκαν στη Γάζα, 97 παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα, εκ των οποίων οι 34 θεωρούνται νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 43.469 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και έχει προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.