Nord Stream: Οι επιθεωρήσεις της σουηδικής έρευνας δείχνουν διακεκριμένο σαμποτάζ
Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας από τις σουηδικές αρχές στον τόπο των διαρροών που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ» με εκρήξεις» που προκάλεσαν «σοβαρές ζημίες», ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.
«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σουηδική έρευνα σε ανακοίνωση.
«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις υλικών που θα εξετασθούν».
Η Σουηδία, η οποία είχε αποκλείσει μία θαλάσσια ζώνη πολλών χιλιομέτρων για τις ανάγκες της έρευνας, ήρε τους περιορισμούς.
Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η υποβρύχια επιθεώρηση.
Από την σουηδική πλευρά, η υπηρεσία Πληροφοριών ανέλαβε την διεύθυνση της έρευνας σε συνεργασία με έναν ειδικό εισαγγελέα και διάφορες σουηδικές υπηρεσίες.
Τεράστιες διαρροές που προκλήθηκαν από εκρήξεις άγνωστης προέλευσης στις 26 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Οι διαρροές στον Nord Stream 1 σταμάτησαν την Δευτέρα, ενώ μικρή διαρροή στον Nord Stream 2 συνεχιζόταν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την σουηδική ακτοφυλακή.
Υπό το βάρος των υποψιών ότι ευθύνεται για το σαμποτάζ, η Ρωσία πέρασε την περασμένη εβδομάδα στην αντεπίθεση για να επιρρίψει την ευθύνη στις ΗΠΑ.
Η Μόσχα δεν θα προσκληθεί στις έρευνες
Η Ρωσία ενημερώθηκε μέσω διπλωματικών διαύλων ότι δεν υπάρχουν σχέδια να προσκληθεί η Μόσχα στην έρευνα για τις διαρροές αερίου του Nord Stream, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία θεωρεί αδύνατο να διενεργηθεί τέτοια έρευνα χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο διέψευσε τις αναφορές ότι 700.000 Ρώσοι έχουν διαφύγει από τη χώρα από τότε που η Μόσχα ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν έχει ακριβείς αριθμούς για το πόσοι άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα ύστερα από την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση στις 21 Σεπτεμβρίου.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ακόμα ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανέκαθεν υποστήριζαν πως η Ουκρανία ήταν πίσω από τη δολοφονία τον Αύγουστο της Ντάρια Ντούγκινα, άρα είναι θετικό που οι ΗΠΑ φάνηκαν να συμμερίζονται αυτή την εκτίμηση.
Ερωτηθείς αναφορικά με δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ουκρανία είναι πίσω από την επίθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε «θετικό» το ότι οι ΗΠΑ φάνηκαν να συμφωνούν με τη Μόσχα για την καταγγελλόμενη ανάμιξη της Ουκρανίας στη δολοφονία. Το Κίεβο απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκεται στην επίθεση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι η απόφαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για μείωση τα παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα έχει στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, η συμμαχία ΟΠΕΚ+ έχει επιβεβαιώσει τα διαπιστευτήριά της ως οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τη σταθερότητα της αγοράς. Οι χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων τους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν χθες στη μείωση της παραγωγής, που είναι η μεγαλύτερη από την πανδημία της COVID-19 το 2020.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σύντομα στη Μόσχα. Ο Ραφαέλ Γκρόσι αναμενόταν σήμερα στο Κίεβο και στη συνέχεια πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα. Η επίσκεψη πιθανόν να επικεντρωθεί στην κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σε εδάφη που η Μόσχα έχει ανακηρύξει δικά της.