Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

New York Times για υποκλοπές στην Ελλάδα: Σκάνδαλο που θυμίζει τις σκοτεινές μέρες της Χούντας

Εκτενές ρεπορτάζ για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα αφιέρωσαν οι NYT.
New York Times για υποκλοπές στην Ελλάδα: Σκάνδαλο που θυμίζει τις σκοτεινές μέρες της Χούντας

Μετά το Politico και τον Guardian, αυτή τη φορά ο “θόρυβος” της υπόθεσης που έχει δονήσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα πέρασε στην… άλλη άκρη του Ατλαντικού, απασχολώντας ένα ιστορικό, πανίσχυρο και παγκόσμιας εμβέλειας Μέσο.

Ο λόγος για τους New York Times, οι οποίοι κάνουν εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και μάλιστα φέρονται να βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ξεκινώντας έρευνα για το θέμα.

Η αμερικανική εφημερίδα άλλωστε είχε δημοσιεύσει και στις 27 Ιουλίου σχετικό ρεπορτάζ για την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη γράφοντας για “έναν υψηλόβαθμο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα και αρχηγό μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης”, ο οποίος “έγινε στόχος κακόβουλου spyware”.

Αυτή τη φορά, οι NYT επανέρχονται με ένα ακόμα πιο εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, παραθέτοντας λεπτομέρειες και δηλώσεις μελών της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις σοβαρές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων αλλά και εντοπίζοντας μία ανησυχητική διάσταση των υποκλοπών στην Ευρώπη.

Όλα τα παραπάνω περικλείονται στον τίτλο του άρθρου “ένα ελληνικό σκάνδαλο αντηχεί καθώς οι υποκλοπές επεκτείνονται στην Ευρώπη” πριν αρχίσει το ρεπορτάζ να ξεδιπλώνει το κουβάρι των γεγονότων, ξεκινώντας από τα αναπάντητα ερωτήματα του Παναγιώτη Κοντολέοντος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μέχρι τη στιγμή που ο… ασκός άνοιξε, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις, αρχικά με την παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και του Γρ. Δημητριάδη.

Στην αρχή του άρθρου γίνεται αναφορά και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη “έναν συντηρητικό που ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο του χαρτοφυλακίου πληροφοριών το 2019 και του οποίου ο πατέρας αποδυναμώθηκε από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια”, σημειώνοντας πως “απέλυσε τον πιστό του αρχηγό κατασκοπείας (Παναγιώτη Κοντολέοντα), αποδέχθηκε την παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη -που είναι επίσης ανιψιός του- και έδωσε μια εθνική τηλεοπτική ομιλία αυτή την εβδομάδα γεμάτη αρνήσεις και προτάσεις για μεταρρύθμιση της υπηρεσίας”. Μάλιστα αναφέρεται και η φράση του πρωθυπουργού ότι “Δεν το ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ”.

“Σκάνδαλο που συγκλονίζει την κορυφή της κυβέρνησης”

Εν συνεχεία, οι NYT κάνουν λόγο για “εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης” και το οποίο παράλληλα “εγείρει φόβους για εκτεταμένη επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη”, ενώ “δυνητικά θέτει μια άλλη ρωγμή στο ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης κατά της Ρωσίας”.

Γίνεται εκτενής αναφορά σε “πρόγραμμα παρακολούθησης με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρυσι”, ενώ το “Predator”, το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, “έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου”.

Γράφουν μάλιστα ότι “το σκάνδαλο ξυπνά μνήμες από τις παλιές σκοτεινές μέρες της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας”, πριν παραθέσουν άλλα αντίστοιχα παραδείγματα πολιτικών που έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης για να τονίσουν την ανησυχητική διάσταση του προβλήματος, όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, που “έχει γίνει στόχος του ισχυρού spyware Pegasus, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μκαρόν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαία στελέχη της ΕΕ”.

Και σημειώνει: “Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ευρώπη, που τόσο περήφανη είναι για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής και το κράτος δικαίου, μοιάζει ανεξέλεγκτη με συσκευές κατασκοπείας σε μια στιγμή που οι δημοκρατίες της απειλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα”.

Μάλιστα, τονίζει πως “η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας ανησυχιών”

“Σκοτεινές δυνάμεις” και υποθέσεις για “τουρκικό δάκτυλο”

Οι NYT φιλοξενούν δηλώσεις και του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στις οποίες φέρεται, σύμφωνα με το άρθρο, να αναφέρθηκε σε “απειλή”, όχι απλώς για την ελληνική σταθερότητα, αλλά και “για τον κοινό σκοπό κατά της Ρωσίας”.

Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη όπως ακριβώς τη μεταφέρουν οι ΝΥΤ: “Αν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έπεφταν οι κυβερνήσεις που ήταν αντίθετες στη Ρωσία”. Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει πως ο Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η χώρα είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, συμπληρώνοντας: “Αν το έκαναν στο παρελθόν, γιατί να μην το κάνουν τώρα;”.

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα πάντα με τους ΝΥΤ, είπε ότι η Τουρκία “θα μπορούσε επίσης να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά”, με το άρθρο να υπενθυμίζει και τη δήλωση Μητσοτάκη για “σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα”.

Εκτός από την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, το εν λόγω ρεπορτάζ ασχολείται και με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και την έρευνα των Reporters United, που έφεραν στην επιφάνεια το θέμα, λέγοντας παράλληλα πως “την Τετάρτη έλαβε τελικά κλήση από τον εισαγγελέα της χώρας”.

Τέλος, το άρθρο κάνει λόγο για υπόθεση που έχει προκαλέσει “πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, με τις βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν το επόμενο καλοκαίρι”, παραθέτοντας ακόμα μία δήλωσή του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος φέρεται να είπε ότι οποιαδήποτε απόδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθηση “θα ήταν πολύ κακή. Αλλά δεν γνώριζε”, τονίζοντας (σύμφωνα με τους ΝΥΤ) πως το σκάνδαλο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια αντιπολίτευση πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία.

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.