ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία κλείνει τα 75 χρόνια της «ανησυχώντας» για την Ουκρανία
Το ΝΑΤΟ συμπληρώνει σήμερα 75 χρόνια ύπαρξης ανησυχώντας περισσότερο παρά ποτέ για την Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, ελλείψει πυρομαχικών και όπλων για να αντισταθεί στην αυξανόμενη πίεση των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου δημιουργήθηκε στις 4 Απριλίου 1949 και «οικοδόμησε την πιο ισχυρή συμμαχία της ιστορίας», τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ.
Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα, η Ευρώπη είναι «αντιμέτωπη με πόλεμο μιας έκτασης που πιστεύαμε πως είχε πια παρέλθει», δήλωσε ακόμα ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του ΝΑΤΟ πριν από δέκα χρόνια, μερικούς μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Ατλαντική Συμμαχία είναι «πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και πιο μεγάλη παρά ποτέ», έχοντας σήμερα 32 μέλη, δύο από τα οποία, η Φινλανδία και η Σουηδία, εντάχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας κι αυτός την ικανοποίησή του.
Ωστόσο σήμερα απειλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια σύγκρουση στο ευρωπαϊκό έδαφος πρωτοφανή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από τις αβεβαιότητες γύρω από την αμερικανική δέσμευση στην Ευρώπη.
Ο Στόλτενμπεργκ δεν έκρυψε χθες την ανησυχία του για την κατάσταση στο μέτωπο στην Ουκρανία, ζητώντας από τους Συμμάχους να ανταποκριθούν γρήγορα στις «επείγουσες ανάγκες» της χώρας αυτής σε πυρομαχικά, πυροβολικό και κυρίως σε μέσα αντιαεροπορικής άμυνας.
Τα ρωσικά στρατεύματα είναι έτοιμα για σημαντικές απώλειες με αντάλλαγμα ελάχιστα εδαφικά κέρδη, δείχνοντας «πολύ λίγο σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή», τόνισε. «Γι’ αυτό η κατάσταση στο μέτωπο είναι τόσο δύσκολη», εξήγησε.
Οι ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να επιδεικνύουν φειδώ στις οβίδες πυροβολικού που βάλλουν εναντίον των Ρώσων, καθώς δεν λαμβάνουν αρκετές, υπενθύμισε εξάλλου ο Στόλτενμπεργκ.
«Πύραυλοι κάθε μέρα»
«Η Ουκρανία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα στον κόσμο που αμύνεται σχεδόν κάθε μέρα εναντίον βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Για το λόγο αυτό, «όλοι οι (αντιαεροπορικοί) πύραυλοι Patriot που είναι διαθέσιμοι στον κόσμο» θα έπρεπε να σταλούν «αμέσως μόλις είναι δυνατό» στους Ουκρανούς, έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Απέναντι στην έλλειψη αυτή, ο Στόλτενμπεργκ προτείνει μια σταθερή και μακροπρόθεσμη δέσμευση των Συμμάχων υπέρ της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ταμείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε πέντε χρόνια για να σταθεροποιηθεί αυτή η δέσμευση, ένας αριθμός που έγινε δεκτός με σκεπτικισμό από ορισμένους εξ αυτών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία πρότειναν χθες από την πλευρά τους με κοινή δήλωσή τους οι χώρες του ΝΑΤΟ να δεσμευθούν στο σύνολό τους να αφιερώσουν το 2% του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες. Μόνο περίπου 20 χώρες εκπληρώνουν αυτή τη στιγμή το στόχο αυτό, τον οποίο είχαν εντούτοις όλες προσυπογράψει πριν από δέκα χρόνια.
Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το μπλοκάρισμα αμερικανικής βοήθειας άνω των 60 δισεκ. δολαρίων από το Κογκρέσο εξαιτίας του βέτο ρεμπουμπλικανών βουλευτών που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αβεβαιότητες σχετικά μ’ αυτή την αμερικανική δέσμευση επιβαρύνουν επίσης το μέλλον της Συμμαχίας. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν ιδιαίτερα φόβους για την ενδεχόμενη επιστροφή του δισεκατομμυριούχου στο Λευκό Οίκο.
Γεραπετρίτης: Στις Βρυξέλλες για τα 75χρονα του ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, θα παρευρεθεί σήμερα σε ειδική τελετή για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα παραστεί και στη Συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού, ήτοι Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας και Νότιας Κορέας, παρουσία και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ.