Μπάιντεν: «Το Ισραήλ θα αναστείλει τις επιχειρήσεις στη Γάζα στη διάρκεια του ραμαζανίου»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ πως το Ισραήλ θα αναστείλει τις στρατιωτικές «επιχειρήσεις» του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού, στο πλαίσιο —ακόμη υπό διαπραγμάτευση— συμφωνίας για την κήρυξη δεύτερης ανακωχής.
«Το ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους» που συνεχίζει να κρατά ο στρατιωτικός βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στον θύλακο, σημείωσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες διαπραγματεύονται τις τελευταίες εβδομάδες νέα ανακωχή, έπειτα από αυτή στην οποία συμφώνησαν τα μέρη στα τέλη του Νοεμβρίου.
«Ελπίζω ότι ως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Τύπο νωρίτερα χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη. «Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας μου (σ.σ. Τζέικ Σάλιβαν) μού λέει πως είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη», εξήγησε.
«Η τάση είναι θετική», είπε εξάλλου υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ισραηλινός αξιωματούχος στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, συζητείται ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και η έλευση μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.
Στη συνέντευξή του στο NBC, ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε πως αυτή η συμφωνία θα «μας δώσει χρόνο να αρχίσουμε να προχωράμε προς την κατεύθυνση που είναι έτοιμες να πάρουν αρκετές αραβικές χώρες», δηλαδή την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.
«Νομίζω πως εάν εξασφαλίσουμε αυτή την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς μια κατεύθυνση που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε τη δυναμική», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ «δεσμεύτηκε» ότι θα απομακρύνει εσπευσμένα τους αμάχους από τη Ράφα, ή μεγάλο μέρος της, προτού αρχίσει επιχειρήσεις για να «εξαλείψει την υπόλοιπη Χαμάς», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο προειδοποίησε πως «ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσει το Ισραήλ» είναι να καταλήξει σε συμφωνία που θα εγγυάται «την ειρήνη και την ασφάλεια για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».
Εξάλλου, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη δική του και αυτή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Μπάιντεν έκρινε πως αν το Ισραήλ συνεχίσει να έχει αυτή την «απίστευτα συντηρητική κυβέρνηση (…) θα χάσει την υποστήριξη του κόσμου ολόκληρου».
Ο Μπάιντεν αντιμέτωπος με την ψήφο διαμαρτυρίας στο Μίσιγκαν
Σήμερα διεξάγονται στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ προκριματικές εκλογές τόσο για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναμένεται να αναδειχθεί εκ νέου νικητής, όσο και στο Δημοκρατικό, όπου ο Τζο Μπάιντεν, αν και μοιάζει βέβαιο ότι θα κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του, προσκρούει σε αυτή τη μεσοδυτική πολιτεία στην ψήφο διαμαρτυρίας λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, ο Μπάιντεν βλέπει τους μουσουλμάνους και τους αραβικής καταγωγής Αμερικανούς, η στήριξη των οποίων ήταν κρίσιμη το 2020 για να κερδίσει τον Τραμπ στην πολιτεία Μίσιγκαν, να απομακρύνονται.
Ακτιβιστές στην πολιτεία αυτή, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε πριν τέσσερα χρόνια τον Τραμπ με μόλις 150.000 ψήφους διαφορά, ζητούν από τους ψηφοφόρους να ρίξουν λευκό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ασκώντας πίεση στον Μπάιντεν για να αλλάξει στάση έναντι του Ισραήλ και να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν χρηματοδοτεί τις βόμβες που πέφτουν στους συγγενείς οικογενειών που ζουν εδώ, στο Μίσιγκαν, ανθρώπων που τον ψήφισαν και αισθάνονται εντελώς προδομένοι», δήλωσε η Λέιλα Ελαμπέντ της εκστρατείας «Listen to Michigan» (Ακούστε το Μίσιγκαν).
Η εκστρατεία θέλει να κινητοποιήσει 10.000 ψηφοφόρους για να στείλει «ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο μήνυμα» ότι η χρηματοδότηση και η στήριξη του πολέμου στη Γάζα «έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος».
Τονίζουν ότι η εκστρατεία τους δεν έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα.
«Δέκα χιλιάδες ψήφοι είναι σχεδόν ο ίδιος αριθμός με τη διαφορά (ψήφων) μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον το 2016» στο Μίσιγκαν, υπογράμμισε η Ελαμπέντ.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκφράζουν ολοένα και περισσότερο την αγανάκτησή τους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα.
Ωστόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραδίδουν μεγάλες ποσότητες όπλων στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα διεξάγουν έντονες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη δεύτερη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο.
Ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για το Ισραήλ και η κυβέρνησή του έχει ασκήσει βέτο σε σχέδια ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσαν εκεχειρία.
«Κάθε ημέρα που περνά, κάθε λεπτό που ο πρόεδρος δεν κάνει αυτό που πρέπει μειώνεται η εμπιστοσύνη που του έχω εγώ και άλλοι», έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα στους New York Times ο Αμπντουλάχ Χάμουντ δήμαρχος του Ντίρμπορν, ενός προαστίου του Ντιτρόιτ όπου ζει μεγάλη αραβοαμερικανική κοινότητα.
Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει τις «μεταρρυθμίσεις» της Παλαιστινιακής Αρχής
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που άρχισε στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, σε μια πρώτη αντίδραση στην παραίτηση του πρωθυπουργού.
«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταρρύθμισή της και τον εκσυγχρονισμό της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε ενθαρρύνει την Παλαιστινιακή Αρχή “να λάβει αυτά τα μέτρα” κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
«Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι θετικά. Πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ώστε η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη να τελούν υπό την Παλαιστινιακής Αρχή», πρόσθεσε.
Αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Στάγεχ, τονίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Παλαιστινιακής Αρχής.
Μετά τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις τον Ιούνιο του 2007, η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να ασκεί περιορισμένη εξουσία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)