Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Λίβανος: Το κοινοβούλιο απέτυχε και πάλι να εκλέξει πρόεδρο της χώρας

Ο Λίβανος γνωρίζει από το 2019 μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο, που σηματοδοτείται από μια πρωτοφανή φτωχοποίηση του πληθυσμού.
Λίβανος: Το κοινοβούλιο απέτυχε και πάλι να εκλέξει πρόεδρο της χώρας

Οι Λιβανέζοι βουλευτές απέτυχαν και πάλι σήμερα να εκλέξουν αρχηγό του κράτους στη χώρα, η οποία παραμένει χωρίς πρόεδρο από την 1η Νοεμβρίου, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο επιδεινώνεται στο Λίβανο, που βρίσκεται σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.

Το κοινοβούλιο είναι βαθιά διαιρεμένο ανάμεσα στο στρατόπεδο που αντιτίθεται στην Χεζμπολάχ και υποστηρίζει έναν υποψήφιο, τον Μισέλ Μοαουάντ, και αυτό του ισχυρού φιλοϊρανικού σχηματισμού που μπλοκάρει την εκλογή του. Κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν διαθέτει ξεκάθαρη πλειοψηφία.

Ο Μοαουάντ, γιος του πρώην προέδρου Ρενέ Μοαουάντ που δολοφονήθηκε το 1989, έλαβε 43 ψήφους, μακράν των 86 που ήταν απαραίτητες για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ή των 65 που απαιτούνταν στο δεύτερο γύρο.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα δήλωσε την Παρασκευή ότι επιθυμεί έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας που να μην είναι υποταγμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο οποίος «να καθησυχάζει την αντίσταση», που ενσαρκώνεται από τη Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει έναν ισχυρό ένοπλο βραχίονα.

Ο Μοαουάντ θεωρείται προσκείμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το αδιέξοδο είναι πλήρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής Μαρκ Νταού, που προέρχεται από το λαϊκό κίνημα αμφισβήτησης του 2019. Κατηγόρησε το στρατόπεδο της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της ότι μπλοκάρει την εκλογή: «ψηφίζουν λευκό κατά την πρώτη ψηφοφορία και εμποδίζουν την επίτευξη απαρτίας βγαίνοντας από την αίθουσα πριν από τη διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας».

«Δεν θα δούμε πρόεδρο πριν από την ερχόμενη χρονιά», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής Άλι Χάσαν Χαλίλ του σιιτικού κινήματος Αμάλ, συμμάχου της Χεζμπολάχ, υπεραμύνθηκε από την πλευρά του της στάσης του στρατοπέδου του, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει δυνατότητα να εκλεγεί πρόεδρος χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των βουλευτών». Το στρατόπεδό του δεν έχει μέχρι τώρα ανακοινώσει κανέναν υποψήφιο.

Η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του κοινοβουλίου ορίστηκε για τις 24 Νοεμβρίου.

Η θητεία του προέδρου Μισέλ Αούν έληξε στις 31 Οκτωβρίου. Η διαδικασία της εκλογής του διαδόχου του θα απαιτήσει μήνες εξαιτίας των πολιτικών διαφορών, όπως είχε συμβεί και κατά την εκλογή του Μισέλ Αούν το 2016, όταν η θέση του αρχηγού του κράτους παρέμεινε κενή επί 29 μήνες.

Σύμφωνα με το σύστημα κατανομής των εξουσιών που ισχύει στο Λίβανο βάσει των θρησκευμάτων, στην προεδρία της Δημοκρατίας εκλέγεται ένας χριστιανός μαρονίτης.

Ο Λίβανος γνωρίζει από το 2019 μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο, που σηματοδοτείται από μια πρωτοφανή φτωχοποίηση του πληθυσμού.

Από την 1η Νοεμβρίου, τη χώρα διοικεί μια κυβέρνηση που τελεί υπό παραίτηση, ασχολείται μόνο με τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν μπορεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.