Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε από τον στρατό «να παραμείνει» στο όρος Ερμών στη Συρία όλο τον χειμώνα
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο Ίσραελ Κατς, ζήτησε από τον στρατό «να προετοιμαστεί να παραμείνει» όλο τον χειμώνα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, στην κορυφή των Υψιπέδων του Γκολάν μέρος των οποίων κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.
Το Ισραήλ κατέλαβε την ουδέτερη αυτή ζώνη την Κυριακή, μόνο λίγες ώρες μετά την ανατροπή του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών θέσεων στη Συρία με στόχο, μεταξύ άλλων τα αποθέματα σε χημικά όπλα και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, προκειμένου, όπως λέει το Ισραήλ, να μην πέσουν σε λάθος χέρια.
«Εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν στη Συρία, είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια να διατηρήσουμε την παρουσία μας στην κορυφή του όρους Ερμών και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε την προετοιμασία του στρατού που βρίσκεται εκεί προκειμένου οι μαχητές να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτό το σημείο παρά τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες», ανέφερε ο Κατς σε ανακοίνωσή του.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε χθες Πέμπτη ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ δημιούργησε «ένα κενό στα σύνορα του Ισραήλ με την ουδέτερη ζώνη», ενώ υπογράμμισε ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων εκεί είναι προσωρινή, μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
Η στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στην ουδέτερη ζώνη έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς επικρίσεις, κυρίως από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Γκουτέρες ζήτησε χθες, μέσω του εκπροσώπου του, «από όλες τις πλευρές» «να βάλουν τέλος στη μη αδειοδοτημένη παρουσία τους στη ζώνη του διαχωρισμού και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την εκεχειρία και τη σταθερότητα στο Γκολάν».
Οι ΗΠΑ, βασικός στρατιωτικός σύμμαχος του Ισραήλ, ζήτησαν η ισραηλινή παρουσία στην περιοχή αυτή να είναι «προσωρινή».
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, το Ισραήλ ανησυχεί μήπως τα χημικά όπλα και άλλα στρατηγικά όπλα που διατηρούσε ο συριακός στρατός πέσουν στα χέρια τζιχαντιστικών ομάδων, που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του.