ΗΠΑ: Οι αδελφοί Μενέντεζ ζητούν χάρη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια
Οι αδελφοί Μενέντεζ, που σόκαραν την Αμερική με την δολοφονία των γονιών τους το 1989, ζητούν χάρη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Λος Αντζελες.
«Στηρίζω σθεναρά το αίτημα για χάρη στον Ερικ και τον Λάιλ Μενέντεζ, που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα υπό όρους αποφυλάκισης», εξηγεί ο εισαγγελέας Τζορτζ Γκάσκον σε ανακοίνωσή του. Το γραφείο του έστειλε επιστολές προς την κατεύθυνση αυτή προς τον κυβερνήτη.
Ήδη την περασμένη Πέμπτη, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει από δικαστή την επανεξέταση της καταδικαστικής απόφασης, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την υπό όρους αποφυλάκισή τους. Η ακροαματική διαδικασία για την εξέταση της πρότασης αυτής έχει οριστεί για τις 11 Δεκεμβρίου.
Η δολοφονία το 1989 του Χοσέ και της Μέρι Λουίζ Μενέντεζ στην κατοικία τους στο Μπέβερλι Χιλς προκάλεσε φρενίτιδα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Τα δύο τους παιδιά, ο Λάιλ και ο Ερικ, ομολόγησαν ότι τους σκότωσαν δηλώνοντας ότι είχαν υπάρξει επί σειρά ετών θύματα βιασμού από τον πατέρα τους.
Η δίκη τους μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεόραση μέχρι να εκτοπιστεί από την δίκη του Ο.Τζ. Σίμσον που επιβλήθηκε ως «δίκη του αιώνα».
Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τους δύο αδελφούς ότι δολοφόνησαν τους γονείς τους για να κληρονομήσουν την περιουσία τους που ανερχόταν σε 14 εκατομμύρια δολάρια.
Η δύο αδελφοί, ηλικίας 18 και 21 ετών κατά την πράξη τους, δεν καταδικάσθηκαν πρωτοδίκως, αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να εκδώσουν ομόφωνη απόφαση.
Το 1996, καταδικάσθηκαν με την ολοκλήρωση της δεύτερης δίκης τους σε ισόβια κάθειρξη για φόνο εκ προμελέτης. Ο δικαστής αρνήθηκε να εξετάσει τα σχετικά με την σεξουαλική κακοποίησή τους από τον πατέρα τους στοιχεία.
Η σειρά «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story» του Netflix αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ η δημοφιλής πλατφόρμα του streaming της αφιερώνει και μία νέα ταινία ντοκιμαντέρ.
Αυτό προκάλεσε κινητοποίηση στα κοινωνικά μέσα υπέρ της αποφυλάκισής τους, σε έναν κόσμο όπου το κίνημα #MeToo έχει αλλάξει πλέον τον τρόπο αντιμετώπισης των σεξουαλικών επιθέσεων.
Ο εισαγγελέας Τζορτζ Γκάσκον παραδέχθηκε ότι το γραφείο του έχει δεχθεί πληθώρα αιτημάτων που ώθησαν το επιτελείο του να επανεξετάσει την υπόθεση των δύο αδελφών.
«Πιστεύω ότι συχνά, για πολιτισμικούς λόγους, δεν πιστεύουμε τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες», δήλωσε ο εισαγγελέας του Λος Αντζελες.