Ιαπωνία: To Τόκιο εκδίδει για πρώτη φορά σύμφωνα συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια
Το Τόκιο ξεκίνησε σήμερα για πρώτη φορά να χορηγεί σύμφωνα συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζονται ως παντρεμένα για ορισμένες τουλάχιστον δημόσιες υπηρεσίες.
Πολλοί ωστόσο ελπίζουν ότι αυτή η κίνηση ενδεχομένως να είναι ένα βήμα προς την ισότητα για όλα τα ζευγάρια της Ιαπωνίας.
Προς το παρόν η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει επίσημα τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.
Ωστόσο, μία πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες είναι υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2021 από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιαπωνίας NHK, το 57% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων ενώ μόλις το 37% κατά.
Παρά τη ευρεία αυτή υποστήριξη, όμως περιφερειακό δικαστήριο στην Οσάκα έκρινε νωρίτερα φέτος ως συνταγματική την υπάρχουσα απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.
Τον Οκτώβριο, ο Noboru Watanabe, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην περιοχή, χαρακτήρισε τους γάμους ομοφυλοφίλων «αηδιαστικούς» και τα σχόλιά του όπως ήταν αναμενόμενο επικρίθηκαν ευρέως.
Ωστόσο, υπάρχει μία κινητικότητα προς μια μεγαλύτερη ισότητα. Το πρόγραμμα του Τόκιο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε μία από τις συνοικίες του το 2015.
Ακολούθησαν εννέα ακόμη συνοικίες και έξι πόλεις στα δυτικά της μητροπολιτικής περιοχής, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Asahi Sinbun.
Τα πιστοποιητικά για τα σύμφωνα συμβίωσης, τα οποία δίνονται επίσης σε ακόμα 8 νομούς της χώρας, επιτρέπουν στα ομόφυλα ζευγάρια να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τα παντρεμένα σε ό,τι αφορά τη στέγαση, την ιατρική περίθαλψη και την πρόνοια.
Ωστόσο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή σε ζητήματα όπως η υιοθεσία, η κληρονομιά και η έκδοση βίζας για τους συζύγους.
Αίτηση για το σχετικό πιστοποιητικό μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των 18 ετών που είτε ζει είτε εργάζεται στο Τόκιο.
Μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 137 αιτήσεις χορήγησης του συγκεκριμένου συμφώνου συμβίωσης.
Η Soyoka Yamamoto, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που ήταν μεταξύ των πρώτων που έλαβε το πιστοποιητικό της σήμερα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ειλικρινά ήλπιζε ότι θα «μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων θα μπορούν να προστατεύονται και να γίνονται πιο ίσα».