Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ερευνά τον Έλον Μασκ για την εξαγορά του Twitter
Ο Έλον Μασκ βρίσκεται υπό έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με την εξαγορά του Twitter, ύψους 44 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τον Guardian, η έρευνα αφορά το κατά πόσον ο Μασκ παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών το 2022 όταν αγόρασε μετοχές του Twitter, το οποίο αργότερα μετονόμασε σε X, καθώς και τις δηλώσεις και τις καταθέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έκανε σχετικά με τη συμφωνία.
Τον Μάρτιο του 2022, ο Μασκ αγόρασε μερίδιο 9,2% στο Twitter και έγινε ο κύριος μέτοχος της εταιρείας, αγορά που κατατέθηκε στη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον επόμενο μήνα. Οι μέτοχοι του Twitter μήνυσαν για την καθυστερημένη κατάθεση λίγο αργότερα, αν και η αγωγή τους απορρίφθηκε. Αντιμέτωπος με μια δίκη που θα τον υποχρέωνε να ολοκληρώσει τη συμφωνία, ο Μασκ αγόρασε τις υπόλοιπες μετοχές του Twitter σε μια συμφωνία 44 δισ. δολαρίων και ανέλαβε την εταιρεία τον Οκτώβριο του 2022.
Αρνείται να καταθέσει
Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποκαλύφθηκε χθες (5/10), όταν η αμερικανική υπηρεσία υπέβαλε μήνυση για να υποχρεώσει τον Μασκ να καταθέσει. Η επιτροπή δήλωσε ότι κάλεσε τον Μασκ τον Μάιο του 2023, απαιτώντας του να δώσει κατάθεση στα γραφεία της στο Σαν Φρανσίσκο και ότι ο Μασκ είχε συμφωνήσει να εμφανιστεί τον περασμένο μήνα.
Αλλά δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη κατάθεσή του, ο Μασκ προέβαλε «αρκετές ψευδείς αντιρρήσεις» και είπε ότι δεν θα εμφανιστεί, δήλωσε η επιτροπή. Ο Μασκ αρνήθηκε επίσης τις προτάσεις της επιτροπής να διεξαχθεί η κατάθεση στο Τέξας, όπου διαμένει ο ίδιος, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Μεταξύ των αντιρρήσεων του Μασκ ήταν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να τον «παρενοχλήσει» και ότι ο δικηγόρος του χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει το δυνητικά σχετικό υλικό που περιέχεται στη βιογραφία «Elon Musk» που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.
Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της συμμετοχής του στο Twitter, ο Μασκ δέχθηκε και στη συνέχεια απέρριψε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, μια θέση που θα του απαγόρευε να αποκτήσει περισσότερες μετοχές. Αφού ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αγοράσει την εταιρεία στα τέλη Απριλίου, προσπάθησε να βγει από τη συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι το Twitter δεν αποκάλυπτε την πλήρη έκταση της δραστηριότητας των bot στην πλατφόρμα του.
Σε διαμάχη από το 2018
Η χθεσινή μήνυση κλιμακώνει μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Μασκ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που χρονολογείται από ένα tweet του Μασκ το 2018, σύμφωνα με το οποίο σχεδίαζε να κάνει την Tesla ιδιωτική και είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Η επιτροπή του επέβαλε πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων για παραπλάνηση των επενδυτών και τον ανάγκασε να παραιτηθεί από πρόεδρος της εταιρείας, μια ποινή που ο ίδιος δήλωσε σε μεταγενέστερα tweets ότι «άξιζε τον κόπο». Έκτοτε, ο Μασκ έχει επανειλημμένα υποτιμήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει ξεκινήσει πολλαπλές έρευνες για εκείνων κατά τη διάρκεια των ετών.
«Χρειάζεται επειγόντως μια συνολική αναθεώρηση αυτών των οργανισμών, μαζί με μια επιτροπή που θα λάβει τιμωρητικά μέτρα εναντίον εκείνων των ατόμων που έχουν καταχραστεί τη ρυθμιστική τους εξουσία για προσωπικά και πολιτικά οφέλη», ανέφερε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο X.