Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Γεωργία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπογράφει και θέτει σε ισχύ τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων»

Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση συνασπίζεται γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Γεωργία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπογράφει και θέτει σε ισχύ τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων»

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας υπέγραψε σήμερα θέτοντας σε ισχύ τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων« που έχει πυροδοτήσει πολιτική κρίση στην χώρα αυτή του Νοτίου Καυκάσου και προκαλέσει δριμεία κριτική από τους δυτικούς συμμάχους της χώρας.

Η διένεξη γύρω από τον νόμο αυτό αποτελεί ένα τεστ για το αν η Γεωργία, που βρίσκεται για τρεις δεκαετίες ανάμεσα στις πιο φιλοδυτικές πρώην σοβιετικές χώρες, θα διατηρήσει τον δυτικό της προσανατολισμό ή θα κινηθεί εγγύτερα στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάλβα Παπουασβίλι υπέγραψε τον νόμο, θέτοντάς τον σε ισχύ, ύστερα από ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα των βουλευτών που αποσκοπούσε να παρακαμφθεί το βέτο που είχε ασκήσει στον νόμο η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία τον επέκρινε, μετέδωσαν σήμερα τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης.

Ο νόμος αυτός αξιώνει από τις οργανώσεις που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταχωρούνται ως «πράκτορες ξένης επιρροής» και εισάγει πρόστιμα για παραβάσεις, όπως και επιβαρυντικές αξιώσεις γνωστοποίησης.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου είχαν για πάνω από έναν μήνα πραγματοποιήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα από την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα το 1991 κατά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Ομάδα γεωργιανών μη κυβερνητικών οργανώσεων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά του νέου νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ότι προετοιμάζει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετέδωσαν γεωργιανά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία έχουν ασκήσει κριτική στο νομοσχέδιο. Τα αντιπολιτευόμενα κινήματα το χαρακτηρίζουν «ο ρωσικός νόμος», λέγοντας ότι είναι εμπνευσμένο από τη ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιείται για να μπαίνουν στο στόχαστρο αντιπολιτευόμενοι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία δεν είναι δημοφιλής μεταξύ πολλών Γεωργιανών λόγω της υποστήριξής της προς τις αποσχισθείες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ενώ η κοινή γνώμη της χώρας υποστηρίζει ευρέως την ένταξή της στην ΕΕ και το NATO. Η Ρωσία νίκησε τη Γεωργία σε πόλεμο διάρκειας πέντε ημερών το 2008.

Η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Η γεωργιανή κυβέρνηση κατηγορεί τις δυτικές χώρες για εκβιασμό και σημειώνει ότι ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για να τις σταματήσει από το να σύρουν τη Γεωργία σε άλλον έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Αυτή τέλος αρνείται ότι διαδραμάτισε οποιονδήποτε ρόλο στην υποστήριξη του επίμαχου αυτού νομοσχεδίου, το οποίο υπερασπίστηκε έναντι της δυτικής κριτικής.

Συνασπίζεται η αντιπολίτευση ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Τα φιλοευρωπαϊκά αντιπολιτευόμενα κόμματα της Γεωργίας, αν και παραδοσιακά διαιρεμένα, άρχισαν σήμερα να υπογράφουν ένα χάρτη που καταγράφει τους κοινούς στόχους τους, καθιστώντας φανερή τη βούλησή τους να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Κόμματα «άρχισαν σήμερα επισήμως να υπογράφουν» τον χάρτη, διευκρινίσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το προεδρικό γραφείο, καθώς η φιλοευρωπαία πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση που έχει σχηματίσει το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο κατηγορείται ότι σπρώχνει τη χώρα στην αγκαλιά της Ρωσίας.

«Οι Γεωργιανοί ψηφοφόροι περιμένουν από την αντιπολίτευση να επιδείξει ενότητα καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές», δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τίνα Μποκουτσάβα, στέλεχος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος του φιλοδυτικού πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να υπογραφεί ένας τέτοιος χάρτης, ακριβώς πριν το κοινοβούλιο υιοθετήσει οριστικά τον επίμαχο νόμο περί «ξένης επιρροής», ένα κείμενο που, σύμφωνα με τους επικριτές του, καταργεί ελευθερίες και απομακρύνει αυτή τη χώρα του Καυκάσου από τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της.

Ο χάρτης προβλέπει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα, το δικαστικό σύστημα και την αστυνομία και την κατάργηση του νόμου περί «ξένης επιρροής» όπως και άλλα μέτρα που θεωρούνται αντιευρωπαϊκά και τα οποία το κυβερνών κόμμα προώθησε για να υιοθετηθούν τα τελευταία χρόνια.

Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο νόμος περί «ξένης επιρροής» -που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σήμερα αφού υπογράφηκε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου- έχει στόχο να φιμώσει την αντιπολίτευση και να υπονομεύσει τις πιθανότητές της να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.