Γεωργία: Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει τον νόμο περί «ξένης παρέμβασης»
Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα La Tribune, καταγγέλλει τον νόμο περί «ξένης παρέμβασης», που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας της, χαρακτηρίζοντάς τον σύμβολο μιας αντιευρωπαϊκής μετατόπισης του κυβερνώντος κόμματος και αντίγραφο του σχετικού ρωσικού νόμου που ψηφίστηκε το 2012.
Κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για αυταρχική μετατόπιση και θεωρεί ότι οι βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στην χώρα της τον Οκτώβριο, θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την Ευρώπη. Παραδέχεται ότι το βέτο της επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα, αφού η Βουλή «έχει τους μοχλούς για να περάσει τον νόμο», ωστόσο, όπως τονίζει, είναι πολύ σημαντικό, διότι σηματοδοτεί την αντίθεσή της σε αυτόν τον νόμο. «Με αυτό το βέτο, είμαι κατά κάποιο τρόπο η φωνή της κοινωνίας που λέει όχι σε αυτόν τον νόμο. Είναι το μόνο εργαλειο που έχω. Η μη χρήση του δεν θα ήταν κατανοητή από την κοινωνία», αναφέρει.
Στην ερώτηση, αν φοβάται ότι η ψήφιση του νόμου για την ξένη παρέμβαση θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ιδιότητα της χώρας ως υποψήφιας για την ΕΕ, απαντά: «Η απόσυρση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας ή η κατάργηση του καθεστώτος ‘χωρίς βίζα’ της Γεωργίας, ενώ ο πληθυσμός είναι στους δρόμους κάθε βράδυ με ευρωπαϊκές σημαίες, θα ήταν παραλογισμός. Το ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας πρέπει να συνδεθεί με τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς θα είναι γύρω από το ευρωπαϊκό ζήτημα και θα έχουν την μορφή ενός πραγματικού δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση έχει σήμερα έναν αντιευρωπαϊκό λόγο, ενώ ισχυρίζεται ότι η Γεωργία θα μπει ούτως ή άλλως στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι έιωσε ότι, ακόμη και οι ψηφοφόροι της, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Δεν πρέπει να της δίνουμε την ευκαιρία να παίζει σε δύο ταμπλό.»
Η Ζουραμπισβίλι δηλώνει τέλος ότι περιμένει από τους Ευρωπαίους να μεταβούν στο Τμπιλίσι, ιδιαίτερα από τον Γάλλο Πρόεδρο ο οποίος, όπως τονίζει, της το είχε υποσχεθεί κατά την εκλογή της, το 2018. «Πρέπει να το κάνει πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι μόνο η Γεωργία που διακυβεύεται, είναι το ζήτημα του οριστικού απεγκλωβισμού του Καυκάσου από τη νοοτροπία του σοβιετικού ζυγού και της ρωσικής επιρροής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης της ασφάλειας. Εδώ είναι η Μαύρη Θάλασσα, μια ζώνη διέλευσης ενέργειας και επικοινωνιών. Το ότι η Γαλλία δεν είναι παρούσα είναι παρέκκλιση», τονίζει και προσθέτει: «Το λέω με πολύ ξεκάθαρους όρους. Έγραψα στον Πρόεδρο Μακρόν τον περιμένω για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Γεωργίας στις 26 Μαΐου. Το να έλθει αυτή τη στιγμή, θα ήταν πολύ ορθό.»
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)