Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Γάζα: Σφοδρές μάχες στον βορρά, «εντατικοποίηση» των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα

Με δυσκολία και εμπόδια διεξάγονται οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι σχεδόν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, καταγγέλλουν ΜΚΟ.
Γάζα: Σφοδρές μάχες στον βορρά, «εντατικοποίηση» των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα

Σφοδρές μάχες μαίνονται σήμερα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την επομένη της ανακοίνωσης από το Ισραήλ «εντατικοποίησης» των επιχειρήσεών του στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θύλακα, παρά τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς για τον άμαχο πληθυσμό.

Ύστερα από μέρες αποκλεισμού της άφιξης ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα πρώτο φορτίο με βοήθεια άρχισε σήμερα να εκφορτώνεται μέσω της προσωρινής προβλήτας που κατασκεύασε στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας.

Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς βρίσκεται στον όγδοο μήνα του, ο ισραηλινός στρατός δίνει μάχη κατά των δυνάμεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών και πυρών του ισραηλινού πυροβολικού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους, σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας, τα σωστικά συνεργεία της οποίας καταβάλλουν προσπάθειες για τη διάσωση άλλων κατοίκων που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, στη Ράφα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι στόχευσε με οβίδες τις ισραηλινές δυνάμεις «που σταθμεύουν στη μεθοριακή διάβαση» με την Αίγυπτο.

Οι ακτές της πόλης αυτής, όπου συνωστίζονται εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από την σύγκρουση, δέχονται πυρά από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έπειτα από πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας, από τα οποία υπάρχουν τραυματίες, σύμφωνα με το κουβετιανό νοσοκομείο της πόλης.

Μάχη αποφασιστικής σημασίας

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι επιπλέον δυνάμεις θα εισέλθουν στη Ράφα και ότι «η (στρατιωτική) δραστηριότητα θα ενταθεί», με στόχο να εξαλειφθούν τα τελευταία τάγματα της Χαμάς εκεί.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «αποφασιστικής σημασίας» τη «μάχη της Ράφα», η οποία έχει στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, «τις οδούς διαφυγής και ανεφοδιασμού» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, την καταστροφή του οποίου ορκίστηκε το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, που πυροδότησε τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Ναντάβ Σοσάνι, «υπάρχουν όμηροι στη Ράφα», που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου. «Επιχειρούμε για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να τους φέρουμε σπίτι».

Από τις 6 Μαΐου που ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους αμάχους να εγκαταλείψουν τους ανατολικούς τομείς της Ράφα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης, «600.000 άνθρωποι έχουν φύγει», σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι, κάτοικοι και εκτοπισμένοι από τις μάχες, βρίσκονταν ως εκείνη τη στιγμή στην πόλη αυτή.

Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν το ανατολικό τμήμα της, όπως και άλλες συνοικίες της πόλης που βρίσκεται στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι «η ανθρωπιστική καταστροφή» στη Ράφα, για την οποία εκφράζει φόβους η διεθνής κοινότητα, αποφεύχθηκε από το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκκενώσει τη ζώνη των μαχών».

Στη Χάγη, παράλληλα, κατά τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον της υψηλότερης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, στην οποία προσέφυγε η Νότια Αφρική, η οποία δηλώνει ότι το Ισραήλ ενέτεινε μια εκστρατεία «γενοκτονίας» με την στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, το Ισραήλ κατήγγειλε σήμερα ότι οι κατηγορίες αυτές «είναι εντελώς αποκομμένες» από την πραγματικότητα.

Από τις 7 Μαΐου, που αναπτύχθηκε ο ισραηλινός στρατός στην παλαιστινιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης με την Αίγυπτο, δεν περνά πια καμία ανθρωπιστική βοήθεια, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ να επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι’ αυτό τον αποκλεισμό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ωστόσο ότι 365 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν χθες, Πέμπτη, στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των διαβάσεων στην ισραηλινή πλευρά του Κερέμ Σαλόμ και του Ερέζ.

Νεκροί από «φίλια πυρά»

Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν συχνά για τον κίνδυνο λιμού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι, το 70% των οποίων έχει εκτοπιστεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 7 Οκτωβρίου.

Εκείνη τη μέρα, μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν αιματηρή και άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που στηρίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Από τους 252 ανθρώπους που απήχθησαν όμηροι στις 7 Οκτωβρίου από τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, οι 128 εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 38 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η μεγάλη επίθεση, που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα, έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στην Λωρίδα της Γάζας, όπου 35.303 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τετάρτη από «φίλια πυρά» κατά τις μάχες στην Τζαμπάλια. Συνολικά 279 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου η Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, πήρε την εξουσία το 2007.

Αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο

Οι διεθνείς οργανώσεις ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις ανθρωπιστικές τους δραστηριότητες στη Λωρίδα της Γάζας που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, λόγω των δυσκολιών να εισέλθει η βοήθεια στον θύλακα και τα πολλά πρακτικά εμπόδια που εγείρονται συνεχώς από το Ισραήλ.

«Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, και θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες, και ολοένα και λιγότερη πρόσβαση στον πληθυσμό, οπότε γίνεται όλο και πιο επείγον» να προσφέρουμε ανθρωπιστική απάντηση, δήλωσε στέλεχος ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι σχεδόν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και μία εβδομάδα και η είσοδος βοήθειας έχει ουσιαστικά διακοπεί αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι – κάτοικοι της πόλης και εκτοπισμένοι από τους περισσότερους από επτά μήνες πολέμου.

Από τις 7 Μαΐου, όταν ο στρατός του Ισραήλ έθεσε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης στη Ράφα, Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αλληλοκατηγορούνται για την παράλυση του κρίσιμου αυτού περάσματος, από όπου εισερχόταν στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που είναι απαραίτητα για τις υποδομές και τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στον θύλακα.

Το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, που έκλεισε για κάποιες ημέρες στις αρχές Μαΐου έπειτα από επίθεση με ρουκέτες, επισήμως επαναλειτουργεί, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν εκεί τη βοήθεια που φτάνει μέσω του Ισραήλ λόγω της έλλειψης καυσίμων και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.

Πολλές οργανώσεις επικρίνουν εξάλλου τις ισραηλινές αρχές επειδή απορρίπτουν τα αιτήματά τους να τους επιτρέψουν την πρόσβαση σε κάποιες περιοχές ή δεν απαντούν καθόλου.

Και όταν ανθρωπιστικό προσωπικό ή βοήθεια καταφέρει να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα από το Κερέμ Σαλόμ, αυτό «γίνεται με μεγάλο κίνδυνο, σε μια ζώνη συγκρούσεων», εξηγεί εργαζόμενος του ΟΗΕ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν καταφέρνουμε να αναπτύξουμε τις ομάδες μας, οι συνθήκες ασφαλείας είναι πάρα πολύ ασταθείς», σχολιάζει στέλεχος της Humanity and Inclusion (HI) στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εξάλλου η διαδικασία επικοινωνίας με τις ισραηλινές αρχές – για να τις ενημερώσουν για παράδειγμα για τη μετακίνηση μιας ομάδας—είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Οι ΜΚΟ μιλούν πρώτα με τον ΟΗΕ, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά του την ισραηλινή διεύθυνση συντονισμού και σύνδεσης με τη Γάζα (CLA), η οποία ενημερώνει την υπηρεσία στη οποία υπάγεται, το Cogat, το γραφείο διασύνδεσης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας με τους Παλαιστίνιους.

Σε αυτό το στάδιο ενημερώνεται ο ισραηλινός στρατός.

«Περιστατικά έχουν σημειωθεί ακόμη και αφού λάβαμε το πράσινο φως από την Cogat», εξηγεί η Τάνια Χάρι διευθύντρια της Gisha, μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι κάτι δεν λειτουργεί στην επικοινωνία», εκτιμά.

Πλέον κάποιες ΜΚΟ προσπαθούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τις ισραηλινές αρχές, απόπειρες, οι οποίες – όπως καταγγέλλουν άλλες οργανώσεις—απειλούν να δημιουργήσουν προηγούμενο και να προσθέσουν στην πολυπλοκότητα του μηχανισμού.

Παράλληλα οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αξιωματούχοι ΜΚΟ, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προβλέπει ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα πρέπει να επιτρέπουν τη διανομή βοήθειας.

«Είναι προφανώς υποχρέωση δική μας να τους ενημερώνουμε για τις μετακινήσεις μας, τις οποίες δεν θα πρέπει να εμποδίζουν», διευκρινίζει η εργαζόμενη στην HI.

Επί του πεδίου τα προβλήματα δεν λείπουν, όπως η έλλειψη καυσίμων.

«Αν πηγαίνουμε μόνο σε μέρη όπου μπορούμε να πάμε με τα πόδια, περιορίζουμε πολύ το εύρος» των δραστηριοτήτων μας, συνεχίζει η ίδια.

Έπειτα από τα πυρά εναντίον κομβόι του ΟΗΕ, που προκάλεσαν τη Δευτέρα τον θάνατο ενός εργαζόμενου στη Ράφα», «ακυρώσαμε όλες μας τις μετακινήσεις της ημέρας για να περιορίσουμε τους κινδύνους για τις ομάδες μας», δηλώνει η Σάινα Λόου αρμόδια επικοινωνίας στο Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Η ίδια κάνει λόγο για κλίμα «σύγχυσης» που προκαλείται κυρίως από «τους βομβαρδισμούς» ή «την απουσία διατήρησης της τάξης».

Σε όλα αυτά προστίθενται και άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα ότι πολλοί δρόμοι, ανάμεσά τους και μεγάλοι άξονες, που είναι απροσπέλαστοι καθώς είναι γεμάτοι συντρίμμια. Και οι επικοινωνίες είναι δύσκολες επειδή το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα λόγω των κεραιών που έχουν υποστεί ζημιές, καταγγέλλουν ΜΚΟ, με το Ισραήλ να απαγορεύει τη χρήση δορυφορικών τηλεφώνων και ασυρμάτων.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.