Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.12.2024

Γαλλία: Νέα ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Οι Γάλλοι καλούνται και πάλι σήμερα, για 11η φορά από τον Ιανουάριο, να διαδηλώσουν και να απεργήσουν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο Μακρόν, σε μια όλο και πιο τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση.
Γαλλία: Νέα ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Η διασυνδικαλιστική επιτροπή ελπίζει σε μια μαζική κινητοποίηση, ενώ η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφανθεί στις 14 Απριλίου σχετικά με τη συνταγματικότητα αυτής της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης. Οι αρχές προβλέπουν ότι οι διαδηλώσεις θα είναι λιγότερο μαζικές από τις προηγούμενες.

Το σχέδιο αυτό του Μακρόν, το οποίο προβλέπει κυρίως την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση. Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε ένας συνταγματικός μηχανισμός που την επέβαλε παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη μεταρρυθμιστική εργατική συνομοσπονδία CFDT.

«Πρόκληση»

Μια χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τη διασυνδικαλιστική -η οποία αριθμεί 8 συνδικαλιστικές οργανώσεις- δεν έφερε αποτελέσματα και τα συνδικάτα έκαναν λόγο για «αποτυχία».

Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε από την πλευρά του μέσω του περιβάλλοντός του επιμένοντας στη μεταρρύθμιση και επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία του διαλόγου στα συνδικάτα, ιδιαίτερα στη CFDT, η οποία «δεν θέλησε να συμμετάσχει σ’ ένα συμβιβασμό».

«Λέω ‘σταματήστε την προβοκάτσια’. Δεν έχει νόημα, δεν βρισκόμαστε σ’ ένα ρινγκ. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα», απάντησε σήμερα ο επικεφαλής της CFDT Λοράν Μπερζέ μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL.

«Είμαστε μέσα σε μια κοινωνική κρίση, έχουμε μια κρίση δημοκρατίας, υπάρχει ένα πρόβλημα. Τη λύση, αυτός είναι που την έχει στα χέρια του», πρόσθεσε.

Λιγότερα προβλήματα

Τα προβλήματα αναμένεται ότι θα είναι λιγότερα απ’ ό,τι κατά τις προηγούμενες ημέρες κινητοποίησης, κυρίως στις συγκοινωνίες. Στις 28 Μαρτίου, κατά την προηγούμενη ημέρα δράσης, στην κινητοποίηση είχαν συμμετάσχει 740.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «περισσότεροι από δύο εκατομμύρια», σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.

Αυτή τη φορά οι αρχές περιμένουν ότι θα συμμετάσχουν από 600.000 ως 800.000 άνθρωποι, από τους οποίους 60.000 ως 90.000 στο Παρίσι. Θα κινητοποιηθούν 11.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες, καθώς επεισόδια είχαν σημειωθεί στις τελευταίες πορείες.

Στην εκπαίδευση, περίπου 20% των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια παιδεία θα απεργήσουν, σύμφωνα με συνδικαλιστική πηγή.

Η διασυνδικαλιστιή επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει απόψε για να αποφασίσει για μια νέα ημέρα κινητοποίησης μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Ο Λοράν Μπερζέ ελπίζει ότι οι Σοφοί θα ακυρώσουν στις 14 Απριλίου «το σύνολο του νόμου». Το Συνταγματικό Συμβούλιο μπορεί να επικυρώσει τη μεταρρύθμιση, να την ακυρώσει εν μέρει ή ακόμα και πλήρως.

Πολιτικά η σύγκρουση φαίνεται να ευνοεί την άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν, η οποία αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση, αλλά τηρεί διακριτική στάση από την αρχή της διένεξης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, 47% των Γάλλων θεωρούν πως η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού «έχει το ανάστημα μιας Προέδρου της Δημοκρατίας», καταγράφοντας άνοδο κατά 5 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, και πως είναι «ικανή να μεταρρυθμίσει τη χώρα» (51%, +8 μονάδες).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.