Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
08.01.2025

Ερντογάν: Πρόταση για μεταφορά πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα

«Ας τελειώσουμε με τις αερομαχίες στο Αιγαίο». Δηλώσεις Ερντογάν για την επίσκεψη του στην Αθήνα με αναφορές στο Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο και τα ενεργειακά.
Ερντογάν: Πρόταση για μεταφορά πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα

Δηλώσεις εν πτήσει προς τους δημοσιογράφος που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από την Αθήνα έκανε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προτείνει, κατά δήλωσή του, στην Ελλάδα την επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και στην πυρηνική ενέργεια: «Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ενέργεια του πυρηνικού σταθμού μας που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη» στη βόρεια Τουρκία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, υπενθύμισε τα σχέδια της Τουρκίας με τη Μόσχα για την εγκατάσταση στην Ανατολική Θράκη ενός κέντρου διανομής ρωσικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις “αερομαχίες”, όπως το είπε, στο Αιγαίο, δήλωσε «ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά σε σχέση με την Τουρκία, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη.

«Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία όπως εμείς. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε πλέον καταστεί σε θέση να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδας» ανέφερε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, «τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής».

«Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να παράγουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Έκανε επίσης λόγο για μία ακόμη φορά για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής: «Δεν επιβουλευόμαστε τα δίκαια κανενός, αλλά είναι ισχυρή η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας». Υποστήριξε δε ότι ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανήλθε στην πρότασή του για μία διεθνή διάσκεψη.

Για τη Σουηδία

Ο Ερντογάν εξάρτησε την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από μια «ταυτόχρονη» έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με το κείμενο συνέντευξής του στα μέσα ενημέρωσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ο Καναδάς το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για τη Σουηδία αναφορικά με τις κάμερες που θέλουμε να αγοράσουμε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε το ίδιο πράγμα. Αν εσείς έχετε το Κογκρέσο σας, εγώ έχω το κοινοβούλιό μου. Λέτε πως θα πάρετε μέτρα για το ζήτημα των F-16 μετά την έγκριση από το Κογκρέσο. (…) Κάντε ταυτόχρονα και με αλληλέγγυο τρόπο αυτό που σας αναλογεί και το κοινοβούλιό μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε χθες, Πέμπτη, από την Αθήνα.

Όταν ο Ερντογάν επισήμανε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι η Σουηδία θα πάρει τελικά το πράσινο φως, ο Καναδάς, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είχε συμφωνήσει σιωπηρά να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την άρση του ελέγχου στις εξαγωγές εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στα οποία περιλαμβανόταν οπτικός εξοπλισμός, είχε μεταδώσει το Ρόιτερς.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροπλάνα που ήδη διαθέτει. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αυτή την πώληση ύψους 20 δισεκ. δολαρίων, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο για την καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις εντάσεις με την Ελλάδα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.