Εκλογές στις ΗΠΑ: Απρόβλεπτη η αναμέτρηση ανάμεσα σε Χάρις και Τραμπ
Η υποψήφια των Δημοκρατικών λογαριάζει στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση, ζήτημα που ανέδειξε στη γενικά κεντρώα εκστρατεία της, για να κινητοποιήσει μαζικά τις γυναίκες.
Από την άλλη ο μεγιστάνας των ακινήτων, που δεν φάνηκε να κόπτεται για την προσέλκυση μετριοπαθών ψηφοφόρων, χρησιμοποιεί ρητορική ολοένα πιο βίαιη.
Πριν από τις δηλώσεις του για το ότι θα έπρεπε κάποιος να «διαπεράσει» τον Τύπο με σφαίρες, είχε ήδη προκαλέσει αντεγκλήσεις μοιάζοντας να λέει πως θα ήθελε να φέρει αντιμέτωπη ορκισμένη αντίπαλό του, την πρώην κοινοβουλευτικό των Ρεπουμπλικάνων Λιζ Τσέινι, με κάνες τουφεκιών.
Οι χθεσινές τοποθετήσεις του «δεν είχαν καμιά σχέση με το να κάνει κανείς κακό» σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ απεναντίας ανησυχεί για τον «κίνδυνο» που διατρέχουν οι δημοσιογράφοι που «θα έπρεπε κι αυτοί» να έχουν προστατευτικό τζάμι, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας του.
Οι δυο αντίπαλοι, που έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις εκστρατείες τους τόσο ο μεν όσο και η δε, συνεχίζουν να περιδιαβαίνουν τις διεκδικούμενες πολιτείες και να γεμίζουν μέχρι απόλυτου κορεσμού τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα ηλεκτρονικά, με διαφημιστικές καταχωρήσεις.
Η εξηντάρα αντιπρόεδρος, πρώην εισαγγελέας από την Καλιφόρνια, κόρη τζαμαϊκανού πατέρα και ινδής μητέρας, έγινε μάλλον ξαφνικά υποψήφια πρόεδρος τον Ιούλιο, μετά την εκκωφαντική απόφαση του Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, να αποσυρθεί από την κούρσα.
Καλεί τους Αμερικανούς να «γυρίσουν τη σελίδα μιας δεκαετίας με τον Ντόναλντ Τραμπ», τον μεγιστάνα των ακινήτων που εξελέγη προς γενική κατάπληξη το 2016 στην προεδρία προκαλώντας σειρά ανατροπών στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ και κλονίζοντας τη δημοκρατία στη χώρα.
Η Κάμαλα Χάρις τον έχει χαρακτηρίσει «φασίστα» που θέλει διακαώς «εκδίκηση».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, που οι καταδίκες και οι διώξεις σε βάρος του μοιάζουν να γλιστρούν και να φεύγουν από πάνω του, δεν διστάζει να χρησιμοποιεί απροκάλυπτα προσβλητική γλώσσα, αμφισβητώντας μεταξύ άλλων την ευφυία της αντιπάλου του.
Παρουσιάζει τον εαυτό του περίπου ως θεόσταλτο ηγέτη για τις ΗΠΑ που κατ’ αυτόν απειλούνται από οικονομικό κατακλυσμό και υφίστανται «εισβολή» από εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο «δολοφόνοι».
Το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό κράτος, είναι περίπλοκο. Η προεδρία κρίνεται έπειτα από γενική, αλλά έμμεση ψηφοφορία: οι πολίτες αναδεικνύουν εκλεκτορικό σώμα με 538 μέλη, μοιρασμένα στις 50 πολιτείες, που σημαίνει πως ο αριθμός των ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος δεν έχει αποφασιστική σημασία.
Πολλές πολιτείες θεωρούνται ήδη δεδομένες για την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ. Εξού οι προσπάθειες των δυο αντιπάλων και το ενδιαφέρον έχουν επικεντρωθεί τόσο στις επτά «swing states», τις διεκδικούμενες πολιτείες.
Κι αν Χάρις και Τραμπ κερδίσουν ίσο αριθμό εκλεκτόρων;
Τι θα συμβεί αν ούτε η Κάμαλα Χάρις ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στις 5 Νοεμβρίου; Το ενδεχόμενο, που προκαλεί άγχος στους Αμερικανούς οι οποίοι ήδη ανησυχούν για την επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών, είναι θεωρητικά σχεδόν αδύνατο.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, σε αυτή την περίπτωση το Κογκρέσο θα αναλάβει να εκλέξει τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα τα νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εκλέξουν τον πρόεδρο και της Γερουσίας τον αντιπρόεδρο.
Προκειμένου οι δύο υποψήφιοι να συγκεντρώσουν 269 εκλέκτορες έκαστος, σε σύνολο 538, θα πρέπει η Χάρις να κερδίσει στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια και ο Τραμπ να κερδίσει στη Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα και μία εκλογική περιφέρεια που παραδοσιακά ψηφίζει Δημοκρατικούς στη Νεμπράσκα.
Πρόκειται ωστόσο για ένα σχεδόν απίθανο σενάριο, το οποίο έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824.
Πώς ακριβώς θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου 2025, σε περίπτωση ισοψηφίας;
«Κάθε πολιτεία, ανεξαρτήτως του πληθυσμού της, έχει μία ψήφο», διευκρινίζει το Congressional Research Center.
Αυτό σημαίνει ότι δεν ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές, αλλά μια αντιπροσωπεία των βουλευτών του κόμματος που έχει κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών σε κάθε πολιτεία: το Άινταχο, δηλαδή, με τους δύο βουλευτές του θα έχει μία ψήφο, όπως και η Καλιφόρνια με τους 52 βουλευτές.
Καθώς οι πολιτείες των ΗΠΑ είναι 50, ο υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 26 ψήφους για να κερδίσει. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο θα οξύνει την ένταση στις ΗΠΑ μια τέτοια διαδικασία, την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί ήδη πιστεύουν ότι έχουν γίνει παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)