Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.12.2024

Διεθνής καταδίκη για το νέο μακελειό στη Γάζα

Κατακραυγή κατά του Ισραήλ για την χθεσινή σφαγή τουλάχιστον 110 απελπισμένων Παλαιστινίων που λιμοκτονούσαν.
Διεθνής καταδίκη για το νέο μακελειό στη Γάζα

Πυρά στρατιωτών του Ισραήλ εναντίον πλήθους απελπισμένων Παλαιστινίων που λιμοκτονούν και ποδοπάτημα κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων χθες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 110 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Χαμάς, προκαλώντας αγανάκτηση στη διεθνή κοινότητα και εκκλήσεις να υπάρξει απόδοση ευθυνών.

Αναγνωρίζοντας πως υπήρξαν -«περιορισμένα», κατ’ αυτόν- πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες που ένιωσαν ότι «απειλούνταν» (!), εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων ισχυρίστηκε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

Η τραγωδία, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα περιπλέξει τις συνομιλίες με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, ρημαγμένο έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου, ο πληθυσμός του οποίου απειλείται από λιμό.

Σημειώνεται ότι η σφαγή των απελπισμένων έγινε την ημέρα που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου ξεπέρασε τους 30.000 νεκρούς.

Η ένοπλη σύρραξη, που μεταμόρφωσε τη μικρή παραθαλάσσια περιοχή σε «τόπο θανάτου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι εδώ και καιρό, και μακράν, η φονικότερη από τις πέντε στις οποίες ενεπλάκησαν Ισραήλ και Χαμάς αφότου αυτή η τελευταία άρχισε να ασκεί την εξουσία εκεί, το 2007.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «σοκαρισμένος» από τη σφαγή που καταδίκασε, ζήτησε «αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα» για να αποδοθούν ευθύνες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως αυθημερόν και κεκλεισμένων των θυρών για να τη συζητήσει.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε την «αλήθεια» και «δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σήμερα, ζητάμε εξηγήσεις και θα χρειαστεί ανεξάρτητη έρευνα για να καθοριστεί τι συνέβη», τόνισε ο Σεζουρνέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις αντιδράσεις του Παρισιού.

«Η Γαλλία μιλά. Μιλά όταν πρόκειται να χαρακτηρίσει τρομοκρατική τη Χαμάς. Αλλά πρέπει να μιλά και όταν συμβαίνουν ωμότητες στη Γάζα», εξήγησε.

Ο Σεζουρνέ τόνισε επίσης ότι, αν έρευνα χαρακτηρίσει το περιστατικό έγκλημα πολέμου, «προφανώς θα χρειαστεί να αποφανθεί η δικαιοσύνη». Εξέφρασε μάλιστα την αγανάκτησή του στην ιδέα ότι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα. «Δεν μπορούμε να το αντέξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν «απαντήσεις» από το Ισραήλ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει πως η κυβέρνησή του θα εξετάσει τις «αντιφατικές εκδοχές» για την τραγωδία.

Γιατρός στο νοσοκομείο Ας Σίφα δήλωσε πως ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον «χιλιάδων πολιτών» που προσπαθούσαν να φθάσουν στα φορτηγά με τη βοήθεια στην πόλη της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτό το «μακελειό».

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «φορτηγά με βοήθεια πλησίασαν πολύ κάποια άρματα του στρατού που βρίσκονταν στη ζώνη και το πλήθος, χιλιάδες άνθρωποι, όρμησε στα φορτηγά». Οι στρατιώτες «άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους» διότι είχε «πλησιάσει πολύ κοντά στα άρματα».

«Δεν έγινε κανένα πλήγμα του ισραηλινού στρατού προς την κατεύθυνση της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής», επέμεινε ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ Ντανιέλ Χαγκαρί.

«Η Κίνα έχει θλιβεί βαθιά από το περιστατικό αυτό και το καταδικάζει έντονα», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

«Η Κίνα καλεί της ενδιαφερόμενες πλευρές, κυρίως το Ισραήλ, να κηρύξουν εκεχειρία και να τερματίσουν αμέσως τις συγκρούσεις», πρόσθεσε η Μάο ζητώντας «να δοθούν σοβαρές εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να εισέρχεται στη Γάζα προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

«Μακελειό»

Η Παλαιστινιακή Αρχή, με έδρα τη Δυτική Όχθη, ανέφερε πως «καταδικάζει την αποτρόπαιη σφαγή που διέπραξαν οι δυνάμεις κατοχής».

Τονίζοντας πως οι ειδήσεις από τον θύλακο του προκάλεσαν «φρίκη», ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή το «νέο μακελειό», αυτούς που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους.

Αραβικές χώρες του Κόλπου εξέφρασαν την καταδίκη τους, όπως το Κατάρ, που έκανε λόγο για «ειδεχθή σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων».

Η Τουρκία, από την πλευρά της, κατήγγειλε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Επίσης χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε νέο απολογισμό των θυμάτων, που έκανε λόγο για 30.035 νεκρούς και 70.457 τραυματίες, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, από την 7η Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης κάπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο 130 και πλέον, από τους οποίους όμως 31 θεωρείται πως είναι νεκροί, μετά την απελευθέρωση 105 και πλέον ομήρων στα τέλη Νοεμβρίου, όταν κηρύχθηκε ανακωχή.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι βομβαρδισμοί που συνεχίστηκαν για ακόμη μια νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε 83 ανθρώπους από το βράδυ ως σήμερα το πρωί.

Εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χθες πως έχει συναίσθηση του γεγονότος πως η χθεσινή τραγωδία θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για να συναφθεί συμφωνία για νέα ανακωχή προτού αρχίσει ο μήνας του ραμαζανιού, ιερός για τους μουσουλμάνους, περί τη 10η ή την 11η Μαρτίου.

«Πιθανόν» δεν θα υπάρξει συμφωνία ως τη Δευτέρα, παραδέχθηκε, ενώ μέχρι τώρα εξέφραζε την ελπίδα πως θα κλεινόταν ως την 4η Μαρτίου.

Εδώ κι εβδομάδες, διεθνείς μεσολαβητές -το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ- προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη σύναψη συμφωνίας για ανακωχή έξι εβδομάδων, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, καθώς και την είσοδο μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στον θύλακο, υπό πολιορκία του Ισραήλ από την 9η Οκτωβρίου, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, απειλείται από λιμό, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, ειδικά στον βορρά, όπου η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι στην πράξη αδύνατη, εξαιτίας των καταστροφών, των μαχών, των λεηλασιών, και όπου κάτοικοι λένε πως αναγκάστηκαν να τρέφονται με ζωοτροφές ή να σκοτώνουν εκτρεφόμενα ζώα για να επιβιώσουν.

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί ακατάπαυστα τον μικροσκοπικό θύλακο και την 27η Οκτωβρίου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις, που προοδευτικά εξαπλώθηκαν από τον βορρά στον νότο.

«Απλά να φύγουμε»

Ο πόλεμος παράλληλα προκάλεσε περαιτέρω κλιμάκωση τς βίας στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ χθες εναντίον τριών αδελφών κοντά στη Χεβρώνα (νότια), σκοτώνοντας τους δύο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Δυο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν επίσης από σφαίρες σε επίθεση κοντά σε εβραϊκό οικισμό, η οποία αποδόθηκε από τον στρατό σε «τρομοκράτη», που σκοτώθηκε.

Καθημερινά, άμαχοι πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα στις μάχες και τους βομβαρδισμούς, από τους οποίους δεν γλιτώνει καμιά περιοχή. Ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε σωρούς συντριμμιών και 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι, από τα 2,4 εκατ. που είναι ο συνολικός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα εντονότερη ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλούσε χερσαία επίθεση -την έχει προαναγγείλει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου- στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν παγιδευτεί κάπου ενάμισι εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι, χωρίς οδό διαφυγής.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επιμένει μολαταύτα ότι θα διατάξει να εξαπολυθεί χερσαία επίθεση ώστε, κατ’ αυτόν, να νικηθεί η Χαμάς στο «τελευταίο οχυρό» της.

«Θέλουμε κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί στον κόσμο να επιστρέψει σπίτι του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κοιμάται στα συντρίμμια», δήλωσε ο Γιούσεφ Καφάφνι, εκτοπισμένος Παλαιστίνιος. «Θέλουμε απλά να φύγουμε», πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.