BBC: Το Λιμενικό πίεσε επιζώντες να κατηγορήσουν τους Αιγύπτιους ως διακινητές
Συνεχίζονται τα εκτενή ρεπορτάζ από τον διεθνή Τύπο για το ναυάγιο της Πύλου. Αυτή τη φορά το BBC, φέρνει στο φως της δημοσιότητας μαρτυρίες και στοιχεία τα οποία αυξάνουν τις αμφιβολίες για την εκδοχή του Λιμενικού όσον αφορά την πολύνεκρη τραγωδία.
Δύο επιζώντες του ναυαγίου κατήγγειλαν πως το Λιμενικό τους πίεσε να αναγνωρίσουν ως τους διακινητές τους, εννέα Αιγύπτιους που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος «Adriana». Σύμφωνα με τους ίδιους, οι πρόσφυγες φιμώθηκαν και δέχθηκαν εκφοβισμό από τις ελληνικές αρχές, διότι υποστήριξαν ότι η ακτοφυλακή μπορεί να ευθύνεται για την τραγωδία.
Όπως είπαν στον δημοσιογράφο του BBC, το Λιμενικό χρησιμοποίησε σχοινί για να ρυμουλκήσει το αλιευτικό, με αποτέλεσμα να βυθιστεί.
«Έδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι κινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν», λέει ο Μουσάμπ. «Το ελληνικό σκάφος αποχώρησε γρήγορα προκαλώντας την ανατροπή του σκάφους μας. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση».
Όταν διασώθηκαν, δύο ώρες μετά τη βύθιση του πλοίου, οι δύο μάρτυρες υποστηρίζουν ότι το Λιμενικό είπε στους επιζώντες να «σιωπήσουν», όταν άρχισαν να λένε για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την καταστροφή.
«Όταν οι άνθρωποι απάντησαν λέγοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία, ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει», λέει ο Άχμαντ.
«Έχεις γλιτώσει τον θάνατο! Σταμάτα να μιλάς για το περιστατικό! Μην κάνεις περισσότερες ερωτήσεις γι’ αυτό!», λέει ότι του φώναξαν.
Οι δύο άνδρες λένε ότι φοβούνται να μιλήσουν δημόσια γιατί φοβούνται ότι θα βρεθούν κατηγορούμενοι όπως οι εννέα Αιγύπτιοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για διακίνηση. «Εάν υπήρχε δίκαιο σύστημα, θα συμβάλλαμε σε αυτήν την υπόθεση», λέει ο Άχμαντ.
Το BBC επισημαίνει ότι το Λιμενικό και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ και απέρριψαν τα αιτήματά του για συνέντευξη.