Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
10.01.2025

Από τον Παναμά μέχρι τη Γροιλανδία, ο Τραμπ επαναλαμβάνει τις επεκτατικές βλέψεις του

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Δανίας στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ ότι θέλει να πάρει τον έλεγχο του νησιού.
Από τον Παναμά μέχρι τη Γροιλανδία, ο Τραμπ επαναλαμβάνει τις επεκτατικές βλέψεις του

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες, Τρίτη, τη φιλοδοξία του να προσαρτήσει τη διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, δια της βίας αν χρειαστεί, σε μια ασυνάρτητη και προκλητική συνέντευξη Τύπου που προκάλεσε αυστηρές απαντήσεις από τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Το ραντεβού με τον Τύπο από το Μαρ-α-Λάγκο, την κατοικία του στη Φλόριντα, υποτίθεται ότι θα αφορούσε μια επένδυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ ξεμπέρδεψε στα γρήγορα μ’ αυτό το θέμα για να συνεχίσει αναφερόμενος για περισσότερο από μία ώρα σ’ ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων.

Ως συνήθως, είναι δύσκολο στις ηχηρές δηλώσεις του να ξεχωρίσει κανείς πραγματικές ανακοινώσεις από υπερβολές.

Όταν ερωτήθηκε, αν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξει προσφυγή στις ένοπλες δυνάμεις για να προσαρτηθούν η διώρυγα του Παναμά, αρτηρία ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, και η Γροιλανδία, αυτόνομο έδαφος της Δανίας, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Δεν μπορώ να σας το διαβεβαιώσω για καμιά από τις δύο».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει ήδη ισχυριστεί επανειλημμένα ότι θέλει να πάρει πίσω τη διώρυγα του Παναμά, που κατασκευάσθηκε από τις ΗΠΑ και εγκαινιάσθηκε το 1914, αν δεν μειωθεί η τιμή των διοδίων για τα αμερικανικά πλοία.

Χθες επέκρινε επίσης τη συμφωνία που συνήφθη το 1977 από τον τότε πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, η οποία κατέληξε στη μεταβίβαση του ελέγχου της διώρυγας του Παναμά το 1999.

«Δεν μας φέρονται σωστά. Βάζουν τα πλοία μας να πληρώνουν περισσότερο από τα πλοία άλλων χωρών», ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μας κοροϊδεύουν γιατί πιστεύουν ότι είμαστε βλάκες. Τώρα όμως δεν είμαστε βλάκες», δήλωσε ακόμα.

Η κυριαρχία του Παναμά επί της διώρυγας «δεν είναι διαπραγματεύσιμη», του απάντησε ωστόσο ο Χαβιέρ Μαρτίνες-Ατσά, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής της κεντρικής Αμερικής.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε επίσης εκφράσει την άποψη ότι ο έλεγχος της Γροιλανδίας αποτελεί «απόλυτη αναγκαιότητα» για «την εθνική ασφάλεια και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Χθες, Τρίτη, κάλεσε τη Δανία να «παραιτηθεί» απ’ αυτό το αυτόνομο έδαφος.

Ο γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στη Γροιλανδία για μια ιδιωτική επίσκεψη ως «τουρίστας».

Ο Donald Trump Jr. βρίσκεται σε ιδιωτική επίσκεψη στην αυτόνομη δανική επικράτεια της Γροιλανδίας, 7 Ιανουαρίου 2025. EPA/EMIL STACH

«Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς», επέμεινε μιλώντας στην τηλεόραση η δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ έφθανε στο Νουούκ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε εξάλλου να χρησιμοποιήσει την «οικονομική ισχύ» εναντίον του Καναδά, αυτού του συμμάχου η ασφάλεια του οποίου, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιδοτείται» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγο μετά την ανακοίνωσή της παραίτησης, τη Δευτέρα, του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πως ο Καναδάς θα πρέπει «να συγχωνευθεί» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια δήλωση που προκάλεσε εκνευρισμό στη βόρεια γείτονα.

Η καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί του απάντησε πως ο Καναδάς δεν θα υποχωρήσει «ποτέ μπροστά στις απειλές», ενώ ο Τζάστιν Τριντό πρόσθεσε: «Ποτέ, ουδέποτε, ο Καναδάς δεν θα γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αυτό δεν εμπόδισε τον Ντόναλντ Τραμπ να αναρτήσει μερικές ώρες αργότερα στο Truth Social, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης του οποίου είναι ιδιοκτήτης, ένα χάρτη των ΗΠΑ που περιλαμβάνει ως τμήμα τους τον Καναδά.

Ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος επανέλαβε επίσης τις κατηγορίες του εναντίον του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας και πάλι ότι τα μέλη του δεν πληρώνουν αρκετά σε αντάλλαγμα για την προστασία που τους παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, τα κράτη μέλη οφείλουν να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους στο 5% του ΑΕΠ τους, από το 2% που απαιτείται τώρα. «Μπορούν όλοι να το κάνουν», πρόσθεσε.

Σε μια άλλη, πιο συμβολική ανακοίνωση που προκάλεσε σοκ, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίσθηκε ότι μόλις επιστρέψει στο Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αλλάξουν την ονομασία του κόλπου του Μεξικού σε «κόλπο της Αμερικής».

Στη συνέχεια επέκρινε το Μεξικό, το οποίο «οφείλει να σταματήσει να αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεχύνονται στη χώρα μας», αναφερόμενος στο γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι περνούν λαθραία τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε επίσης φύρδην-μίγδην στις αιολικές γεννήτριες στη θάλασσα, «οι οποίες τρελαίνουν τις φάλαινες», ή ακόμα στη θέρμανση με ηλεκτρικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζέστη από τη θέρμανση με αέριο είναι «πολύ καλύτερη» και δεν προκαλεί «φαγούρα».

Η σημαία της Γροιλανδίας κυματίζει στην πόλη Sisimiut. EPA/Ida Marie Odgaard

Συνάντηση πρωθυπουργού της Γροιλανδίας με τον βασιλιά της Δανίας

Ο ηγέτης της Γροιλανδίας θα συναντηθεί σήμερα στην Κοπεγχάγη με τον βασιλιά της Δανίας μετά τη δήλωση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να πάρει τον έλεγχο του νησιού αυτού της Αρκτικής, ενός αυτοδιοικούμενου εδάφους της Δανίας.

Χθες Τρίτη ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι δεν αποκλείει να προχωρήσει σε στρατιωτικές ή οικονομικές ενέργειες εις βάρος της Δανίας για να περάσει η Γροιλανδία υπό την κυριότητα των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε, ο οποίος έφθασε αργά χθες το βράδυ στην Κοπεγχάγη, είχε ανακοινώσει πριν από την επίσκεψή του την αναβολή της συνάντησής του με τον βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκο που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Αλλά σήμερα, τα Ανάκτορα της Δανίας ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση χωρίς ωστόσο να δώσουν λεπτομέρειες.

Με πληθυσμό 57.000 η Γροιλανδία αποτελεί τμήμα της Δανίας επί 600 χρόνια και σήμερα ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα των εσωτερικών της υποθέσεων ως ημιαυτόνομο έδαφος ως μέρος της επικράτειας της Δανίας.

Οι σχέσεις της με τη Δανία διαταράχθηκαν πρόσφατα έπειτα από τις αποκαλύψεις για τη διαχείριση των υποθέσεών της από τις αρχές της Δανίας κατά τον 20ό αιώνα. Ανάμεσά τους και η υπόθεση της αναγκαστικής επιβολής ελέγχου των γεννήσεων κατά τη δεκαετία του 1960.

Ο Έγκεντε έχει διαμηνύσει ότι το νησί δεν είναι προς πώληση ενώ στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του διατύπωσε εκ νέου την επιθυμία του για ανεξαρτητοποίηση της Γροιλανδίας από την πρώην αποικιακή της δύναμη.

Αλλά και η Δανία υποστηρίζει ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται και ότι η τύχη της μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τους Γροιλανδούς.

Το 2019 ο Τραμπ ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Δανία μετά την απόρριψη της ιδέας του για αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανέζα πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν.

Γενική άποψη του οικισμού Kangaamiut, Γροιλανδία. EPA/Ida Marie Odgaard

Γαλλία: Η ΕΕ δεν θα ανεχτεί επιθέσεις στα σύνορά της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα νομοθεσία με πολύ αυστηρότερο τρόπο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφερόμενος στον Ίλον Μασκ.

«Είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει με την ύψιστη αποφασιστικότητα τους υπάρχοντες νόμους για την προστασία της μοναδικής μας θέσης ή όχι και σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σκεφτεί να εκχωρήσει τη δυνατότητα αυτή στις χώρες μέλη της ΕΕ, στη Γαλλία», είπε ο Μπαρό μιλώντας σήμερα στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Αναφερόμενος στα σχόλια του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί τμήμα της Δανίας εδώ και περισσότερα από 600 χρόνια, ο Μπαρό είπε ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της.

«Προφανώς δεν τίθεται ερώτημα να επιτρέψει η ΕΕ σε άλλες χώρες του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της, όποιες κι αν είναι αυτές…Είμαστε μια ισχυρή ήπειρος», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός.

Οπως είπε ο Μπαρό δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στο τεράστιο αυτό νησί της Αρκτικής.

«Αν ρωτάτε εμένα αν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στη Γροιλανδία, η απάντησή μου είναι όχι. Αλλά αν (ρωτάτε αν) έχουμε εισέλθει σε μια χρονική περίοδο όπου επικρατεί ο ισχυρότερος, τότε η απάντησή μου είναι ναι», πρόσθεσε καταλήγοντας ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπει στον εαυτό της να εκφοβίζεται ή να ανησυχεί υπερβολικά, αλλά θα πρέπει να ξυπνήσει και να ισχυροποιηθεί.

Στη συνέντευξή του ο Μπαρό αναφέρθηκε και στις κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Συρίας, οι οποίες παρεμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανάκαμψη της χώρας και οι οποίες, όπως είπε, μπορεί να αρθούν γρήγορα.

Ο Μπαρό πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τους εταίρους στην ΕΕ σχετικά με την πιθανότητα άρσης άλλων κυρώσεων που εξαρτώνται από την πρόοδο σε τομείς όπως τα δικαιώματα των γυναικών και η ασφάλεια στη Συρία.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.