Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.12.2024

Αντιμέτωπος με την οργή σεισμοπαθών ο Ερντογάν

Σενάρια για αναβολή των εκλογών εξαιτίας της καταστροφής.
Αντιμέτωπος με την οργή σεισμοπαθών ο Ερντογάν

Τρεις ημέρες μετά τον χειρότερο σεισμό που χτύπησε την Τουρκία εδώ και δεκαετίες, ο Χακάν Τανριβερντί έχει ένα απλό μήνυμα να στείλει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους».

Πάνω από 21.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μέσα σε τέσσερις ημέρες, αν προστεθούν τα θύματα στη γειτονική Συρία. Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές.

Πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, πρόεδρος έκτοτε, ο αμετακίνητος κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τη 14η Μαΐου.

Το μικρό χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί ελαχιστοποιεί τα περιθώρια της τουρκικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο.

Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό της Δευτέρας, ισχύος 7,8 βαθμών.

Κάτοικοι συνεχίζουν να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια — αλλά τις περισσότερες φορές, δεν βρίσκουν παρά πτώματα. Για όσους σώθηκαν, μένουν οι παγωμένοι δρόμοι. Ή, για τους πιο τυχερούς, τα αυτοκίνητά τους.

EPA/REFIK TEKIN

Για τον Τούρκο πρόεδρο, η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή. Μετά την πτώση της δημοτικότητάς του που κατέγραφαν οι σφυγμομετρήσεις πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που πέταγε στα ουράνια (πάνω από 85%), έβλεπε τα ποσοστά του να συνέρχονται σιγά-σιγά.

Όμως η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να αντιστρέψει την τάση.

«Αυτό που μας τραυμάτισε βαθιά είναι πως δεν μας βοήθησε κανένας», θα πει ο Χακάν Τανριβερντί.

Στην Αντιγιαμάν, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, όπου ζει, ο κ. Ερντογάν επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση το 2018. Όμως πέντε χρόνια αργότερα, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν την φονική αργοπορία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού.

«Δεν είδα κανέναν πριν από τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», με άλλα λόγια 34 ώρες μετά την κύρια σεισμική δόνηση, φωνάζει εξοργισμένος ο Μεμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε στρατό. Ντροπή σας! Μας παρατήσατε στην τύχη μας».

«Αμαρτία»

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παραδέχθηκε προχθές Τετάρτη πως υπήρξαν «κενά» στην αντίδραση των αρχών. Αλλά επιδιώκει να πάρει ξανά το πάνω χέρι. Την Τρίτη, πήρε μέρος σε σύσκεψη των υπηρεσιών διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα, προτού περιοδεύσει για δύο ημέρες σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Στην Αντιγιαμάν πάντως δεν πήγε.

«Γιατί το κράτος ήταν άφαντο μια ημέρα σαν αυτή; Πού είναι τα θεμέλια της δημοκρατίας της Τουρκίας;», διαμαρτύρεται ο Χεντιγέ Καλκάν, εθελοντής. «Κόσμος βγάζει πτώματα δικών του από τα συντρίμμια με δικά του μέσα».

Το μέγεθος της καταστροφής, το γεγονός πως έγινε σε αχανή περιοχή, τομείς της οποίας είναι απομακρυσμένοι, καθώς και το ότι ο σεισμός χτύπησε εν μέσω κύματος κακοκαιρίας, θα έκανε πάντως εξαιρετικά περίπλοκες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε οποιαδήποτε χώρα.

EPA/ERDEM SAHIN

Ο κ. Ερντογάν έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από εκατοντάδες σεισμοπαθείς στις —προσεκτικά χορογραφημένες— τηλεοπτικές μεταδόσεις κατά την περιοδεία του. Οι κάμερες ζούμαραν σε ηλικιωμένη που έκλαιγε στον ώμο του σε μια από αυτές.

Ο Βεϊσέλ Γκιουλτεκίν δεν θα επιφύλασσε την ίδια αντιμετώπιση στον πρόεδρο του. Ένας από τους συγγενείς του ήταν καταπλακωμένος από τα συντρίμμια, είχαν παγιδευτεί τα πόδια του. «Μιλάγαμε μέχρι το πρωί. Θα μπορούσα να τον βγάλω με ένα απλό τρυπάνι (…). Αλλά δυστυχώς, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα με γυμνά χέρια».

Στον δεύτερο μεγάλο σεισμό που ακολούθησε, «όλο του το σώμα καταπλακώθηκε (από τα συντρίμμια) και πέθανε».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες Πέμπτη μηχανήματα έργου και μέλη σωστικών συνεργείων, ιδίως ξένων αποστολών, γύρω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει σε συνοικίες της Αντιγιαμάν.

Κάτι που κάθε άλλο παρά αρκεί για να ηρεμήσει τον Χακάν Τανριβερντί.

Παγιδευμένοι εγκαταλείφθηκαν «στην (επιθανάτια) αγωνία μέσα στο κρύο», λέει. «Δεν είναι αμαρτία να αφήνεις κόσμο να πεθαίνει έτσι;»

Οργή για τον 12ωρο αποκλεισμό πρόσβασης στο Twitter

Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από την Τετάρτη το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών.

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα αυτή, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό του Twitter.

Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε τελικά χθες.

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και… το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.

«Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής βοήθειας.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τη διοίκηση του Twitter και δήλωσαν ότι αναμένουν συνεργασία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών παροχής βοήθειας, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η διοίκηση του Twitter συνεργάστηκε στη συνάντηση και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας και αξιωματούχοι ανυπομονούν να συνεργαστούν μαζί της «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

«Η παραπληροφόρηση είναι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας και μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ασφάλεια», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Αλτούν.

EPA/STR

Τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Μια έρευνα του Reuters το περασμένο καλοκαίρι έδειξε πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε μια σφιχτή ιεραρχία διοίκησης με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.

Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο Twitter προκάλεσε επίσης την οργισμένη απάντηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και συμμάχου του Ερντογάν.

«Πώς μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter μια μέρα που η επικοινωνία σώζει ζωές; Τι είδους άγνοια είναι αυτή», δήλωσε ο Μπαμπατζάν αργά χθες.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είπε ότι το Twitter είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς και ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.