Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.11.2024

Αμείωτοι συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – Η Χαμάς συζητά ενδεχόμενη νέα ανακωχή στην Αίγυπτο

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα περίχωρα της Δαμασκού.
Αμείωτοι συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – Η Χαμάς συζητά ενδεχόμενη νέα ανακωχή στην Αίγυπτο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται στην Αίγυπτο, για να συζητήσει σχέδιο με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπει επίσης απελευθέρωση ομήρων στα χέρια μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο Τσαχάλ πολλαπλασίασε τα πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακο, ειδικά στη Ράφα, όπου κάτοικοι έτρεξαν στους σωρούς των συντριμμιών σε αναζήτηση επιζώντων.

«Καθόμασταν ήρεμα (σ.σ. στο σπίτι) όταν ξαφνικά ακούσαμε ισχυρή έκρηξη κι άρχισαν να πέφτουν πάνω μας συντρίμμια», περιέγραψε ο Ταϊσίρ Αμπού Αλ Έις στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Το διαμέρισμά μας καταστράφηκε εντελώς, οι κόρες μου ούρλιαζαν. Υπάρχουν πολλά θύματα (…) Προσπαθούμε να βγάλουμε γείτονες από τα ερείπια, αλλά υπάρχουν μάρτυρες».

Νότια της Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιος τραυμάτισε δυο Ισραηλινούς, 20χρονη και 25χρονο, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σε επίθεση με μαχαίρι, προτού πέσει νεκρός, σύμφωνα με την αστυνομία και εργαζόμενους σε υπηρεσία πρώτων βοηθειών, με τη Χαμάς να εξαίρει την «ηρωική επιχείρηση» σε «ανταπόδοση» της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνομιλίες στο Κάιρο

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, για να συζητήσει σχέδιο τριών φάσεων του Καΐρου. Αυτό προβλέπει ανανεώσιμες παύσεις των εχθροπραξιών, σταδιακές απελευθερώσεις ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές και, τελικά, κατάπαυση του πυρός που θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες.

Ο πόλεμος, που ξέσπασε με έναυσμα την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας από τον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 21.320 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, με τα θύματα στη μεγάλη πλειονότητά τους να είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007.

Στο Ισραήλ, η επίθεση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν σε αιχμαλωσία πάνω από 120, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιδώσει στους Αιγύπτιους μεσολαβητές «την απάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων, που περιέχει αρκετές παρατηρήσεις, στο σχέδιό τους», είπε στο AFP στέλεχος του κινήματος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι παρατηρήσεις αφορούν τον τρόπο που θα γίνουν οι «προβλεπόμενες ανταλλαγές», «τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν», καθώς και την «εξασφάλιση εγγυήσεων για την πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε επαφή (σ.σ. με τους μεσολαβητές) ακόμη και αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Εργαζόμαστε για να τους φέρουμε όλους πίσω. Αυτός είναι ο σκοπός μας», είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μέλη οικογενειών ομήρων χθες Πέμπτη στο Τελ Αβίβ.

Η πιο γηραιά όμηρος

Αυτή που παρουσιαζόταν ως η πιο ηλικιωμένη όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, η Ισραηλινοαμερικανίδα Τζούντιθ Γουάινστιν Χαγκάι, 70 ετών, ανακοινώθηκε ότι είναι νεκρή χθες Πέμπτη από το κιμπούτς της, το Νιρ Οζ, στα όρια της Λωρίδας της Γάζας.

Μητέρα τεσσάρων παιδιών, γιαγιά επτά εγγονιών, δασκάλα αγγλικών για παιδιά με ειδικές ικανότητες, σύμφωνα με το κιμπούτς της, είχε μεγαλώσει στο Τορόντο και είχε επίσης καναδική υπηκοότητα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το κιμπούτς όπου ζούσε ανακοίνωνε τον θάνατο του συζύγου της Γκάντι Χαγκάι, επίσης ομήρου στη Γάζα, όπου παραμένουν τα πτώματά τους.

Ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται σε «μεγάλο κίνδυνο», ανέφερε εξάλλου προχθές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς «η πείνα και η απελπισία» επιδεινώνονται στον θύλακο όπου σχεδόν δυο εκατομμύρια άνθρωποι -το 85% του πληθυσμού- έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πολλοί έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα, τους έριξαν στους δρόμους η εξάπλωση των μαχών από τον βορρά στον νότο και οι διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων που εκδίδει ο ισραηλινός στρατός. Χωρίς ωστόσο να μπορούν να ξεφύγουν από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς.

Τις τελευταίες ημέρες, με την εντατικοποίηση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Χαν Γιούνις (νότια) και στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, «τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι» κατέφυγαν τη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Αυτό που κάνει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους, πάν’ απ’ όλα στη Γάζα, είναι η ‘τερατωδία του αιώνα μας’» και πλέον «η ανοχή της Δύσης μετατρέπεται σε συνενοχή», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, η είσοδος της οποίας ελέγχεται από το Ισραήλ, δεν φθάνει παρά σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 22η Δεκεμβρίου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως έχει καταλήξει σε «καταρχήν» συμφωνία με την Κύπρο για να ανοίξει θαλάσσιος διάδρομος που θα συνδέει νήσο με τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.

Ισραηλινή επιδρομή στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Πέμπτης στα περίχωρα της Δαμασκού, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Γύρω στις 23:05 (τοπική ώρα, 22:05 ώρα Ελλάδος), ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν, στοχεύοντας τοποθεσίες στα νότιο περίχωρα» της πρωτεύουσας, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Συρίας, στην οποία δεν γίνεται λόγος για θύματα.

«Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαιτίζει εχθρικούς στόχους στην περιοχή της Δαμασκού», μετέδωσε νωρίτερα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Αναφορά σε «ισραηλινή επίθεση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού» έκανε επίσης η κρατική τηλεόραση.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχοι των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ήταν μια θέση της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή Σουέιντα (νότια) και τα περίχωρα του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού.

Η επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο εκδηλώθηκε ένα 24ωρο μετά την επανέναρξη των πτήσεων, οι οποίες ανεστάλησαν μετά τα ισραηλινά πλήγματα του Νοεμβρίου – λίγες μόλις ώρες μετά την επαναλειτουργία του κατόπιν ανάλογων επιθέσεων έναν μήνα νωρίτερα, όπως επισημαίνει η ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα κατά της γειτονικής του χώρας από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, πριν από 12 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, μαχητές της Χεζμπολάχ και θέσεις του συριακού στρατού. Ωστόσο, έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, καθώς η ένταση κορυφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.