Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
18.12.2024

Αλ Τζολάνι: «Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της Συρίας»

Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της Συρίας, λέει ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ - Μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων φεύγουν υπό τον φόβο πιθανών απειλών.
Αλ Τζολάνι: «Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της Συρίας»

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ο ηγέτης της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, δήλωσε ότι η νίκη του συριακού λαού είναι και νίκη του τουρκικού λαού και δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της Συρίας.

Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν η χώρα που άνοιξε τις πύλες της στους Σύριους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου για να επισημάνει ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας θα ληφθούν υπόψη στην ανασυγκρότηση της Συρίας: «Η Τουρκία έχει πολλές προτεραιότητες στην οικοδόμηση του νέου συριακού κράτους. Θα υπάρξουν επίσης αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. Εμπιστευόμαστε ότι η Τουρκία θα μεταφέρει την εμπειρία της για την οικονομική ανάπτυξη της Συρίας. Θα διατηρήσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς. Θα μοιραστούμε τις κοινές μας στιγμές με αγάπη και ειλικρίνεια και αυτή η νίκη δεν είναι μόνο νίκη του συριακού λαού αλλά και του τουρκικού λαού».

Ερωτηθείς αν η χώρα θα κυβερνάται από το νόμο της Σαρία και αν θα παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχριρ αλ Σαμ τόνισε: «Θα άφηνα αυτό το θέμα στους ειδικούς και κυρίως σε εκείνους που γνωρίζουν καλά το συριακό δίκαιο. Αυτούς που γνωρίζουν τις παραδόσεις και την ιστορία της χώρας. Δεν είναι σωστό να κυβερνάς μια χώρα με προσωπικές απόψεις. Δεν είναι στο χέρι μου να πω “θέλω να επιβάλω αυτό”, εγώ εφαρμόζω απλώς τον νόμο».

Ο αλ Τζολάνι είπε ότι προτεραιότητά τους είναι η ανασυγκρότηση της Συρίας και προσέθεσε: «Εργαζόμαστε στην περιοχή, σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο οικονομίας, σε επίπεδο κοινωνικής κατάστασης, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, σε επίπεδο κρατικής βούλησης, καθώς και σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η μεταρρύθμιση της αστυνομίας και των υποθέσεων ασφαλείας, καθώς και η μεταρρύθμιση του στρατού. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στη Συρία. Το σοφό εδώ είναι να χωρίσουμε αυτά τα προβλήματα και να λύσουμε κάθε πρόβλημα ξεχωριστά».

Ο αλ Τζολάνι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ ‘Ασαντ από την εξουσία ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας. «Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και ΗΠΑ. Εξέφραζαν δικαίως τις επιφυλάξεις τους για να μην μπούμε στον πόλεμο. Αλλά εμείς θέλαμε να το κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτό το καθεστώς» δήλωσε.

Ο ΟΗΕ δεν συνιστά μαζική επιστροφή των προσφύγων προς το παρόν

Η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη μετανάστευση Έιμι Πόουπ συμβούλεψε χθες τους πρόσφυγες από τη Συρία να αποφύγουν μια μαζική επιστροφή στη χώρα τους όσο η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη εκεί, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους αλλά εμείς δεν συνιστούμε επιστροφές μεγάλης κλίμακας», οι υποδομές «δεν θα μπορούν να αντέξουν μια τέτοια εισροή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έιμι Πόουπ, η οποία ηγείται του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Λίβανο.

Η Πόουπ πρόσθεσε ότι «χωρίς επενδύσεις στη Συρία, το να στέλνονται πίσω άνθρωποι, το μόνο που θα κάνει είναι να αποσταθεροποιήσει περισσότερο τη χώρα και να δημιουργήσει πιθανότατα πιέσεις ενθαρρύνοντας» ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Η επικεφαλής του ΔΟΜ δήλωσε επίσης ότι μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, που είναι πολλές στη Συρία, έφυγαν από τη χώρα λόγω του φόβου «ενδεχόμενων απειλών» μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Δαμασκό από έναν συνασπισμό ενόπλων ομάδων υπό τη διοίκηση ριζοσπαστών ισλαμιστών.

«Δεκάδες χιλιάδες» άνθρωποι διέφυγαν από τη Συρία και «ακούμε να λένε ότι οι θρησκευτικές μειονότητες εγκαταλείπουν τη χώρα», δήλωσε η Πόουπ.

Μέλη της σιιτικής μουσουλμανικής κοινότητας φέρεται να έφυγαν «όχι γιατί απειλούνται πραγματικά, αλλά γιατί ανησυχούν για πιθανές απειλές» σε μια χώρα της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

Ο ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι ένα εκατομμύριο Σύριοι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2025, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.

Μετά την πτώση του Άσαντ, ο οποίος παρουσιαζόταν ως προστάτης των μειονοτήτων, οι νέες αρχές δεσμεύτηκαν να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος δικαίου και να σεβαστούν όλες τις μειονότητες.

Χριστιανοί θρησκευτικοί αξιωματούχοι στη Δαμασκό «δήλωσαν ότι οι κοινότητές τους παραμένουν πολύ ανήσυχες, αν και δεν έχουν φύγει ακόμη», πρόσθεσε η Πόουπ.

Η επικεφαλής του ΔΟΜ πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει να “διασφαλίσει ότι οι πιο ριζοσπαστικές φωνές στον συνασπισμό αυτό δεν θα αποσταθεροποιήσουν μια κυβέρνηση που θέλει να είναι πιο ανοικτή, δημοκρατική, συμπεριληπτική”.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.