ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή

Ενώπιον των Βέλγων δικαστών θα βρεθεί για τρίτη φορά η προφυλακισμένη ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όπως και οι συγκατηγορούμενοί της για το σκάνδαλο Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι και Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο EURACTIV, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα ζητήσει ξανά να αποφυλακιστεί.

Επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Στο μεταξύ, η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι δέκα Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, όλοι Ιταλοί, έστειλαν επιστολή στην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα καταγγέλλοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται η Εύα Καϊλή στη φυλακή Χάρεν.

Στην επιστολή, οι 10 ευρωβουλευτές σημείωναν ότι «έχει μπορέσει να δει την 23 μηνών κόρη της μόνο δύο φορές από τη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου. Ένα παιδί χωρίς την παρουσία της μητέρας ή του πατέρα της» και πως η μεταχείριση της Εύας Καϊλή από τις βελγικές αρχές είναι «μια βίαιη πράξη που θα πληρώσει το παιδί και που έχει όλο το άρωμα μιας πρόσθετης ποινής, η οποία εφαρμόζεται πριν ακόμη διεξαχθεί η δίκη».

«Δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνουμε. Όχι σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, ειδικά όταν αθώος και ένοχος δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», έγραψαν επίσης.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή είναι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Μπράντο Μπενιφέι, ο Πάολο Ντε Κάστρο, ο πρώην εισαγγελέας κατά της μαφίας Φράνκο Ρομπέρτι και η Αλεσάντρα Μορέτι.

Η επιστολή δεν στάλθηκε από την ομάδα των Ευρωπαίων και Σοσιαλιστών (S&D), αλλά ήταν ατομική πρωτοβουλία συγκεκριμένων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρομπέρτα Μέτσολα βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές αρχές για το θέμα.

Το αίτημα αποφυλάκισης

Η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 9.30 ώρα Βελγίου (10.30 ώρα Ελλάδας). Η Εύα Καϊλή έχει υποβάλει ακόμη δύο φορές αίτημα αποφυλάκισης έως τη διεξαγωγή της δίκης, το οποίο απορρίφθηκε. Σήμερα θα παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές με τον νέο Βέλγο συνήγορό της Σβεν Μαρί, γνωστό και από το γεγονός ότι είχε αναλάβει την υπεράσπιση του μακελάρη του Μπατακλάν, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, και τον Έλληνα συνήγορό της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο. 

Σύμφωνα με το EURACTIV, αν απορριφθεί και σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης, ο νέος συνήγορος της ευρωβουλευτή θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Εάν η έφεση απορριφθεί, σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, η Εύα Καϊλή μπορεί να υποβάλει νέο αίτημα σε δύο μήνες, και όχι σε ένα μήνα, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, ο ενημερωτικός ιστότοπος αναφέρει  πως έχει πληροφορίες πως ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, θα παραστεί στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, αλλά θα είναι η τελευταία, καθώς την υπόθεση θα αναλάβει στο εξής πλήρως ο Σβεν Μαρί.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος πιθανότατα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Εύα Καϊλή στις υποθέσεις της στην Ελλάδα και σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι η συνύπαρξη Ριζόπουλου και Δημητρακόπουλου ήταν πολύ δύσκολη, καθώς συγκρούστηκαν για την υπερασπιστική στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί.

Το ένταλμα Κοτσολίνο και δύο ακόμη ευρωβουλευτές

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία για το σκάνδαλο Qatargate έφερε στο φως το ένταλμα για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο. Σύμφωνα με αυτό, οι Αλεσάντρα Μορέτι και Μαρί Αρενά έχουν εμπλοκή στην υπόθεση και η έρευνα θα διευρυνθεί.

Στο ένταλμα αναφέρεται ότι οι δύο ευρωβουλευτές, μαζί με τους Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, ήταν μέλη μιας «τετραμελούς ομάδας», για την οποία οι αρχές υποπτεύονται ότι προσπάθησε να ενεργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες του Αντόνιο Παντσέρι κατά τη διάρκεια συνάντησης σχετικά με ψήφισμα για το Κατάρ στην Ευρωβουλή στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με το Politico, ο Αντόνιο Παντσέρι, που δεν ήταν πια ευρωβουλευτής και δεν παρευρέθηκε ο ίδιος στη συνεδρίαση, έδωσε οδηγίες στον πρώην βοηθό του, Τζουζέπε Μερόνι, ώστε να επηρεάσει το αποτέλεσμα του ψηφίσματος.

Το σχέδιο και οι ταυτότητες των μελών της τετράδας αυτής αποκαλύφθηκαν σε μηνύματα που έστειλε στον Παντσέρι ο Μερόνι, που εκείνη την εποχή εργαζόταν ακόμη στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, σύμφωνα με το ένταλμα. 

«Το ζήτημα του Κατάρ λύθηκε», είπε ο Μερόνι στο μήνυμά του προς το πρώην αφεντικό του, Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος ενημερώθηκε για το πώς ενήργησε τόσο η Μαρί Αρενά όσο και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι (ο σύντροφος της Εύας Καϊλή), που τότε εργαζόταν για τον Αντρέα Κοτσολίνο. Και οι δύο είναι προφυλακισμένοι για την υπόθεση.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA