ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση της Γάζας μπορεί να χρειαστεί 80 χρόνια

Η ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να τραβήξει μέχρι τον επόμενο αιώνα, εάν ο ρυθμός ακολουθήσει την τάση των προηγούμενων συγκρούσεων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Σχεδόν επτά μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετατρέποντας σε ερείπια τα περισσότερα από τα πολυώροφα τσιμεντένια κτίρια του πυκνοκατοικημένου θύλακα, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφερόμενος σε «σεληνιακό τοπίο» καταστροφής.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά στοιχεία, περίπου 80.000 σπίτια έχουν καταστραφεί στη σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από τις φονικές επιθέσεις ενόπλων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση, που εκδόθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), η Γάζα χρειάζεται «περίπου 80 χρόνια για να αποκαταστήσει όλες τις εντελώς κατεστραμμένες κατοικίες».

Ωστόσο, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, με βάση το οποίο τα κατασκευαστικά υλικά θα παραδοθούν πέντε φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την προηγούμενη κρίση του 2021, αυτό μπορεί να έχει γίνει έως το 2040, ανέφερε η έκθεση.

Η εκτίμηση του UNDP προχωρά σε σειρά προβλέψεων για το κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο του πολέμου ανάλογα με τη διάρκεια της σημερινής σύγκρουσης, προβλέποντας δεκαετίες με δεινά.

«Τα πρωτοφανή επίπεδα απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφής κεφαλαίου, και η απότομη αύξηση της φτώχειας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα επισπεύσουν μια σοβαρή αναπτυξιακή κρίση που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών», ανέφερε ο επικεφαλής του UNDP Αχίμ Στάινερ σε ανακοίνωση.

Στο σενάριο κατά το οποίο ο πόλεμος διαρκεί εννέα μήνες, η φτώχεια θα αυξηθεί από το 38,8% του πληθυσμού της Γάζας στα τέλη του 2023 στο 60,7%, οδηγώντας ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση.

EPA/MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο

Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο θα συνέλθει σήμερα για να συζητήσει πρόταση ανακωχής στη Γάζα για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, όπως και τις προοπτικές για στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, όπου βρίσκονται πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Το πολεμικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προσωρινά προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 18:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του ευρύτερου συμβουλίου ασφαλείας, σύμφωνα με την πηγή αυτή, η οποία δεν κατονομάστηκε. Το Ισραήλ εν γένει δεν δημοσιεύει πληροφορίες για τις συνεδριάσεις των δύο συμβουλίων.

Το Ισραήλ αναμένει απάντηση από τη Χαμάς για την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασαν Αιγύπτιοι μεσολαβητές, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που απήγαγαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεσή τους στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Προηγούμενες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός προσέκρουσαν στο αίτημα της Χαμάς να υπάρξει δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου από το Ισραήλ, το οποίο επιμένει να επαναλάβει εν τέλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον πόλεμο που διαρκεί τώρα σχεδόν επτά μήνες με στόχο την εξάλειψη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το Ισραήλ έχει επίσης χαρακτηρίσει επικείμενη μια απειλούμενη εδώ και καιρό στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, την οποία χαρακτηρίζει το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς. Η Ράφα είναι προσωρινά τόπος διαμονής περίπου ενός εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστινίων, η τύχη των οποίων ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα.

Αν και το Ισραήλ δηλώνει ότι θα εργαστεί για να εγγυηθεί την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Ράφα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα, δήλωσε χθες ότι δεν έχει δει ακόμη ένα τέτοιο σχέδιο.

EPA/MOHAMMED SABER

Δημοκρατικοί πιέζουν τον Μπάιντεν να αποτρέψει την επίθεση στη Ράφα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε χθες, Τετάρτη, νέες πιέσεις προερχόμενες από τους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματός του να ασκήσει την επιρροή του για να μην εξαπολύσει το Ισραήλ μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν οι μισοί από τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα.

Πενήντα επτά από τους 212 Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέγραψαν επιστολή στην οποία καλούν την κυβέρνηση να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξαπολύσει επίθεση στην πόλη αυτή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Σας παροτρύνουμε να επικαλεστείτε την υπάρχουσα νομοθεσία και πολιτική για να αναστείλετε άμεσα ορισμένες επιθετικές στρατιωτικές ενισχύσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που απορρέει από νομοθετήματα που έχουν ήδη γίνει νόμος, προκειμένου να προληφθεί μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα», αναφέρουν στην επιστολή, η οποία φέρει χθεσινή ημερομηνία.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχολιασμό της επιστολής αυτής, στην σύνταξη της οποίας ηγήθηκαν οι βουλευτές Πραμίλα Τζεϊαπάλ και Μαντλίν Ντιν.

Η υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς επικρίνεται ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών Δημοκρατικών, έχει τροφοδοτήσει κύμα «αδέσμευτων» ψήφων διαμαρτυρίας στις προκριματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και έχει επίσης οδηγήσει σε κύμα φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Αυτό εγείρει ανησυχίες για τους Δημοκρατικούς, καθώς ο Μπάιντεν βρίσκεται εν μέσω άλλης μιας στήθος με στήθος προεκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία με τον προκάτοχό του, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι ακόμη δεν έχει δει σχέδιο για την επίθεση που υπόσχεται το Ισραήλ να κάνει στη Ράφα, το οποίο θα προστατεύει τους αμάχους, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια επίθεση.

Ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου συναντήθηκαν για 2,5 ώρες χθες στην Ιερουσαλήμ. Ύστερα από τη συνάντησή τους, το Ισραήλ επανέλαβε ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρήσει παρά τη θέση των ΗΠΑ και την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι θα οδηγήσει σε «τραγωδία».

Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός διπλωματικός υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ. Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ έγινε περίπου ένα μήνα μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Μπάιντεν ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αλλάξει αν το Ισραήλ δεν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της βλάβης πολιτών, των ανθρωπιστικών δεινών και για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA